Țară, țară, globalizarea a eșuat!… Iată o propoziție care se aude tot mai des și mai tare. Reperul cel mai invocat: globalizarea nu a produs bunăstarea preconizată, ci a distanțat pătura celor foarte bogați de marea masă a populației, din ce în ce mai săracă, sub privirea nepăsătoare a actanților politici. Iar viitorul nu pare să aibă soluții…

Momentul actual este unul critic, deoarece modelul liberal nu mai furnizează prosperitate potrivit așteptărilor. Este criză. Avem inflație. Este război. Nu se poate guverna altfel? Se pare că nu!

Iar peste toate acestea, trăim o perioadă de lipsă de încredere generală. Clasa politică pare că trăiește în alt film.

Țară, țară, această realitate este un efect! Care sunt cauzele?

Globalizarea a dus la creșterea acută a importanței capitalului în defavoarea forței de muncă. Banii vorbesc, nu oamenii. Decizia politică are la bază repere economice ale diferitelor grupuri de interese – energie, industria pharma, producătorii de armament. Nu sunt singurele, dar sunt cele mai vizibile. Pe cale de consecință, accesul în clasa politică este determinat de susținerea venită din zona economică privată. O schemă perfect feudală într-o epocă ce se pretinde modernă.

„Acum știm că guvernarea de către finanțele organizate este la fel de periculoasă ca și guvernarea de către crima organizată”.

Fraza îi aparține lui Franklin Delano Roosevelt. Specialiștii au constatat că oficialii aleși procedează adesea prin a da întâietate necesităților unei afaceri în fața preocupărilor pe care le-au exprimat cetățenii prin vot. Doleanțele populare pot fi amânate sau trecute cu vederea. Mai ales în lipsa reală de control popular asupra oficialităților.

„Guvernele subjugă, tiranizează populația și promovează bunăstarea unor grupuri în defavoarea altora, favorizează grupurile de interese bine organizate în defavoarea necesităților comune ale cetățenilor. Neprezentarea acestei laturi întunecate a politicii și economiei a avut drept efect faptul că insatisfacția cetățenilor nu a mai putut fi auzită. Este clar că democrațiile contemporane sunt, de fapt, numai imitații slabe ale aspirațiilor cuprinse în cuvântul democrație. Iar elementele nedemocratice semnificative din sistemele politice existente par să fie impedimente majore pentru rezolvarea problemelor sociale”. („Elaborarea politicilor” – Charles E. Lindblom și Edward J. Woodhouse)

Ce se poate întâmpla?

Răspund tot cu un citat: „În toate țările, cei care elaborează politici trebuie să aibă în vedere necesitățile și dorințele cetățenilor. Dacă nu acționează în acest mod, s-ar putea ajunge la rebeliuni, la o forță de muncă apatică, sau chiar la alte dificultăți, pe care chiar și dictatorii doresc să le evite”. („Elaborarea politicilor” – Charles E. Lindblom și Edward J. Woodhouse)

În România, exprimat plastic. Tot un citat. „Cea mai severă constatare cu privire la tranziția românească se referă la faptul că ea a prilejuit separarea bogăției de muncă”. („Corupția și politicile anticorupție” – Radu Nicolae)

Principalele cauze ale acestui proces al inechității sunt divizarea politică a societății românești și tabloidizarea, bagatelizarea discursului politic – deci a instrumentului de a construi consens, de a promova interesul național și propria dezvoltare.

Din când în când, se mai pune și problema depășirii acestui conglomerat de probleme, a întemeierii unei noi etape de evoluție.

„Propuneri de reformă: o mai bună implementare a legilor existente, o mai mare transparență și răspundere, un sistem de justiție independent, o presă liberă, o societate civilă mai puternică”. („Corupția și politicile anticorupție” – Radu Nicolae)

Fotografie din primul război mondial.
Fotografie din primul război mondial.

Societate civilă? Justiție? Presă? Au dispărut. Trebuie reconstruite. Revenim la jocul copilăriei:

– Țară, țară, vrem ostași!

– Pe cine?!…

Între timp avem inflație, război și o specie, homo sapiens, care tinde să dea în clocot. Și, da, avem și o țară…

Sorin Golea

Author Sorin Golea

Sorin Golea este poet și jurnalist.

More posts by Sorin Golea

Leave a Reply