Palatul Cotroceni și Palatul Victoria sunt într-un război continuu, iar finalul acestuia pare foarte departe. Nu se întrevede nici măcar un armistițiu. Este adevărat, politicienii sunt obișnuiți să se lupte între ei (pe banii noștri, desigur). Dar orice război produce victime, iar paroxismul încleștării instituționale face ca victimele să fie românii și România.

O analogie forțată

Să ne imaginăm următoarea situație din domeniul medical: pacientul este pe masa de operație, chirurgul este gata să înceapă operația, dar anestezistul refuză să își facă treaba. Dacă ar începe fără anestezist, pacientul ar muri de durere. Dacă nu intervine, chirurgul își va privi pacientul cum dispare. Iar pacientul întins pe masa de operație îi privește pe amândoi și nu înțelege ce se întâmplă. Nu înțelege ce i se întâmplă! Desigur, în medicină o astfel de situație este imposibilă!

În viața noastră politică și instituțională este, iată, posibil orice!

Nu vreau să mă pronunț asupra regulilor și procedurilor, și privesc lucrurile doar din perspectiva bunului-simț. Chiar dacă nu se suportă, „locuitorii“ celor două palate trebuie să se așeze la aceeași masă și să lucreze în folosul celor care i-au instalat în fotoliile confortabile de la Palatul Cotroceni și, respectiv, din Piața Victoriei.

Se spune că pentru a putea fi un bun politician ­trebuie să fii capabil să înghiți o broască! Cu alte cuvinte, chiar dacă nu îți place interlocutorul, chiar dacă lucrurile pe care trebuie să le discuți îți repugnă, calitatea de politician, adică de reprezentant al poporului, te obligă să suporți și, vrei-nu vrei, să muncești și să găsești soluții pentru orice problemă. Am scris pe larg pe această temă în România liberă.

Palatul Cotroceni ar trebui să instaureze pacea!

Trupele celor care conduc România sunt într-un război total. Nu vor cu niciun chip să lucreze împreună pentru binele oamenilor care i-au votat. Iar cel mai trist lucru este faptul că una dintre căpeteniile războinice este chiar persoana care are în fișa postului PACEA!

Cel responsabil cu moderarea, cel obligat să facă primele demersuri pentru ridicarea steagului alb este președintele. Chiar dacă este angrenat în pregătirea viitoarelor alegeri, președintele țării, dl Klaus Werner Iohannis, ar trebui să fie „înțeleptul“ nostru și să aducă pacea în această perioadă încrâncenată. Din păcate, domnia-sa preferă să fluture sabia, lăsând ramura de măslin să putrezească prin cine știe ce debara a Palatului ­Cotroceni!

Foto: pxhere.com

Prof. Univ. Dr. MSc Alexandru Vlad Ciurea

Author Prof. Univ. Dr. MSc Alexandru Vlad Ciurea

Prof. Univ. Dr. MSc Alexandru Vlad Ciurea este neurochirurg, director științific al Spitalului Sanador

More posts by Prof. Univ. Dr. MSc Alexandru Vlad Ciurea

Join the discussion One Comment

  • Daniela Cucu din Ploiesti says:

    Dvs. sunteti O LEGENDA VIE A NEUROCHIRURGIEI ROMANESTI! Chiar Dvs. ati marturisit ca, in trafic, daca ati suparat pe cineva , ati iesit din masina si i-ati intins mana, politicos, ca un semn de pretuire si de ce nu si de iertare! Asa ceva nu poate face oricine! Ii trebuie o anumita experienta de viata si de ce nu si profesionala! Cati pacienti ati salvat de-a lungul vietii? Cati pacienti ati pierdut, de-a lungul carierei Dvs. profesionale? Cate nopti albe ati avut, in spital, veghiind la capataiul bolnavilor recent operati?
    Nu puteti raspunde la aceste intrebari!
    Palatul Cotroceni nu are inca varsta Dvs.! Este TANAR, in ceea ce priveste experienta politica! Inca nu a trecut prin atatea momente de cumpana, asa cum ati trecut Dvs., de-a lungul celor peste trei sferturi de veac de viata! Pentru a fi INTELEPT, mai trebuie cateva fire de par alb, cateva nopti nedormite, cateva esecuri in viata de zi cu zi! Dl. Johannis este inca tanar si nu a ajuns la varsta Dvs. profesionala, pentru a se putea maturiza politic! Mai are multe de invatat de la inteleptii romani! Sa-i dam timp sa mai invete, pana nu e totul pierdut! Poporul roman inca mai are rabdare insa nu stim pana cand!…

Leave a Reply