Primăvara e încă la început. 1 Martie a colorat lumea noastră cu alb și cu roșu și cu mici figurine de sticlă sau sârmă. Dar marele oraș pare încă un conglomerat cenușiu, cu trafic înghesuit și oameni grăbiți.

Pe măsură de treci de centru, praful străzii fărâmate de iarnă se confundă cu cenușiul blocurilor vechi din marginea Bucureștilor. Dintotdeauna mi s-a părut un oraș cenușiu. Agitat,e drept, dar cu prea puțină culoare. Și oamenii încă poartă veșminte groase, în culori întunecate. Din loc în loc, mai zărești o fustă scurtă, dar e încă devreme.

 

Mall-urile sunt pline.

De parcă orașul s-ar fi mutat în magazine și pe aleile luminate dintre ele. Trend, poate. Viu, sigur. Colorat. Aglomerat. Civilizația mall-ului, spunea cineva.

Te duci și vezi un film. În funcție de buget, mănânci la unul din nenumăratele restaurante fast-food. Tot în funcție de banii din buzunar, caști gura la magazine sau cumperi câte ceva. Micii oameni de afaceri își dau întâlniri de lucru în cafenele. Tinerii stau cu smartphone-ul în fața, butonează, își fac fotografii. Un selfie la mall umple viața.

La țară a început curățenia în curți.

Se pregătesc grădinile. Cu sapa, cu plugul tras de cal sau cu tractorul, pământul e răsturnat și mărunțit. Sunt muguri mici pe crengi, iar printre frunzele de sub pomi au răsărit ghiocei. Mai mari și mai frumoși ca ghioceii vânduți în piețe sau la semafoare. Câinii sunt eliberați din lanț, încă nu pot călca pe straturile de ceapă sau usturoi. Clocitoarele au fost puse la treabă.

Nu mai e mult și ies puii, iar satul devine verde. Străzile orașului se vor colora, praful se va risipi, fustele și pantofii vor înlocui pantalonii și cizmele, iar pielea albă va căuta soarele. Tinerii vor ieși din mall-uri și își vor face selfie-uri în parc. Primăvara e un nou început, nu-i așa?

Pentru amatorii de muzică, Primăvara lui Vivaldi.

 

 

 

Tudor Artenie

Author Tudor Artenie

More posts by Tudor Artenie

Join the discussion 2 Comments

  • Mugurel Ene says:

    Sera buna bre nea Artenie ! Sa intelegem ca nu prea ti-a placut Bucurestii ? Poate ca nu ai stat suficient in el! Sa stii ca intre doua trenuri nu poti sa iti faci o parere prea buna , asta daca nu esti cumva un tip superficial si frustrat . Bucurestii au si altceva in afara de blocuri prafuite si fete cu fuste lungi . Oricum dragule , nu este Chisinaul matale . Ce nu am inteles eu niciodata … de ce toti moldovenii se retrag la Brasov ! Ni-i vorba , ca ei se ,, retrag ” peste tot in lume . Am auzit ca ar fi niscai moldoveni si pe la Polul Nord ! O fi adevarat ? Cred ca da !
    Sunt un locuitor nascut crescut in capitala prafuita , murdara , dar … fericit ! Nu o dau pe nicio Italie sau pe vreun Brasov !
    Vino pentru vreo 5 – 6 zile sa iti arat si altceva decat ai vazut matale .

    • Stau în București din 1983. Nu sunt din Chișinău, sunt născut în Brașov. Alte detalii despre mine, aici: https://www.dezacorduri.ro/tudor-artenie/. Orgoliul de bucureștean al băștinașilor nu va fi niciodată compromis de scrierile mele :). Da, așa este, capitala are și locuri faine. Dar putea să fie muuult mai faină! În altă ordine de idei, moldovenii nu s-au retras la Brașov pentru că au vrut. Cei din Basarabia au fugit care-încotro din motive de Stalin. Iar cei care au plecat din Moldova (partea românească) la Brașov au fugit de sărăcie. E o poveste lungă, e nevoie de mai mult decât o simplă părere care are ca argument „ce nu am înțeles eu niciodată”…

Leave a Reply