Strada încă nu e pustie. Am ieșit azi, am avut treabă, m-am suit în mașină, am fost în două locuri, n-am dat mâna cu nimeni. Așa e regula, așa fac! Capitala e mult mai puțin aglomerată. Dar nu e pustie. Sunt mulți bătrâni pe stradă. Poate nu are nimeni grijă de ei. Poate vor ei să iasă din casă. Nu știu dacă e bine. Nu cred…

Italia, încă un record tragic. 627 de oameni uciși de virus într-o singură zi. Încă 6.000 de persoane identificate cu coronavirus,

Italia mai îngroapă câteva sute de oameni, iar la noi strada încă nu e pustie. O parte din cei pe care i-am văzut purtau măști și mănuși. Alții, doar măști, alții, doar mănuși. Alții, ca mine, nici una, nici alta. Dar am păstrat distanța „socială!, cum se spune acum, deși expresia e o prostie. Și am fost și la un magazin, lângă mine. Mic. Avea de toate și nu era coadă.

Minciuni, spaime, manipulări. Arsenalul integral al propagandei.

Am o listă și pe ziua de azi.

  • Nu a apărut în Monitorul Oficial, nici ieri, nici azi, Ordonanța de Urgență privind șomajul tehnic plătit de stat. Guvernul doarme liniștit.
  • În Monitorul Oficial a apărut o lege ciudată prin care este oficializat sportul SUMO. Cineva e pe miriște cu totul.
  • A ieșit președintele să mai spună o dată că situația e gravă. Se cam contrazice, pe 27 februarie spunea că e doar o răceală, că nu e grav. Pe de altă parte, repetă ca un robot niște sfaturi medicale. Penibil și inutil.
  • S-a filmat și imberbul de Cîțu spunând că totul e pregătit. Că va face, va drege… Trebuia făcut până acum, până să o iei tu la goană înainte de învestire! Mă cuprinde mila când îl văd.
  • Presa a prezentat un proiect prin care oamenii vor fi obligați să stea acasă. Autoritățile, celebrul grup de comunicare despre coronavirus și criză, spun că nu e real, că e o propunere. Nu e real sau e o propunere? Hal de comunicare din partea unor lent alfabetizați…

Comisia Europeană a reacționat!

Ursula von der Leyen a anunțat că UE suspendă temporar prevederile Pactului de Stabilitate. Dispar regulile bugetare care impuneau statelor membre să nu depășească un deficit bugetar de 3% din PIB. Adică, guvernul poate injecta bani în economie fără nicio reținere. Încă nu o face. Următoarea ședință de guvern e anunțată pentru săptămâna viitoare.

Când va fi prea târziu?

Deja e prea târziu, dar încă nu doare acut. Iar ca să nu ne doară, ar trebui făcute urgent o grămadă de lucruri. Guvernul ar trebui lucreze intens și rapid. Să susțină producătorii agricoli și de mâncare. Să-i ajute pe toți cei care pot produce în țara asta ceva, orice, de care avem și vom avea nevoie. Dar toate deciziile trebuie luate foarte repede, fiecare zi de așteptare ne va costa enorm. Suntem pe cont propriu, dar pe cont propriu reziști doar dacă ai cu ce. Dacă nu ai, ce faci? Dacă eu mor azi, degeaba îmi dai bani peste o săptămână. Degeaba iese Iohannis și mă ține de vorbă la televizor. Azi, nu mâine. Mâine poate fi prea târziu. Strada poate va fi pustie mâine pentru că nu va mai fi nimeni să iasă…

Totuși, am și câteva vești bune.

  • Bitdefender oferă soluții de securitate gratuite tuturor instituțiilor sanitare din lume.
  • Taparo, specializat în producţia de mobilier, va pune în funcţiune săptămâna viitoare o linie de producţie de măşti în cadrul companiei Techtex din jud. Bihor, care produce textile tehnice. Mai întâi, 3,5 milioane de măşti lunar, iar din aprilie – 10 milioane de măşti pe lună.
  • Cercetătorii militari români au realizat o izoletă. Producția va fi realizată de STIMPEX SA, în colaborare CN ROMARM SA.
  • Un cântec a fost difuzat azi, la 9.45, de toate posturile de radio din Europa: Gerry & The Pacemakers – You’ll Never Walk Alone .
  • UNESCO a deschis Biblioteca Digitală Mondială. Hărți, texte, fotografii, filme, înregistrări audio. În șapte limbi, despre cultura din toate bibliotecile de pe planetă.

Azi a fost echinocțiul de primăvară.

Până astăzi, 20 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 308 cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 308 de persoane confirmate pozitiv, 31 au fost declarate vindecate și externate (22 la Timișoara, 8 la București și unul la Iași).

Azi a fost echinocțiul de primăvară. De azi, ziua începe să învingă noaptea. Primăvara se va desface deplin peste lumea noastră crispată. Iar strada, ei, bine, strada sper să fie cât mai pustie, ca să nu devină totul un pustiu. Mai scriu și mâine. Sănătate tuturor!

Tudor Artenie

Author Tudor Artenie

More posts by Tudor Artenie

Join the discussion One Comment

Leave a Reply