Ziua Mondială a Creierului se celebrează, de patru ani, la 22 iulie. Este parte a unei campanii de conștientizare a decidenților politici din întreaga lume. „Afecțiunile neurologice lipsesc în mare parte din agendele naționale și internaționale de sănătate”, a declarat, acum patru ani, dr. Raad Shakir, președintele Federației Mondiale de Neurologie (WFN). Ziua Mondială a Creierului coincide cu ziua în care a fost înființată această federație, în 1957.

Câteva informații despre creierul uman

De Ziua Mondială a Creierului se cuvine să trec în revistă câteva lucruri despre evoluția acestui organ. Unele informații poate sunt mai puțin cunoscute. Pe altele, poate le știți. Dar, așa cum „știm tot” despre inimă sau ficat (mai ales când sunt în suferință), este bine să știm și despre creier mai mult.

Astfel, dezvoltarea sistemului nervos începe din cea de a 3-a săptămână din viață, când tubul neural își începe dezvoltarea.  Prima celulă a organismului recunoscută ca funcțională este celula nervoasă. După aceea apare celula cardiacă.

În fiecare secundă pierdem un neuron

Este dovedit științific faptul că adulții pierd un neuron pe secundă. Dar encefalul uman poate trăi 300 de ani. Avem o serioasă „rezervă” de neuroni. O serie de factori influențează și cresc rata de apoptoză a neuronilor („moartea programata a celulei neurale”). Acestea includ elementul vascular cerebral, dar și insuficiența substanțelor de suport cerebrale nutriționale (glucide, minerale care își au originea în legume și fructe).

Toxinele endogene și exogene – stresul, fumatul, alcoolul sau drogurile influențează puternic viața creierului. La fel cum influențează și afectează structurile neurale traumatismele cranicerebrale repetate, expunerea la radiații și chiar și telefonia mobilă.

Creierul este mai deștept decât orice computer

Deși există multe legende, nu s-a putut stabili științific o legătură majoră între mărimea volumului cerebral și funcțiile majore ale acestuia: inteligență, memorie, decizie, cogniție etc. Dar au existat persoane cu un volum cerebral recunoscut mare și cu o inteligenta peste medie: Newton, Napoleon Bonaparte, Tesla, Beethoven.

În altă ordine de idei, revenind la zilele noastre, știm că inteligența umană (creierul) a creat computerele. S-a născut, firesc, întrebarea legată de „concurența” dintre creier și computer. Care „gândește” mai mult și mai bine? Răspunsul a venit din Japonia, de la Japan’s Fujitsu K Computer: 83.000 de procesoare pot replica 1% din funcția cerebrală pentru 1 secundă în … 40  de minute.

Câteva recomandări de Ziua Mondială a Creierului

Dacă tot este Ziua Mondială a Creierului, trebuie să știți că există și domeniul „brain-fitness”. Mai simplu spus, menținerea în formă a creierului înseamnă: trezirea cât mai devreme dimineața, 3 mese pe zi (ultima până la ora 19.00), un consum de 2 litri de apă pe zi, 7-8 ore de somn noaptea, sport și mișcare. Bucurați-vă de viață și de tot ce este frumos și, dacă se poate, nu uitați animăluțul de companie. Și, nu în ultimul rând, învățare și muncă.

Foto: babwnews.com, pbs.org, theconversation.com

Prof. Univ. Dr. MSc Alexandru Vlad Ciurea

Author Prof. Univ. Dr. MSc Alexandru Vlad Ciurea

Prof. Univ. Dr. MSc Alexandru Vlad Ciurea este neurochirurg, director științific al Spitalului Sanador

More posts by Prof. Univ. Dr. MSc Alexandru Vlad Ciurea

Leave a Reply