Muzeul Relațiilor Făcute Praf (The Broken Relationship Museum – nu știu cum e în croată) e o instituție unică în Europa. O găsiți în Zagreb.

Aici sunt expuse obiecte-simbol ale unor despărțiri. Lângă fiecare obiect – un puc de hochei, o carte despre Bob Dylan, o mașinuță de tablă, un topor – e scrisă povestea unei despărțiri.

Toporul a făcut bucăți mobila cuiva care a lipsit de acasă suficient de mult încât să se despartă de partener. În fiecare zi, o piesă de mobilier se făcea țăndări. Când a venit după mobilă, nu mai era nimic întreg. Acum, toporul e înfipt la The Broken Relationship Museum.

Cel mai mult mi-a plăcut un pantof cu toc, al unei femei care iubise prea mult. Se iubeau din copilărie, dar părinții lui nu au vrut-o!… A ajuns prostituată. La un moment dat, a decis să renunțe. În ultima zi de lucru, ultimul client a fost …surpriză… el. S-au recunoscut, au vorbit, poate au făcut chiar mai mult. Când a plecat, el i-a spus să dăruiască pantoful cu toc acestui muzeu. Ea îi purta în ziua aceea…

N-am avut răbdare să citesc toate poveștile. Am ieșit și m-am așezat la o terasă după colț, în dreptul unei alte biserici. Trei cupluri se pregăteau pentru cununie. Una dintre mirese, blondă, înaltă și frumoasă purta sandale albe, subțiri, fără toc.

Câțiva muzicanți încălzeau atmosfera. O domnișoară de onoare cusea, aplecată, un nasture desprins din sacoul elegant al mirelui. Am vrut să îi spun să țină un capăt de ață în gură. Am renunțat, poate aici sunt altfel superstițiile…

Daca vreti sa il vizitati gasiti mai multe informatii pe site-ul institutiei https://brokenships.com/visit

Tudor Artenie

Author Tudor Artenie

More posts by Tudor Artenie

Leave a Reply