A fost Revoluție pentru că 1.166 de oameni și-au dat viața în decembrie 1989.

Aceasta este statistica oficială a eroilor de la Revoluție conform Institutului Revoluției Române din 1989. În cifre reci, lucrurile stau în felul următor:

– 271 de oameni au murit între 17-22 decembrie 1989.

– 715 au murit între 22-25 decembrie 1989.

– 113 au murit după 25 decembrie 1989.

– pentru 67 de morți nu s-a putut stabili data decesului.

Biserica EroiiRevoluției Nașterea Domnului din București. Foto: wikimapia.org

18 localități au fost declarate orașe-martir: Alba Iulia, Arad, Brașov, Brăila, București, Buzău, Caransebeș, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Cugir, Hunedoara, Lugoj, Reșița, Sibiu, Târgoviște, Târgu Mureș și, cel dintâi, TIMIȘOARA.

…În seara zilei de 21 decembrie eram pe treptele din fața Teatrului Național. O mare mulțime de oameni scanda “Jos, Ceaușescu!”. O mare mulțime de oameni se adunase la Universitate și încălzea seara rece. Un fior de entuziasm care  zburlea părul de sub căciulă. Auzisem despre cei șase tineri împușcați în cap în fața Sălii Dalles, pe trotuar. Am aflat mai târziu că au fost executați. Puși să stea în genunchi, au fost împușcați de sus în jos, cu pistolul, de aproape, în ceafă. Am văzut deodată mașinile de pompieri năvălind în mulțime…

Revoluție cu pistoale semiautomate speciale! Ce fel de Revoluție?

…Lucram febril la România liberă în primii ani după Revoluție. Toți căutam adevărul. Trecusem prin evenimentele din decembrie cu arma în mână pe culoarele Casei Scânteii. Casa Presei Libere de azi. Gărzile patriotice îmi dăduseră un Kalașnikov și un încărcător și stăteam de pază. La Televiziune era măcel. La Casa Scânteii, liniștea era tulburată doar de patrulele unor militari și ale gărzilor patriotice…

Un sac de caiete profesionale furate din sediul Direcției a 5-a a Securității Statului care a ars în timpul Revoluției au devenit articole în România liberă și în suplimentul Strict Secret. Caietele dovedeau cel puțin faptul că Securitatea știa din vara lui 1989 că se pregătește ceva.

Stecikin, o armă rusească din dotarea trupelor speciale.

Pistol semiautomat Stecikin. Foto: thefirearmblog.com

Unul dintre articolele pe care le-am scris se referea la pistoalele semiautomate Stecikin. Făcusem armata, știam cum arată armele oficiale, dar în zilele Revoluției auzeam un sunet de pistol-mitralieră necunoscut. O cadență mai rară, un sunet mai înăbușit. Iar pe caldarâm am găsit sute de tuburi de cartușe portocalii, diferite de cele pe care le știam. Aveam să aflu mai târziu că erau de calibru 9 mm.

Direcţia a 5-a şi USLA au avut Stecikin. Armele au fost folosite la Revoluție.

Reproduc un fragment de pe un website gestionat de Richard Andrew Hall, fost agent CIA : În februarie 1991, în cursul procesului său, fostul director al Securităţii, Iulian Vlad, a făcut o importantă și prea ușor trecută cu vederea declaraţie: Securitatea a avut aceleaşi arme ca Armata, dar numai Direcţia a 5-a şi USLA au posedat semiautomate Stecikin (…) Tudor Artenie, un jurnalist de la România Liberă, a citat dintr-un manual de formare din cadrul Direcţiei a 5-a (din data de 15 martie 1989), în care erau descrise caracteristicile acestor pistoale Stecikin.

Potrivit manualului, pistoalele Stecikin au un calibru de 9 mm.

Artenie a descris arma Stecikin astfel: un pistol de ale căror caracteristici ne amintim din zilele şi nopţile revoluţiei, în timpul carora au fost clar auzite acele răpăituri având o cadenţă mai rară decât o mitralieră, şi emițând un sunet mai înăbuşit decât cel al unei mitraliere. Artenie se întreaba: Nu sunt imensele  cantităţi de carcase de cartușe înroșite găsite în locurile din care se presupune că teroriştii au tras oarecum identice cu cele utilizate de semi-automatele Stecikin? 

Gloanțe “nefamiliare” personalului militar.

Memorialul Renașterii. Glorie Eternă Eroilor și Revoluției din Decembrie 1989. Piața Revoluției, București

Citez din articolele de pe același site al lui Richard Andrew Hall: Este interesant a compara aceste informaţii cu unele mărturii de primă mână cu privire la evenimentele din decembrie (…) În martie 1990, dr. Sergiu Tănăsescu a spus unui reporter că unul dintre ofiţerii de Securitate pe care l-a întâlnit în clădire era un maior (probabil din Direcţia a 5-a), prins în timp ce se schimba în haine civile și înarmat cu un semiautomat Stecikin cu 20 de cartuse de 9 mm. (…) În raportul său cu privire la morțile studenţilor lor în fața Ministerului Apărării, în noaptea de 22 spre 23 decembrie, o comisie a Academiei Tehnice Militare a remarcat faptul că elevii au fost împuşcaţi cu echipamente sofisticate destinate tragerii pe timp de noapte. (…) Conform raportului maiorului de armata Mihai Floca şi căpitanului Victor Stoica, în dimineaţa zilei de 23 decembrie, un glont îndepărtat din trupul unuia din elevii ucisi cu o puscă cu lunetă, era de calibru 9 mm, un glonţ nefamiliar personalului militar (…)

Armata a găsit semiautomate cu 20 de cartușe de 9 mm în vehiculele USLA împotriva cărora au deschis focul la MApN

Intervievat într-un context diferit despre incidentul în care şapte ofiţeri USLA au fost ucişi în noaptea următoare la Ministerul Apărării, căpitanul de armată Gheorghe Tănase a susţinut că în interiorul vehiculelor USLA trupele Armatei au gasit semiautomate cu douăzeci de cartuşe de 9 mm şi dispozitive pentru vedere de noapte cu infraroşu, obiecte pe care el le-a descris ca fiind absolut noi pentru noi.

Fotografie de Andrei Antică

A fost Revoluție sau un păianjen asasin și-a țesut pânza în jurul nostru? Cimitirul Eroilor din București arată că a fost Revoluție. Liderii care au pus mâna pe putere – mai ales pe armată – arată că a fost lovitură de stat. (va urma)

Tudor Artenie

Author Tudor Artenie

More posts by Tudor Artenie

Join the discussion One Comment

Leave a Reply