Sistemul energetic românesc e în fața unei noi provocări. Parlamentarii au votat pentru amânarea pentru 3 luni a plății la utilități. La cerere, e drept, dar 3 luni putem amâna plata apei, a gazului sau a energiei electrice. Lobby-ul foarte puternic al companiilor private din sistemul energetic a început să cârâie. Marii jucători înțeleg să fie solidari cu oamenii în timp de pandemie și oferă sponsorizări. Dar totul până la banii de business!…

Sistemul energetic este un amestec de firme private și firme de stat.

E inutil acum să facem o analiză amplă. Dar amestecul de tipuri de proprietate din sistemul energetic produce un alt amestec. Amestecul de interese. Și încă unul. Amestecul deciziilor. Oricâte legi au fost adoptate, reglajele de profunzime sunt complicate. La toate aceste amestecuri, trebuie adăugate încă cel puțin două lucruri. Primul, producătorii de energie se bazează pe o singură resursă fiecare – Hidroelectrica, pe apă, Nuclearelectrica, pe uraniu, Complexul Energetic Oltenia, pe lignit. Sigur, descrierea mea este foarte simplă, dar scriu așa ca să înțeleagă toată lumea.

Al doilea lucru – paraziții politici.

Companiile în care statul este proprietar majoritar, dar și în cele în care are părți mai mici, sunt pline de clienți politici. Majoritatea acestor clienți sunt niște proști care ori nu știu nimic despre energie, ori sunt niște abonați aserviți companiilor și plătiți extrem de bine de acestea. Legislația a stabilit, de exemplu, că membrii consiliilor de administrație sau de supraveghere sunt plătiți de companii. Astfel, un director din ministerul economiei și energiei care face parte din CA-ul unei companii, este plătit regește de companie. Ale cui interese le servește acest director? Ale statului, al cărui reprezentant este? Sau al companiei care îl plătește regește și care poate face acest lucru pentru că este un gigant multinațional? Repet, realitatea este mult mai „stufoasă”, dar în esență așa stau lucrurile. Iar dacă acel „reprezentant” al statului este și prost și ticălos, dar și vândut, înțelegem exact cum stau lucrurile.

Amânarea plății facturilor la energie lovește sistemul energetic, e adevărat. Dar nu îl îngenunchează.

Imediat ce a apărut ideea amânării, au apărut și contestatarii acesteia. Nu, nu marii jucători au atacat proiectul, ci micile slugi bine plătite. ONG-uri care „iubesc” adevărul. „Specialiști” care au avut poziții de decizie în companii energetice mari. Siteuri de „analize”. Cea mai iubită temă: sistemul energetic va intra în colaps. Teme secundare: insolvență, faliment și, mai ales, prețiosul „cash-flow”, acum într-un mare pericol. Cu siguranță, sistemul energetic românesc încasează o lovitură. Dar o poate suporta. Pe lanțul producători-transport-distribuție-furnizori, furnizorii riscă cel mai mult. Și trebuie ajutați urgent. Pentru asta există însă dl Cîțu!…

Marile companii pot fi solidare cu românii.

Multinaționalele sunt și distribuitori, și furnizori. Pentru că legea nu permite funcționarea sub același nume, le-au schimbat. Sunt însă tot ei. Să vă dau câteva exemple. Enel și E-distribuție. E.ON și Delgaz Grid. CEZ și Distribuție Oltenia. Pălării diferite pe aceeași căpățână bine înfiptă în domeniul energetic european și chiar mondial.

Aceste companii au făcut averi în România. Ar merita luate la puricat.

Privatizarea rețelei naționale de distribuție a fost făcută cu dedicație. Aceste companii aveau, prin contractele de privatizare și post-privatizare obligații de investiții foarte mari în rețele. Cum le-au respectat? Păi dacă plouă mai tare și bate vântul, cad rețelele în toată țara. Cine să le urmărească? Politrucii? Papagalii bine plătiți? Să fim serioși!… Iar fermele de vânt sau fotovoltaice au beneficiat de avantaje uriașe atunci când au fost invitate să vină în România. Era pe timpul lui Boc. Au avut o schemă de certificate verzi care le dubla sau tripla valoarea unui megawatt produs și vândut în România. Și care se regăsesc în facturile noastre. Istoria este lungă, complicată și plină de „băieți deștepți” în toate compartimentele care compun sistemul energetic. Dacă am avea câțiva procurori care să înțeleagă domeniul, ar avea de lucru câțiva ani. Ce-ar fi?…

Pandemia poate face ordine!

