Neseriozitatea noastră e perfect ilustrată de o propoziție nenorocită. „Merge și-așa!”. Merge să nu ai ce îți trebuie și să dai legi cu întârziere. Neseriozitatea se vede la cei care se întorc din Italia (mai ales) și urinează superior pe orice regulă. Sau în comportamentul acelui polițist de rang înalt care a îmbolnăvit un spital, pe nevastă-sa, pe fiul său, pe nepot, pe amantă.

Neseriozitatea noastră are cel puțin 30 de ani. Sau, mult mai mult?!

În 30 de ani, neseriozitatea a fost la guvernare, în parlament, în primării. Dar a fost și cap de familie, și manager, și antreprenor. În 30 de ani, am urinat și noi superior pe țara asta, bătându-ne joc de ea.

Dar dacă neseriozitatea e mai veche?

De când se pleca din fabrici și uzine cu șuruburi furate în buzunare. Era vremea când se stătea la cozi, iar partidul era înjurat doar sub pătură. Neam de curajoși, nu-i așa? Sau e și mai veche?… Nu vreau să mai scriu despre trecut, scriu despre prezent.

Un prezent în care plătim toate ipocriziile și hoțiile și nepotismele și toate celelalte nenorociri pe care le-am cultivat cu mândrie.

La ora la care postez, guvernul încă nu a luat nicio măsură economică. Alte țări, da. Noi, încă nu. Guvernul e în ședință. A ieșit Orban înainte și ne-a anunțat (!) că va face și va drege, dar nimic clar. Clar pentru cine? Pentru ăla care îi scuipă pe medicii și pe asistentele de la „Matei Balș”? Omul e diagnosticat, e infectat, o face special… Pentru cine să fie clar? Pentru ăia care au scumpit fructele și legumele? Am mai spus-o, ne desconsideră pentru că noi înșine ne desconsiderăm zi de zi. Neseriozitatea este principala noastră ocupație.

Ne cocoțăm mereu pe cadavre, pe drame, pe traume. Iar odată ajunși acolo sus, goi pe dinăuntru, devenim șefi. Jupâni. Arendași. Ticăloși.

Da, m-am enervat azi. Nu se poate să bâlbâi o situație de urgență așa cum o fac Klaus și gașca lui. Chiar așa, unde e președintele. A declarat că va conduce bătălia împotriva perfidului coronavirus. A dispărut, ca de obicei. Ce rușine!… Doar marele dezastru de la ministerul muncii, Violeta Alexandru, s-a mai pozat o dată „spectaculos” pe Facebook! Ți se face greață.

Ce-am făcut azi?

Azi am fost plecat toată ziua. Am fost la Brașov, Sf Gheorghe, Piatra Neamț, Miami, Hanoi, Slatina, iar acum, seara, la Budapesta. Când am revenit în București, m-am oprit puțin la Palatul Cotroceni. Degeaba, nu era nimeni. Așa că am plecat din nou. La Sf Gheorghe, că acolo mă simt cel mai bine. Să tot stai acasă…

Fapte bune și rele de azi. Le-am amestecat. Selectați-le singuri!

Suntem singuri, băieți și fete! Virusul ăsta ne arată așa cum suntem. Slabi, proști, ezitanți. Niște medici și niște asistente se luptă să ne țină în viață punându-și chiar ei viața în pericol. Restul responsabililor? Câte unul, rar, care face treabă. Excepția care confirmă regula. Ceilalți sunt căsătoriți de mult cu neseriozitatea. Dar știți de ce? Pentru că sunt prea mulți agramați, cocalari, maneliști și ticăloși printre noi. „Merge și așa!”, mama ei de înapoiere!…

Astăzi au fost confirmate 260 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19. Dintre cei 260, 19 sunt declarați vindecați și au fost externați. Sănătate!

Tudor Artenie

Author Tudor Artenie

More posts by Tudor Artenie

Join the discussion One Comment

  • […] Da, cauți să îți modelezi ziua cumva, să îți faci treburile și să aștepți. Trebuie să respectăm regulile. E singurul lucru pe care îl putem face. Dar e ucigătoare numărătoarea asta a cazurilor de la noi și de oriunde din lume. Iar inconștienții ăștia care scuipă, fug din carantină și mint – nu se lasă!… Am scris ieri că avem o aplecare mare spre neseriozitate. […]

Leave a Reply