Nu mai faceți selfie sau live la volan! Zilele trecute, un tânăr care își potrivea telefonul mobil pentru a-și face o filmare live a lovit un cap de pod. Erau patru tineri în mașină. Doi au murit! Nu este primul accident de acest fel. Acum câteva săptămâni, în Ungaria, șoferul unui microbuz care aducea acasă câțiva români de la muncă, din străinătate, a început o transmise live pe telefon. Microbuzul s-a înfipt într-un camion. Mai mulți oameni au murit. Zeci de accidente de circulație au avut loc pentru că șoferii își făceau selfie în timp ce conduceau.

Progresul tehnologiei ne-a creat posibilitatea de a trăi, funcționa și comunica „în timp real”.

Suntem mai informați, suntem mai aproape (virtual) de cei dragi. Putem cere sau oferi ajutor mai repede. Dar, indiferent de cât de perfomante sunt echipamentele noastre de comunicare, rezultatul folosirii nefericite a telefonului mobil – selfie și live, de exemplu – poate duce la accidente grave. Și chiar la decese „în timp real”.

Unul din patru tineri a admis că și-a făcut selfie în timp ce conducea autoturismul.

Compania Ford a realizat o cercetare pe acest subiect, intervievând 7.000 de șoferi europeni cu vârste între 18 și 24 de ani. Rezultatele sunt uimitoare și îngrijorătoare, totodată. Tinerii șoferi din Marea Britanie sunt cei mai harnici – aici unul din trei șoferi și-a făcut selfie. Jumătate din cei intervievați au spus că au făcut fotografii cu telefonul mobil în timp ce conduceau. Unul din patru intervievați a recunoscut că „stă pe Facebook” în timp ce conduce.

95 la sută din cei 7.000 de tineri au recunoscut că aceste „ocupații” sunt periculoase!

În România lucrurile sunt ca de obicei atunci când vorbim de clasamente „negre”. Adică, mai rău ca în alte părți. Comisia Europeană ne clasează pe locul al doilea în ceea ce privește folosirea acestor dispozitive de către șoferi. Șapte din zece șoferi români utilizează telefonul mobil în timp ce conduc.

Mai mult, 61 la sută dintre șoferii români chestionați spun că folosesc telefonul în timp ce conduc pentru a trimite mesaje. 27 la sută dintre ei spun că își verifică pagina de Facebook, iar 17 la sută spun că își fac chiar poze când sunt la volan. Adică, selfie.

Un accident înfiorător ce a avut loc în urmă cu un an.

O mașină a oprit la marginea unui câmp cu rapiță. Șoferul și soția lui au coborât din mașină pentru a-și face selfie între plantele frumos colorate. Copiii au rămas în autoturism. Unul dintre copii, în vârstă de numai trei ani, a ieșit la rândul lui din mașină. Dar a ieșit în șosea și a fost spulberat de o altă mașină. Copilul a murit.

Din perspectivă psihologică, chiar dacă avem atenție distributivă, senzația că putem face mai multe lucruri deodată este înșelătoare.

Creierul nu poate procesa cu aceeași viteză și coerență informațiile simultane. Gândiți-vă la cei care citesc și mănâncă în același timp – pe termen lung, riscă îmbolnăvirea stomacului, iar informațiile memorate în timpul lecturii sunt mai puține. Ambele procese sunt statice și îndelungi. La volan, dinamica este cu totul alta, informațiile sunt mult mai multe, iar o fracțiune de secundă de neatenție poate duce la dezastre.

Selfie la volan ține de infatuare. Așa cum și transmisia live în timpul conducerii mașinii ține tot de infatuare. O infatuare mai mult decât gratuită. O dorință de a „se arăta” superior, indiferent de tema aleasă: superior celorlalți șoferi, superior polițiștilor sau autorităților, superior cu orice preț în ochii prietenilor sau cunoscuților. O clipă de infatuare care nu servește, de fapt, nimănui. Și care poate însemna un masacru pe șosea.

Foto: pxhere.com

Prof. Univ. Dr. MSc Alexandru Vlad Ciurea

Author Prof. Univ. Dr. MSc Alexandru Vlad Ciurea

Prof. Univ. Dr. MSc Alexandru Vlad Ciurea este neurochirurg, director științific al Spitalului Sanador

More posts by Prof. Univ. Dr. MSc Alexandru Vlad Ciurea

Leave a Reply