Protestele magistraților (nu ale tuturor, dar atunci când unii protestează, susțin că o fac în numele tuturor) fac valuri în presă și tulbură mediul online. Pricepuți sau nepricepuți, oamenii se înfurie și aruncă în dreapta și în stânga cu prețioase judecăți de valoare.

Le-au plăcut magistraților protocoalele secrete?

Se pare că da! În timp ce instituțiile însărcinate cu aplicarea legii se vindeau prin protocoale către serviciile de informații, lumea magistraților se afunda în tăcere. Judecători inamovibili și procurori cu obrazul gros reinventau în tăcere Direcția a 6-a a securității statului, bucurându-se de salarii mari și pensii pe măsură. Și nimeni nu protesta.

Magistraților – judecători și procurori, deși nu înțeleg de ce procurorii sunt considerați magistrați!? – nu le-a păsat de pârtia deschisă către abuzuri și compromiterea ideii de justiție.

Magistraților le-a surâs lupta selectivă anticorupție. Nu s-au gândit deloc să protesteze.

Sub umbrela CSAT (o construcție de putere cu legitimitate îndoielnică), lupta împotriva corupției s-a suprapus peste interesele serviciilor speciale. Interese care, puse la rândul lor în raport de subordonare față de decidenții politici, au stabilit „câmpul tactic” al justiției. Astfel, băieții din subteranul societății au stabilit cine trebuia „executat”, cine trebuia plimbat în cătușe prin fața camerelor de luat vederi, cine trebuia să-și cedeze afacerea către beneficiarii secreți, agreați de statul paralel și contributori la dezvoltarea acestuia.

Explozia de la Ploiești a compromis construcția secretă. Dar și ideea de luptă împotriva corupției. Din nou – niciun protest.

„Unitatea de elită” a DNA de la Ploiești s-a dovedit a fi un laborator performant al abuzurilor. „Decaparea”, un termen drag unora, începută acolo a dus răvășirea unei bune părți a justiției la nivelul întregii țări. După Ploiești, au urmat alte orașe, alte structuri de elită din Brașov, Oradea sau București. Rând pe rând, mizeriile au devenit publice, milioane de cuvinte și acuzații au acoperit „câmpul tactic”.

Un general SRI a fost îndepărtat din sistem, un procuror-șef a fost demis, dar nimeni nu a protestat împotriva abuzurilor. Magistraților români le-a fost indiferentă mocirla în care au îngropat-o pe doamna cu talere și legată la ochi. O doamnă perfect dezonorată.

Cu tristețe, constat că magistraților români le pasă doar de drepturile lor materiale și nu sunt de acord să dea socoteală pentru abuzuri. Protestul lor din ultimele zile dovedește mai presus de orice suspiciune că magistraților (nu tuturor, doar celor care se cred reprezentanții tuturor) le place câmpul tactic și nedemna dublă măsură!

Foto: pxhere.com

Tudor Artenie

Author Tudor Artenie

More posts by Tudor Artenie

Leave a Reply