Cârje și viață. Aventura continuă. Am promis că revin asupra rupturii tendonului lui Ahile. Așa că… revin.

După două săptămâni de cârje și de imobilizare cu genunchiul la 90 de grade și cu laba piciorului în echin, a sosit momentul scoaterii firelor. În cârje până la taxi, în cârje (în lift) până la etajul al cincilea al spitalului. Sunt întins pe burtă cu piciorul proptit într-un suport. Întreb câte fire de sutură am. Medicul îmi spune o povestioară (v-am spus data trecută că are un umor debordant și de bună calitate).

„Erau odată doi frați care pescuiau. După ce au umplut coșul cu pește, cel mic s-a apucat să îi numere. Atunci, fratele cel mare a aruncat toți peștii înapoi în apă. Cel mic era nedumerit. Iar cel mare i-a spus că aduce ghinion să numeri peștii…”, spune doctorul.

Nu m-a durut, m-a pișcat nițel. Dar partea inferioară a gambei e amorțită. Ghipsul s-a redus, pleacă de sub genunchi. Laba piciorului tot în echin. Încă trei săptămâni în cârje. Apoi – un dispozitiv special din fibră de sticlă. Recuperare lungă. Nu vă povestesc ce presupune viața în cârje. De la spălat, la căratul unei banane în buzunarul pantalonului de trening tăiat. Vă puteți imagina și singuri.

Ruptura lui Beckham

O consolare ar fi că și David Beckham a avut aceeași problemă. Avea 34 de ani și juca la AC Milan. Și și-a revenit. Eu am ceva mai mulți ani și am jucat cu niște prieteni minifotbal. Dar sunt optimist. Nu am numărat „peștii”, o să îmi revin. Probabil că voi mai juca fotbal doar pe calculator, dar o să îl includ pe Beckham în echipa mea.

Cum se vede țara din cârje? Tot în cârje.

Scandalul e în plină desfășurare. Ministrul Justiției a declanșat procedura de revocare a șefei DNA. Susținătorii, de-o parte și de alta, reacționează în forță. Pozițiile celor două tabere sunt ireconciliabile. Plouă cu insulte, devoalări, mărturii. Moderatorii își umflă bojocii, strada tinde să devină din nou argument, marii gânditori de opinie revarsă greață și furie. Jurnaliști de toate soiurile caută să boicoteze interlocutorii din cealaltă tabără și fac din asta un degradant exercițiu profesional.

Cârja stângă se bate cu omoloaga ei din dreapta. Unde e Proiectul de Țară?

Cârjele trebuie să conlucreze ca să te susțină. Nu e cazul nostru. Președintele nu mai e în vacanță, ar trebui să poată reconcilia cele două cârje, dar agenda lui e o necunoscută pentru mine. Oare știe cineva care este agenda președintelui? Dincolo de scandalul cu și despre cârje ca SRI, DNA, Guvern, Parlament, procurori și „penali” de toate soiurile oare mai există ceva? Parcă se apucase de un Proiect de Țară. Mai știe cineva ceva de acest proiect? Îl lansează curând sau atacă alegerile cu acesta? Nu cred că ar fi corect să vină cu proiectul în alegeri (dacă va mai candida) pentru că nu e proiectul candidatului, ci al președintelui în funcție. Era frumos să îl aibă când a candidat prima dată.

Când stai în cârje, acasă, realizezi ce bune sunt programele de televiziune Discovery și HBO.

Și realizezi ce slabe și nerușinat de părtinitoare sunt televiziunile de știri. Știam chestiile astea, dar acum petrec mai mult timp în fața televizorului. Sunt uluit de grandomaniile unora, de inepțiile altora. Foarte puține știri sau reportaje făcute cu respect pentru meserie. Programe fără nicio valoare sunt aruncate în eter.

Când stai în cârje un singur lucru mai e valid în relația cu televizorul: butonul telecomenzii. La mine, HBO este programul 131. Iar Discovery – 301. Restul adevărurilor au fost adânc îngropate în sufrageria lui Oprea și în protocoalele secrete ale celor puternici. Dar noi nu le vom afla niciodată, nu-i așa?

Tudor Artenie

Author Tudor Artenie

More posts by Tudor Artenie

Leave a Reply