Am decis să nu scriu în weekend. În weekend stau acasă după ce am stat acasă… Am lucrat și lucrez de acasă, sunt, cumva, norocos. Îi admir, îi respect și le mulțumesc celor care nu stau acasă pentru ca eu să pot sta acasă!…

În weekend nu am scris nimic. Dar cred că îmi voi schimba programul de lucru.

Sunt obișnuit să lucrez de acasă, dar schimbarea regulilor mă afectează și pe mine. Ies foarte rar și pentru puțin timp. Am un magazin lângă bloc, are de toate, e suficient. Oamenii au pus un dezinfectant la intrarea în magazin, îl folosesc și când intru, și când ies. Nu am mască, nici mănuși. Nu am găsit și nu se găsesc. Poate firmele foștilor ofițeri SRI care fac importuri bune pentru stat se vor gândi și la noi. O firmă din Iași a unui astfel de „fost” tocmai a făcut cu statul un contract de 14 milioane de euro. Fără licitație, că e stare de urgență!… E o perioadă bună de business pentru unii, sigur voi cumpăra dacă găsesc.

Ce-am făcut în weekend?

Nu mai știu exact. Am văzut știri, postări, filme. Duminică seara am citit. Am vorbit la telefon. Era să uit!, am și ieșit. Am fost la țară, unde le-am izolat pe mama și pe soacră-mea. La vreo 40 de kilometri de București. Am făcut cumpărături, am luat niște medicamente. Am fost precaut, am respectat regulile. Nu știu când voi mai ajunge la ele. Sunt bătrâne, au 83 și 72 de ani. M-am gândit că nu știu dacă le voi mai vedea vreodată… Apoi mi-am revenit.

Am fost invitat într-o emisiune la Gazeta Brașovului. Online. Aici.

Am vorbit mai ales despre comunicare. Autoritățile comunică prost de tot. Iohannis iese doar la declarații de presă, nu face conferințe de presă. Citește de pe prompter niște texte foarte slabe. Sunt scrise de amatori, nu de profesioniști ai comunicării. Și a fost învățat să „cânte” vorbele complet anapoda.

Îl urmăresc chiar acum pe președinte.

Mi-aș dori să vorbească liber, deschis. Să răspundă la întrebările jurnaliștilor. Citește. Intonează. Intonează prost. Recită. Nu mai vreau să vorbesc despre acest individ, e izolat de popor de când a fost ales prima dată. Asta este, atât poate, atât avem…

Am decis să îmi schimb programul zilnic.

Înainte de criză, mă trezeam foarte devreme. Înainte de 6 dimineața. Acum, pentru că stau până noaptea târziu la televizor, mă trezesc pe la 8.30. Dorm destul de prost, recunosc, beau cam multă cafea. Stau mult la birou sau pe canapea. Așa că m-am gândit la un program mai dinamic. Două jumătăți de oră de gimnastică și exerciții de forță cu propriul corp. Flotări, abdomene, genuflexiuni, arcuiri de spate.

Lectură obligatorie cel puțin două ore. Poate mai mult. Și puțină chitară.

Sunt cărți care trebuie citite. Altele care trebuie recitite. Sunt poeme minunate. Piese de teatru. Cărțile mele sunt la țară, dar sunt sute de biblioteci în lume care sunt deschise online. Teatrele și-au pus piesele pe Internet. Așa că am de unde alege.

Și mai vreau să fac o jumătate de oră de chitară pe zi. Sau poate chiar o oră. Download la partituri și cântece. Jos chitara de pe dulap. Nu sunt mare cântăreț, dar un pic de folk și un pic de rock nu strică. Deci, sport, lectură și chitară.

Și un pic de dans.

Da, și un pic de dans. Ne îmbrăcăm ca și cum am vrea să ieșim în oraș, punem muzică și dansăm. Gina și cu mine. Am fost ani de zile sub presiunea muncii, încât foarte rar am dansat. Deci, sport, lectură și dans. Sport dimineața și spre seară, în două reprize, dans – după-masa, iar seara – film, teatru, lecturi. În weekend o să alocăm mai mult timp pentru toate astea. În rest, vom lucra, vom mânca (să încercăm să mâncăm mai puțin și mai sănătos), vom avea grijă de Grig și Gore, cei doi motani adolscenți mereu puși pe joacă. Și ar trebui să rărim fumatul până vom reuși să ne lăsăm. O să vă țin la curent cu progresele noastre. Sau cu lipsa acestora…

Am scris un editorial în ziarul din Oltenia care mă găzduiește. Îl găsiți aici. Am scris despre faptul că avem un stat slab pentru că și noi suntem slabi. Maneaua e unitatea noastră de măsură.

„Vina noastră este la fel de clară. Am îngăduit corupția și nepotismul. Pentru ca ei să poată lua șpagă, cineva trebuia să o dea. Noi am dat șpaga! La doctor, la angajare, la încheierea de contracte sau eliberarea de autorizații de orice fel. Noi am fost cei care i-am votat timp de 30 de ani. Noi am închis ochii, știind că și ei îi vor închide la rândul lor. Ne-am complăcut în neregulile lumii noastre românești. Iar azi, când trebuie să stăm acasă, ne vedem la televizor în grupuri mari în parcuri sau la grătare. Ascultând cu bucurie manele. Suntem niște cetățeni maneliști conduși cu cinism de grupuri de interese cu același nivel intelectual. Și cu aceeași lipsă de etică. ”

Fragment din editorialul de pe euroolteniainfo.com

Stăm acasă, stați acasă, respectați regulile acestui timp perfid.

Sper că vom fi bine în câteva săptămâni. Și că schimbarea de paradigmă ne va face mai buni. Avem timp să reflectăm la ce avem de făcut. „Să învățăm că libertatea există doar acolo unde există cinste și demnitate. Să reînvățăm cele 10 porunci și să trăim după ele. Manualul nostru de viață este, iată, scris demult!” (Tot din editorialul de azi.)

Până în acest moment, au fost confirmate 576 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 576 de persoane confirmate pozitiv, 73 au fost declarate vindecate și externate (51 la Timișoara, 17 la București, 3 la Craiova, unul la Constanța și unul la Iași).

Au fost înregistrate 5 decese.

Condoleanțe celor care și-au pierdut oameni dragi din cauza pandemiei! Stăm acasă, stați acasă! Sănătate tuturor!

Tudor Artenie

Author Tudor Artenie

More posts by Tudor Artenie

Leave a Reply