În jur de cincizeci de oameni la Sibiu, la lansarea cărții „Călătorii în centrul gândirii”. O carte cu și despre neurochirurgul Alexandru Vlad Ciurea. Orașul se înfiora sub răsuflarea toamnei, Piața Mare găzduia CibinFest, într-un cort uriaș cânta o trupă de germani în panataloni scurți de piele, o mare de oameni bea bere și mânca ciolan de porc afumat, fiert și dat la cuptor. Și a fost și o prezentare de carte – „Călătorii în centrul gândirii”, apărută la Editura Minerva.

Lansarea de la Sibiu a „Călătoriilor în centrul gândirii”, a cincea de la apariția cărții, s-a petrecut în Sala Franz Joseph a hotelului Împăratul Romanilor.

A fost mai întâi la București, la Gaudeamus, acum zece luni. Apoi a „umblat” prin țară și a fost prezentată la Iași, la Constanța și la Craiova. Acum – Sibiu.

Pregătită cu atenția specifică la detalii a ardelenilor, lansarea cărții a adunat în sală mai multe personalități ale orașului Sibiu. Dar jumătate din public a fost reprezentat de tineri. Lumea medicală de azi și de mâine a vrut să fie prezentă la întâlnirea cu profesorul universitar, membru al Academiei de Științe Medicale, Alexandru Vlad Ciurea. Și toți au vrut autografe pe carte.

Propoziții esențiale spuse la Sibiu

Nu voi spune mai mult despre prezentare.  Redau însă câteva lucruri spuse de invitați.

„Neurochirurgul este asemenea unui bijutier”, a spus Constantin Oprean. Fostul rector al Universității „Lucian Blaga” este șeful catedrei UNESCO, specializată în Managementul Calităţii în Învăţământul Superior şi Formare Continuă din Europa. Catedra UNESCO de la Sibiu, cea de-a treisprezecea din ţară, se numără printre cele 600 existente în lume. Profesorul Oprean este președinte al Institutului Confucius din Sibiu, deschis oficial în noiembrie 2007, în parteneriat cu Universitatea de Limbă și Cultură din Beijing. Aici sunt înscriși peste 1500 de cursanți de limba chineză din toată țara. În anul școlar 2015-2016, la Inspectoratul Școlar Județean Sibiu s-a înființat primul post de inspector școlar de limba chineză. Inspectorul răspunde de această activitate la nivel național.

“Din păcate, uităm să le spunem tinerilor povești, pentru a vedea că dincolo de performanță și profesie, se află omul. Un om între oameni. Tinerii au nevoie de astfel de modele. Regret că lansarea nu a avut loc în Aula Universității”.

Cuvintele aparțin doamnei Livia Ilie, prorector al Universității „Lucian Blaga”. Conduce Departamentul de Management și Marketing. A fost nominalizată în 2016 la titlul de Femeia anului în Sibiu. Coordonează un amplu proiect pentru elevi care au posibilitatea ca, pentru o săptămână, în cadrul unei Școli de Vară să experimenteze viața de student la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu.

“Chirurgia nu este o aventură, este o responsabilitate!”

Dr. Dan Sabău este profesor universitar și conduce Secţia Clinică Chirurgie II a Spitalului Clinic
Judeţean de Urgenţă Sibiu. A fost sportiv de performanţă, campion la gimnastică  şi vicecampion la judo în adolescenţă. A scris tratate de chirurgie generală, are 6 invenţii brevetate de OSIM, 25 de inovaţii cu certificate oficiale şi a primit nenumărate premii naţionale pentru lucrări în domeniul endocrinologiei. Ca și profesorul Ciurea, a dus renumele ţării noastre până în Japonia. În 2006, o lucrare de chirurgie esofagiana a primit premiul întâi în cadrul celei de a 6-a ediţii internaţionale a Congresului de Cancer Gastric care a avut loc la Yokohama în Japonia. Au fost 1000 de lucrări în concurs. E singurul român care a reuşit să câştige un astfel de premiu internaţional.

„De la el am învățat disciplina. Când eram studenți era neobosit. Tot timpul studia. Un exemplu de muncă asiduă și disciplină, încă din tinerețe.” (Gen. Dr. Victor Palada, medic primar ATI)

“V-am copiat. În tot ce am făcut, în tot ce am învățat. De aceea am ajuns
astăzi unde sunt. Am adus neurochirurgia din Sibiu la nivel european, am creat condiții excelente pentru medici și pacienți. N-am să uit cum m-ați făcut să slăbesc zece kilograme într-o lună, la Bagdasar Arseni, unde urcam câte cinci etaje de foarte multe ori pe zi…. Ajungeam la spital la 7 dimineața și seara, la 7, când voiam să plec, mă întrebați : Unde te duci? Păi, acasă, spuneam eu. Ai terminat treaba?, întreba profesorul Ciurea. Nu am înțeles niciodată cum reușea să stea în spital și să muncească atâtea ore zi de zi”. (Dr. Vicențiu Săceleanu, medic primar neurochirurg, doctor în ştiinţe medicale, cadru asociat al ULBS şi medic şef al Secţiei Clinice Neurochirurgie a SCJU Sibiu).

Tudor Artenie

Author Tudor Artenie

More posts by Tudor Artenie

Leave a Reply