Până la instalarea regimului comunist, Ziua Națională se celebra la 10 Mai.

La 10 Mai 1866, Carol I depunea jurmământul în fața Adunării Reprezentative a Principatelor Unite – Țara Românească și Moldova. Începea construcția României moderne, iar 10 Mai devenea Ziua Națională.

Independe200px-george_healy_-_carol_ința României a fost proclamată tot la 10 mai, în anul 1877. Regele Carol I (foto) a ales intenționat această zi pentru declararea independenței.

Comuniștii au schimbat data Zilei Naționale. Printr-o Hotărâre a Consiliului de Miniștri adoptată în 1949 au stabilit-o pentru 23 august. Ziua în care “am întors armele” împotriva Germaniei fasciste. “Omul nou” și orânduirea bolșevică nu aveau nimic de-a face cu simbolurile naționale. Istoria era doar un instrument de propagandă. Festivismul umflat și “mărețele realizări” ale epocii de aur și ale cuplului Ceaușescu umbreau orice urmă de sărbătoare.

În vara lui 1990, după evenimentele din martie de la Târgu-Mureș și după Mineriada din 13-15 iunie, Parlamentul dominat de FSN mută Ziua Națională la 1 Decembrie. Ion Iliescu promulgă legea, deși opoziția de atunci, țărăniștii și liberalii, au cerut ca Ziua Națională să fie 22 Decembrie.

Fără îndoială, 1 Decembrie este o zi specială, pentru că atunci s-a săvârșit unirea Transilvaniei și a Banatului cu țara. Dar Marea Unirea a început prin unirea Basarabiei (27 martie 1918) și a Bucovinei (15/28 noiembrie 1918) cu România. Uniri care au durat prea puțin. Basarabia a devenit o altă țară, iar nordul Bucovinei și Ținutul Herței sunt într-o altă țară. Chișinăul și Cernăuții nu sunt în grațiile României eliberate de comunism.

Politicienii se ceartă pe locurile din tribuna oficială, de parcă tribuna sau această zi li s-ar cuveni. Sute de mii de porții de fasole cu ciolan sunt oferite oficial în plin post al Nașterii Domnului. Prietenii mei maghiari mă privesc cu înțelegere, dar ei nu se bucură. Ziua Națională nu e o revanșă, ar trebui să fie o sărbătoare a tuturor celor care trăiesc aici. “Ca în fiecare an, mă simt stingher și culpabil”, spune profesorul de jurnalism Marcel Tolcea, un fin intelectual din Timișoara ( http://www.banatulazi.ro/1-decembrie-nu-e-o-zi-nationala/).

1 Decembrie 2016 ne găsește săraci, dezbinați, cu țara ruptă în bucăți și cu o grămadă de români care și-au găsit rostul în alte țări, nu acasă.

“Deșteaptă-te, române” arată că încă dormim sub vremuri și ne învelim cu plapuma festivismului ieftin. La mulți ani, România, oriunde te-ai afla!

Fotografia din antet este realizată de Samoilă Mârza, fotograful Marii Uniri, aflată la Muzeul Național al Unirii din Alba-Iulia

Tudor Artenie

Author Tudor Artenie

More posts by Tudor Artenie

Leave a Reply