A fost fratele Sfântului Petru. Spre deosebire de acesta, nu s-a căsătorit, ci a devenit ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul.

La sfatul acestuia, l-a urmat pe Iisus Hristos, devenind unul dintre cei 12 apostoli. I se mai spune “cel dintâi chemat la apostolie” (despre Sf. Andrei, pe larg aici).

…Vorbim despre politică, despre lume și viață, ne cercetăm neîncetat telefoanele inteligente, trimitem emailuri și sms-uri urgente; trăim în secolul tehnologiei, nu-i așa?

Dar lucrurile noastre dintotdeauna sunt la locul lor. Căni de lut pentru vinul fiert cu bucăți de măr. Blidele de pământ pentru ciorba de fasole (de post, pentru cine îl ține) cu ceapa roșie, tăiată subțire pe un platou de lemn sculptat. Parcă totul are un gust special, mai bun…

Cine nu are acasă o farfurie pictată, sau un suport cu linguri de lemn,  sau un ulcior ori o cană de lut de la bunici? O icoană? O fărâmă din amintirile copilăriei? Mai ales astăzi vechiul și noul se amestecă firesc, tradiție și modernitate la un loc.

“Astăzi, la 30 noiembrie, prăznuim cu multă bucurie pe Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Apostolul românilor, care a vestit Evanghelia lui Hristos pe pământul țării noastre acum aproape 2000 de ani, în Dobrogea si la Gurile Dunării”, spunea într-o predică părintele Cleopa.

Lucrurile noastre dintotdeauna sunt la locul lor. La mulți ani tuturor sărbătoriților de azi, să îi ocrotească Sfântul Andrei!

Foto: Wikimedia Commons

Tudor Artenie

Author Tudor Artenie

More posts by Tudor Artenie

Join the discussion One Comment

Leave a Reply