TAM în lumea teatrului este Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe, județul Covasna. Un teatru mic, parcă ascuns de primăria care îl patronează în clădirea fostului cinematograf ARTA. O sală mică, mai degrabă o sală „atelier”, cu locuri puține. Dar, după cum se știe, esențele tari se țin în sticluțe mici. TAM este un astfel de laborator de teatru de calitate.

TAM. Repetiție generală

Seară rece, dar frumoasă, de toamnă la Sfântu Gheorghe. Orașul îngrijit, parcul blând, castanii cu frunze tivite cu galben și ruginiu, terasele pline, cu pături pentru fetele înfrigurate care țin în mâini cănile de ceai.

Intermezzo

TAM, după înființare, a locuit la…TASZ . A fost găzduit și a împărțit clădirea și scena cu Teatrul Tamási Áron (Tamási Áron Színház – în limba maghiară). O trupă mică, cu public mai puțin decât al vecinilor maghiari, dar care a reușit să iasă din tipare. Regizori tineri și actori tineri și-au început carierele aici. Unii au plecat spre alte scene, alții au rămas. După ani de spectacole reușite, TAM a devenit un brand. Un festival inventat la Sf. Gheorghe, mutat acum altundeva de inventatorul său, a întărit brand-ul. Povestea e lungă, puteți intra pe site-ul teatrului să aflați mai multe. Pentru mine, povestea aceasta a început înainte de înființarea oficială a teatrului pentru că ideea înființării unui teatru românesc i-a aparținut (și) tatălui meu.

Revenirea la TAM

Am intrat în acea seară rece de septembrie în holul pe care TAM îl împarte cu cinematograful. Omul de la intrare știa că sunt câțiva actori în partea rezervată teatrului, dar nu știa că e o repetiție generală cu public. Ultima, înainte de premieră.

Așa am intrat la „Faust family”.

Nu voi face cronica acestui spectacol. Găsiți aici o cronică bună. Am intrat în semiîntuneric și am pătruns într-o lume chinuită de propriile boli și păcate.

Un text foarte bun, semnat de Angnes Kali și Benji Horvath, tradus în limba română de Andrei Dosa și pus în scenă de un regizor talentat, Nagy Botond. Scenografia  curajoasă aparține Andreei Săndulescu, iar ilustrația muzicală e semnată de Claudiu Urse.

Înfruntarea fiecăruia cu diavolul aparține marilor actori din acest teatru mic.

I-am văzut pe Sebastian Marina, Sergiu Aliuș, Fatma Mohamed, Mirela Bucur, Mona Codreanu, Camelia Paraschiv, Nagy Attila, Alexandrina Ioana Costea și Claudia Ardelean. Bine distribuiți, bine îmbrăcați în pielea unor personaje grele. Un Faust deturnat și modern, o miză uriașă, un război și niște soldați chinuiți de viclenia lui Satana. O bătălie istovitoare pentru fiecare personaj și fiecare actor.

Sf. Gheorghe este un oraș frumos și îngrijit. TAM este un teatru mic, în care actorii sunt plătiți prost.  Atunci când colegilor de la TASZ li s-au mărit salariile, cei de la TAM au fost uitați de Consiliul Local. De vreo doi ani, TAM e în proces cu administrația orașului. În primă instanță au câștigat artiștii, să vedem ce urmează.

Dar ce elegant ar fi dacă primăria ar face lucrurile corect!…

Știu, e un teatru mic. Dar ceea ce fac cei din trupa TAM de la Sf. Gheorghe pentru teatru și în numele teatrului merită respectul și aplauzele tuturor. Iar dacă ajungeți vreodată în acest oraș frumos și îngrijit, mergeți la TAM! Veți descoperi, cu bucurie, că  la aplauze, Satana pierde întotdeauna!

Foto: tam.ro

Tudor Artenie

Author Tudor Artenie

More posts by Tudor Artenie

Leave a Reply