Starea de urgență a fost declarată la ora 3 după-amiază. Mai întâi președintele și-a băut cafeaua. Apoi a luat prânzul. Apoi a băut cafeaua de după prânz. A anunțat-o de sâmbătă, dar a pritocit-o până azi. Și tot nu e clar.

Starea de urgență a venit fără măsuri clare. Măsurile …urmează.

În bunul obicei al pasului-cu-pas, Iohannis a anunțat că a semnat decretul. Și atât! Măsurile urmează în zilele următoare. Nenea ăsta de la Cotroceni ne disprețuiește profund. Sau e incompetent. Sau – amândouă. La capitolul leadership e clar că e ZERO. Decretează ceva, dar nimeni nu știe ce are de făcut. Nimeni nu are răspunderi clare. E liber doar la contracte fără licitație. Și la angajări fără concurs. Atât. Toată lumea ia măsuri concrete, noi stăm după un caraghios care citește și intonează prost texte scrise (tot prost) de alții. Până și Cîțu pare mai simpatic decât nenea de la Cotroceni.

Strada nu simte încă starea de urgență.

Da, orașul e mai gol ca altădată. Mașini mai puține, oameni mai puțini. La măcelărie aflu că nu vor mai primi carne prea curând. La farmacie nu au nimic din ce ne-ar trebui pentru pandemie. Nu au măști, nu au mănuși. Dar nu au nici multe alte medicamente.

Se stă ordonat la cozi, în afara magazinului.

Nu sunt cozi mari. Oamenii stau la distanță unii de alții. Se privesc bănuitori, pieziș. Câțiva au măști, un tânăr care trece pe lângă micul grup de la farmacie are mănuși. Mască, nu. Un nene mai în vârstă scuipă fără jenă pe jos. Dispare, urmărit de privirile uluite ale victimelor proastei-creșteri.

Sunt supărat pe posturile TV care difuzează filme. Dau numai reluări.

Telecomanda s-a obișnuit cu programele mele. Televiziunile de știri își fac treaba bine. O să mă uit și la Realitatea TV, a devenit suportabilă. Duduița aia arogantă de Denise Riffai și-a luat tălpășița de acolo. Dar am o problemă cu posturile TV care transmit filme artistice. Acum, în vreme de stare de urgență, ar putea să ofere niște filme mai noi.

Toată lumea e inteligentă pe Internet.

Citesc presa, citesc blogurile unor oameni pe care îi cunosc. Mi-e jenă când văd că le e rușine de guvernul constipat al acelui nene de la Cotroceni. Cred că își mușcă mâinile pentru cât i-au săltat, dar sunt tipi coerenți, scriu bine. Mai văd comentarii, mai văd postări pe Facebook. Chiar dacă unii spun prostii, românii sunt vii, Doamne-ajută!

Câteva lucruri bune în vremuri de restriște.

  • Un laureat al premiului Nobel ne liniștește. Spune că sfârșitul pandemiei este aproape. Omenirea va supraviețui.
  • Medici din două țări amărâte – Cuba și Venezuela – au ajuns în Italia, în Lombardia. Solidaritate adevărată!
  • Estonia, țara europeană nr. 1 la testele PISA, pune gratuit la dispoziția altor țări soluțiile sale de educație digitală. Știrea – pe edupedu.ro.
  • Teatru radiofonic pentru copii pe Radio România Cultural. Și încă 300+ Povești Audio Frumoase – Teatru Radiofonic. Că tot stau copiii acasă!
  • Muzeul Van Gogh din Amsterdam e deschis online. Vizitați-l!

Zilele trecute s-a stins din viață Mirela Bucur. Actriță și regizoare la Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe. Orașul în care am crescut. Un teatru mic, dar de mare calibru. Colegii au postat pe Youtube, pentru copiii cuminți ce stau acasă avem un spectacol mai vechi. „Doi galbeni”, în regia Mirelei Bucur. Îl puteți vedea aici.

Și câteva vești mai puțin bune.

Spania își închide frontierele terestre. Comisia Europeană cere închiderea granițelor UE. Renault a decis luni să închidă toate fabricile din Franţa. Numărul mare de pacienți din Franța duce spitalele într-o situație imposibilă.

Numărul pacienților crește și la noi. Am ajuns azi la 168. Față de ziua precedentă, au fost confirmate 10 cazuri noi. Patru în București, două în Ilfov și câte unul în Constanța, Teleorman, Neamț și Mureș.

Sper să fim puternici și înțelepți. Sper să trecem cu bine. A fost prima (jumătate) de zi. Starea de urgență de-abia a început. Sănătate și Doamne-ajută!

Tudor Artenie

Author Tudor Artenie

More posts by Tudor Artenie

Leave a Reply