Știu că unii o să vă încruntați, că doar ne trebuie un inamic, iar UDMR e perfect acum pentru rolul ăsta. Iar naționalismul românesc „modern” presupune sudalmă, nu construcție. Judecată de valoare din partea celor care nu se pricep, în general, la nimic. Tricolor pe piept și pumni încleștați, să se vadă bine dragostea de neam. Pe Facebook, mai ales. Din fericire, mai bântuie și nițică rațiune prin vechea Dacie. Din nefericire, e tot mai puțină…

UDMR a fost de mai multe ori la guvernare.

Și e normal să fie așa. Este un partid care reprezintă suficientă populație ca să își asigure prezența în Parlament. Prezența la guvernare confirmă importanța pe care statul român o acordă maghiarilor din România. Știu teoria neconstituționalității partidului UDMR. E o gogomănie care nu are legătură cu democrația. Poate nu e cea mai fericită formulă, dar funcționează. Prezența UDMR la guvernare este un model de funcționare democratică a unui stat european. Suntem chiar lăudați pentru asta.

Niciun partid românesc nu e perfect.

Nu din cauza UMDR ne merge prost. Chiar la guvernare fiind, UDMR ocupă o poziție politică relativ minoră. Nu are cărți multe în mână pentru că nu are voturi suficiente în spate. Da, administrațiile din județele în care sunt majoritari sunt pline de cetățeni români de etnie maghiară. Care pot fi, legal, și cetățeni maghiari. Chiar dacă nu vă place acest lucru, au tot dreptul să fie acolo. Așa cum maghiarii din România au tot dreptul să trăiască la ei acasă. Inclusiv în secuime!

UDMR a fost condus de intelectuali de foarte bună calitate.

Îl mai țineți minte pe Domokos Géza, primul președinte al UDMR? Da, venit din comunism, dar fondator al Editurii Kriterion (1969) și scriitor de calibru. Dar pe Markó Béla, cel care i-a urmat la conducerea UDMR? Scriitor și traducător și el. Actualul președinte, Kelemen Hunor, este și el poet și prozator. A absolvit mai întâi facultatea de medicină veterinară, apoi filozofia. Ambele, la Cluj.

În guvernele ultimilor 32 de ani au fost foarte puțini intelectuali.

Adrian Năstase, Andrei Pleșu, Ion Caramitru, Mihai Răzvan Ungureanu, Andrei Marga, Mircea Ionescu-Quintus. Sau președintele Emil Constantinescu. Sigur mai sunt câțiva, nu mi-i amintesc pe toți. Dar liderii de partid s-au numit Traian Băsescu, Alina Gorghiu, Dacian Cioloș, Dan Barna sau Liviu Dragnea.  Faceți singuri ce comparație doriți!…

Viktor Orbán nu e bun, deci UDMR să plece de la guvernare pentru că l-a ascultat și a stat de vorbă cu „dușmanul”!…

Ăsta e un caraghioslâc spus de o grămadă de „somități” care s-au trezit vorbind. În logica asta, K. Iohannis trebuie trimis la plimbare pentru că a vorbit cu Trump, care nici el nu (mai) e bun. Și a venit și cu o șapcă de la el.

Am mai spus asta: bun sau nu, Viktor Orbán e liber să spună ce vrea. Unde vrea, că Europa asta unită înseamnă democrație. Nu cred în ce spune premierul maghiar, iar mulți comentatori l-au criticat. Nu doar români. O consilieră de-a lui și-a dat demisia după discursul de la Tușnad. Gazetari din lumea largă l-au desființat. Eu m-aș fi bucurat dacă pe scena de la Tușnad ar fi fost prezenți și niște politicieni români. Să vorbească și ei și să-l contrazică pe Orbán. N-a fost să fie!…

Ar mai fi câteva lucruri de spus, dar e mai bine să ținem minte că trăim liberi într-o țară democratică, iar forța ei crește pe măsură ce creștem și noi. Prosperitatea înseamnă minte, educație, muncă și dezvoltare. Iar de apărat avem un singur lucru: libertatea!

Tudor Artenie

Author Tudor Artenie

More posts by Tudor Artenie

Leave a Reply