Să facem Unirea în bucate este sloganul devenit proiect. Un proiect generos, îndreptat spre copiii noștri și copiii voștri, ai celor din județul Brașov. Un  proiect pe care îl lansează o asociație. O mică bucățică din ceea ce, în clișeu, noi numim societatea civilă. Dar, și subliniez acest lucru, această asociație are un farmec aparte. Are un farmec aparte și datorită denumirii, ”Guerrilla Cooking”, dar și datorită componenței ei. Căci „Guerrilla Cooking” este o asociație a jurnaliștilor de promovare a gastronomiei românești tradiționale. Jurnaliști talentați în a înfige penița și în corupți și corupție, dar și în bucate. Căci, tot ei, au adus în peisajul Brașovului și Cupa Presei la gătit, ajunsă deja la ediția a treia.

O parte din echipa Guerrilla Cooking în acțiune!

Unirea în bucate, un program charmant

Unirea în bucate a apărut, mai întîi, ca idee. Apoi ca un proiecțel dedicat aniversării centenarului Marii Uniri. Apoi, pas cu pas, vorbă cu vorbă, a crescut în dimensiuni și s-a transformat într-un pachet de proiecte aniversare, educative și formative, concentrate în sintagma Unirea în bucate.

Alexandru Petrescu

Dar cel mai bine ne prezintă Alexandru Petrescu, președintele Guerrilla Cooking și directorul publicației Gazeta Brașovului în ce constă programul: ”Este un program, nu un proiect, pentru că însumează o serie de proiecte ce se vor derula în intervalul 1 Decembrie 2017 – 1 Decembrie 2018. La acest 1 Decembrie, lansăm, cu sprijinul Consiliului Județean Brașov, care ne asigură comunicarea cu toate unitățile de învățămînt din județ, un concurs de proiecte pentru elevii școlilor din județ, proiecte dedicate aniversării Centenarului. Cele mai bune proiecte vor fi premiate de asociația noastră. Acest proiect își propune îndemnarea copiilor spre studiul istoriei, spre fantezie, dar și cercetare, spre colaborare și, nu în ultim rînd, spre un real și de bun simț patriotism.”

Exilați din Brașov

Pentru finanțarea premiilor, autorii proiectului pregătiseră un scenariu: Guerrilla Cooking urma să gătească și să distribuie gratuit, în Piața Unirii din Brașov, loc de tradiție al Junilor Brașoveni, 4.000 de porții de fasole cu ciolan. Primind, în schimb, donații de la amatorii de fasole la ceaun. Donații între cinci și zece lei, depuse, contra chitanțe, într-o urnă postată lîngă ceaune. Bani care urmau a premia cele mai bune proiecte realizate de copiii din județ dedicate anului centenar. Invitată să se asocieze cu Guerrilla și Consiliul Județean, primăria Brașov s-a făcut însă că plouă. Nu a răspuns invitației oficiale nici cu da, nici cu ba, dar nici nu a eliberat autorizație de ocupare a domeniului public pentru acest proiect. Așa că jurnaliștii noștri s-au trezit exilați din Brașov. Și au mutat această etapă de deschidere în municipiul Codlea. Unirea în bucate a găsit deschidere și suport. Pentru că ceea ce se face este nu pentru o mînă de adulți, ci pentru copiii din județ. Ceea ce conducerea primăriei din Brașov nu a vrut sau nu a putut să înțeleagă.

Guerrilla Cooking, mereu implicată în viața Brașovului

De la cultura culinară cetire…

Aceasta este doar o primă etapă. La 24 ianuarie, cu ocazia Micii Uniri, urmează un alt element al programului Unirea în bucate: chefii din cadrul Guerrillei, alături de chefi consacrați din țară, avînd alături echipe de elevi, vor face demonstrații de artă culinară punînd. Vor pune într-un ”duel”  bucătăria din Moldova, cu specificul ei, cu cea din Țara Românească. Alivencile moldovenești cu mîncărica de castraveți murați oltenească, ca să dăm un exemplu….

Iar șirul de evenimente va continua, avînd drept una dintre ținte și crearea obișnuinței în rîndul copiilor și adolescenților de a mînca nu numai tradițional, ci și sănătos. O întoarcere spre gusturile autentice, dacă vreți. Căci, după cum susțin gazetarii asociați în Guerrilla, cultura culinară, tradiția culinară, sunt componente esențiale ale unei culturi naționale bine așezate și sedimentate.

Foto: ro.wikipedia.org

Cornelius Popa

Author Cornelius Popa

Jurnalist de trei decenii și jumătate, pînă în 2004 de presă scrisă (redactor și redactor șef la Gazeta de Transilvania), apoi și de televiziune. Președinte al Societății Ziariștilor din România din 1994 pînă în 2012 și vicepreședinte al Mediasind din 2006 pînă în 2012. Formator de noi generații de jurnaliști, dar și de... rugbyști, fiind antrenor de rugby la copii (categoria sub 10 ani) la Rugby Club Cristian.

More posts by Cornelius Popa

Leave a Reply