Cum spuneam, sistemul energetic e complex, complicat și adesea confuz. Dar are forță – cu excepția furnizorilor sau a afacerilor mici – să stea în picioare 3 luni. Dacă pandemia se prelungește, atunci trebuie găsite alte măsuri. Responsabilitatea este a statului care lucrează pentru noi, nu-i așa?!…

Pandemia poate fi un bun prilej pentru a face ordine reală în sistemul energetic. Avem specialiști, putem face asta. Așa cum putem negocia în folosul nostru toate deciziile Burxellesului. Nu trebuie să înghițim pe nemestecate nimic. Nici măcar green-deal-ul Ursulei von der Leyen.

Nu suntem la același nivel cu țările dezvoltate care își pot permite să închidă tot ceea ce poluează. Avem propriul nostru ritm. Dacă închidem tot ce ne cer liderii europeni, închidem țara. Nici capacitate de import nu avem suficientă. Suntem deja dependenți de importul de carne de porc. Vrem să fim dependenți și energetic de alții?

Nu trebuie să pupăm în cur Bruxelles-ul și nici să acceptăm în tăcere jocul ticălos al Franței sau Olandei cu certificatele de CO2 care aproape au prăbușit Complexul Energetic Oltenia. Nu suntem atât de mari poluatori, dimpotrivă. Avem industrie puțină, dar nu suntem printre cele mai poluate țări din UE. Dacă ne uităm la valorile poluării pe cap de locuitor, chiar avem o surpriză plăcută. (Sursa tabelului – adevărul.ro)

În orașele în care poluarea e mare, cum e capitala, nu sistemul energetic poluează.

Și ar trebui să dăm niște șuturi în cur acelor ONG-uri, unele plătite de guverne străine care se străduiesc să lovească tot ce e românesc. Au angajat aici mai ales tineri și, vânzând un vis naiv, i-au făcut avocații intereselor lor. De aceea, repet, pandemia poate face ordine în sistemul energetic românesc. Trebuie decizie politică și managerială și dialog real cu actorii din industrie. Fără ticăloși și neprofesioniști! Fără șpăgi și fără politruci! Și fără trădători!

Revin la jurnal! Vineri, 3 aprilie 2020.

Am fost la țară cu alimente și medicamente pentru mamele noastre și pentru animăluțele noastre de acolo. Am lucrat, am avut laptopul la mine. Gina a plantat mazăre, castraveți și dovlecei. Am pus lămpi mici care se încarcă de la soare de-a lungul aleii principale. Pomii sunt plini de flori, o să avem de toate. Cireșe, vișine, mere, pere, prune. Gina a stropit pomii, am găsit în sat la un magazin soluție pentru asta. Dezinsecție, dezinfecție – cuvinte la zi!

Nu am stat mult la țară, dar a fost bine. Am respirat aer bun. La întoarcere, pe centura Bucureștilor, pe sensul spre autostrada spre Constanța, era coadă de mașini și camioane de câțiva kilometri. Așa că am luat-o prin Pantelimon. Și în București se circula, dar mult mai puțin decât înainte. Am ajuns acasă, am vorbit la telefon, am mai lucrat puțin, am băut o bere și m-am uitat la televizor.

Și am aflat că vineri până la ora 13 muriseră 116 persoane. 

PS 1 – un gând „bun” pentru slugile române cu funcții de decizie din multinaționalele din sistemul energetic. Știu că sunteți foarte bine plătiți, dar scoateți limbile din curul patronilor voștri! Schimbați puțin perspectiva, nu le datorați nimic.

PS 2 – felicitări și mulțumiri pentru tot ce fac energeticienilor români! Celor care li se datorează supraviețuirea sistemului energetic național. Cei care, zi și noapte, sunt la datorie!

Tudor Artenie

Author Tudor Artenie

More posts by Tudor Artenie

Leave a Reply