Paul Goma a murit astă-noapte. Un scriitor uriaș, un caracter uriaș. Avea 84 de ani. Era internat din 18 martie la spitalul La Pitié Salpêtrière din Paris. Coronavirus… A lăsat în urmă cărți prea puțin citite la noi. Medalii și decorații niciodată primite de la autoritățile noastre.

Suntem cei mai calificați să uităm ce e important. Să nu-i stimăm pe cei mai buni dintre noi. Mai buni ca noi și ca voi, vă știți singuri cine sunteți, ticăloșilor!

Paul Goma. Biografia.

Nu, nu vă spun decât foarte puțin! Nu știu pe câți a interesat cu adevărat acest scriitor. Vă spun doar data nașterii sale, despre părinți și frați. Ca să înțelegeți ce este drama. Trauma. Restul citiți singuri pe „siteul Webistic” al „scriitorului internetizat”. Aici – www.paulgoma.com. Sau căutați în ziare, acum îi descoperă numele și mulți gazetari. Acum, când Paul Goma a murit.

(1909) – 20 ianuarie: se naște, în satul Ciocâlteni, județul Orhei, Basarabia, atunci, Rusia, Eufimie, al doilea fiu al Nataliei și al lui Chirilă Goma (soldat în armata rusă, mort pe front în 1914/1915, în Galiția, la Kut, Pinsk). Fratele mare: Ion, n. 1907, mort în prizonierat la Ruși, în toamna anului 1944; fratele mic, Ignat, n. 1912, dispărut la București, în 4 aprilie 1944, în bombardamentul american.

Înainte să aflu de moartea lui Paul Goma, am aflat un alt lucru grav. Gașca de la putere știa din 22-23 ianuarie că trebuie să se pregătească pentru pandemia de coronavirus!

Orban și șeful lui ȘTIAU din 22-23 ianuarie că vine pandemia! Atunci, OMS recomanda acțiuni concrete. Documentul oficial e semnat de secretarul de stat Horațiu Moldovan. Au luat măsuri după exact 2 luni! Și proști, și ticăloși! S-au jucat de-a anticipatele, sacrificând țara!… Cum se numește această „omisiune”? Acest „detaliu” care încurca anticipatele?

Moartea lui Paul Goma m-a întristat. Nenorocirea de la noi mă înfurie.

Mor oameni la Spitalul infectat din Suceava. Se sting singuri. Mor chinuindu-se în spitalul ăla nenorocit pe care l-a botezat Klaus Iohannis. Managerul acestui spital trebuia să fie ministrul sănătății. Șeful lui era Gheorghe Flutur, fostul secretar general al PDL. Acum e la PNL. Și e președintele Consiliului Județean. Și și-a făcut teste de coronavirus și nu avea dreptul. Spitalul „lui” era infectat, medicii și asistentele stăteau la coadă la teste, dar el era rezolvat. Cât de nenorocit să fii să sari peste rând doar pentru că ești jupân?!…Ultimul test nu l-a mai iertat nici pe el.

Da, azi am fost furios pentru că de 30 de ani suntem la mâna diletanților și ipocriților. Pe mâna unor discret-alfabetizați. Oameni bolnavi doar de propria imagine. Goi pe dinăuntru. Proști. Răi. Fuduli. Inculți. Agramați. Ticăloși!…

A ieșit din nou președintele la televizor. Bronzat.

Am scris pe Facebook. Mă autoplagiez. „A ieșit Klaus. A repetat ce a spus Cîțu mai devreme. Cîțu a spus ce spune mediul de afaceri de vreo câteva săptămâni. A ieșit Klaus. Bronzat. A stat în picioare. Scurt și la obiect. A marcat puncte electorale. Și-a lăudat guvernul. Guvernul îl laudă pe el. A fost mai bine că dățile trecute, dar tot prost. “Va face și va drege”. Să sperăm că guvernul va face. Poate Orban îl va contrazice puțin când “se va face”. Cred că e bronz, nu fond de ten.”

Am făcut câteva lucruri azi. Să vi le spun.

Am fost la țară, la bătrânele mele. Aveau nevoie de provizii și medicamente. Mi-am scris „biletul de voie” și, cu portbagajul plin, am pornit. Mai erau și alții pe străzi, la magazine, pe șosea. Centura Capitalei era destul de circulată. Am respectat regulile, am lăsat „marfa” și am pornit înapoi.

Am făcut sport din nou.

Aseară am citit. Voi citi și azi și mă voi gândi la Paul Goma. Paul Goma are locul său în istoria literaturii universale și a demnității umane. După ce termin de scris jurnalul ăsta urât, poate o să-mi acordez chitara. Nu știu, mă mai gândesc. Poate, totuși, nu!…

Italia și Spania suferă cumplit.

7.503 morţi în Italia. Cu 683 de decese în plus faţă de ieri. Numărul total al persoanelor infectate este de 74.386.

Spania – 3.434 de decese din cauza coronavirusului. 738 de morți în 24 de ore. 47.610 de spanioli au fost infectați. 3.166 sunt la terapie intensivă.

În România au fost confirmate până azi 906 cazuri de infectare cu coronavirus.

Dintre cele 906 persoane confirmate pozitiv, 86 au fost declarate vindecate și externate (53 la Timișoara, 23 la București, 6 la Craiova, 2 la Constanța, unul la Cluj și unul la Iași). 

La ATI, în acest moment, sunt internați 18 pacienți, din care 8 în stare gravă. Au murit până acum 14 oameni.

Azi a fost Buna Vestire.

Clopotele au bătut la 12 în fiecare biserică. Ne-am rugat toți, cred, așa cum ne-au cerut preoții și duhovnicii noștri. Și ne vom ruga și de acum înainte…

Nu avem voie să ne prăbușim. Sănătate tuturor!

Tudor Artenie

Author Tudor Artenie

More posts by Tudor Artenie

Join the discussion One Comment

  • […] Am devenit cei mai buni cetățeni. Cei mai ascultători. Frica ne ține în case. Frica bate așteptarea. Acum, orice autoritate e bună că lucrează pentru noi. E bună și când lucrează prost. Și când fură sau dezertează. Spaima mobilează așteptarea cu boală și moarte. Așa că suntem cuminți și ne rugăm așteptând cu spaimă să mai treacă o zi. Dar dacă ne prăbușim? […]

Leave a Reply