România este, din nou, în pragul unei crize politice de mare amploare. Președintele Iohannis a refuzat propunerea de premier a alianței PSD-ALDE: dna Sevil  Shhaideh. O propunere surprinzătoare, care l-a făcut pe dl Iohannis să amâne luare unei decizii înainte de Crăciun. A făcut-o azi, când a rostit câteva cuvinte seci care se pot rezuma înt-unul singur: NU. Un cuvânt care poate valora cât o suspendare.

Președintele are dreptul constituțional să refuze. Dar și românii au dreptul să știe ce li se întâmplă.

 

În egală măsură, ne place sau nu, PSD și ALDE au format majoritatea care are dreptul să facă Guvernul. Dar dacă jocul politic poate friza uneori penibilul, prestația prezidențială nu poate trece pe sub ștacheta așteptărilor legitime. Președintele Klaus Iohannis, oricât ar fi de taciturn, este obligat să explice de ce face orice ar face. Cetățenii țării pe care domnia-sa o conduce au dreptul să știe care sunt motivele pentru care președintele spune DA sau NU.

Putem înțelege că propunerea de nominalizare a  doamnei Sevil  Shhaideh pentru funcția de premier nu l-a convins pe președinte.

Putem accepta că există motive întemeiate pentru care a respins propunerea și e dispus chiar să riște suspendarea din funcție. Ceea ce domnul Iohannis nu a înțeles este faptul că trebuie să explice românilor care sunt aceste motive. Tot așa cum trebuie să spună public de ce a anulat întâlnirea programată cu dna Shhaideh.

Ce urmează? Liviu Dragnea a amânat, la rândul său, până mâine seară, luarea unei decizii.

Sunt câteva variante: declanșarea suspendării, o altă nominalizare sau identificarea unei căi legale de a merge mai departe cu propunerea inițială. În discursul său, președintele PSD a menționat, mai mult sau mai puțin voalat, amestecul serviciilor de informații și a ”acoperiților”  din presă în decizia de azi a președintelui Iohannis. Iată încă un motiv pentru care dl Iohannis ar fi trebuit să își argumenteze public refuzul de a o numi pe dna Shhaideh.

Călin Popescu Tăriceanu a redat conținutul primei întâlniri pe care a avut cu președintele după alegeri. Președintele vrea război politic.

Conform dlui Tăriceanu, dl Iohannis i-a spus că nu va ”pune” un guvern PSD și că va declanșa un război politic total. Din nou, președintele are o agendă pe care o ține departe de ochii lumii. Dl Iohannis ar trebui să lămurească și acest lucru. Tot public.

Președintele României este, desigur, un actor politic. Dar demnitatea de președinte ar trebui să îl ridice deasupra jocurilor politice. România nu poate fi nici tablă de șah, nici masă verde pentru președintele său. De aceea, ”jocul” său trebuie să fie deschis și transparent. Președintele este aliatul tuturor românilor. Iar România nu este pardesiul fără aghiotant al președintelui Iohannis.

Tudor Artenie

Author Tudor Artenie

More posts by Tudor Artenie

Leave a Reply