Cum arată lebăda? Știm. Sunt lebede albe și, foarte rar, lebede negre. Păsări frumoase care l-au inspirat pe Ceaikovski și pe Eminescu. Lebăda roșie e o specie foarte rară. Lebede roșii încă nu văzusem. Dar uitându-mă la televizor, m-a lovit imaginea președintelui Iohannis. Era scăldat de luminile camerelor de filmat și mergea încet înconjurat de bodyguarzi. Participa la marșul celor nemulțumiți de Ordonanța 13. A trecut ceva vreme, dar atunci am avut imaginea lebedei roșii. Protestul e firesc, libera exprimare de asemenea, nu vreau să comentez. Nici decizia PSD nu o comentez. E clar că nu a fost adecvată și nici corect comunicată. Pe cât de bine au comunicat în campania electorala, pe atât de deplorabil s-au prezentat acum.

Mă întorc la lebăda roșie. Lebăda roșie care nu mergea “între trestii să se culce”, ci se erijase în lider. În lider părtinitor, iar asta este o problemă. Rolul președintelui este acela de mediator. Factor de echilibru care să unească societatea. Un lider înțelept care să dea deoparte ceea ce ne desparte și să ne facă sa ne concentrăm pe ceea ce ne unește și ne pune în valoare.

Societatea vestică s-a dezvoltat prin cooperare.

Comunitățile occidentale spre care privim cu interes s-au dezvoltat prin cooperare la nivel local, regional sau de țară. S-au ajutat și au prosperat. Noi stăm mereu cu bățul prin gard. Ne place dezbinarea? Ne plac extremele? Nu trebuie nici să gândim la fel, și nici să tăcem în fața oricărui abuz. Dar politica nu poate învrăjbi prieteni  sau vecini. Nu cred în culpa colectivă și nici în  marcajul cu etichete, nici măcar în cele de pe Facebook. Nu cred că unii sunt buni, iar alții (întotdeauna – ceilalți) sunt răi. Intoleranța face victime. Cum facem să fim uniți?

Foto: thornews.com

Cătălin Leonte

Author Cătălin Leonte

Cătălin Leonte este expert în management. A fost consilier local în Brașov, președinte al Comisiei Economice. Scrie la Gazeta Brașovului.

More posts by Cătălin Leonte

Leave a Reply