Primăvara e încă la început. 1 Martie a colorat lumea noastră cu alb și cu roșu și cu mici figurine de sticlă sau sârmă. Dar marele oraș pare încă un conglomerat cenușiu, cu trafic înghesuit și oameni grăbiți.

Pe măsură de treci de centru, praful străzii fărâmate de iarnă se confundă cu cenușiul blocurilor vechi din marginea Bucureștilor. Dintotdeauna mi s-a părut un oraș cenușiu. Agitat,e drept, dar cu prea puțină culoare. Și oamenii încă poartă veșminte groase, în culori întunecate. Din loc în loc, mai zărești o fustă scurtă, dar e încă devreme.

 

Mall-urile sunt pline.

De parcă orașul s-ar fi mutat în magazine și pe aleile luminate dintre ele. Trend, poate. Viu, sigur. Colorat. Aglomerat. Civilizația mall-ului, spunea cineva.

Te duci și vezi un film. În funcție de buget, mănânci la unul din nenumăratele restaurante fast-food. Tot în funcție de banii din buzunar, caști gura la magazine sau cumperi câte ceva. Micii oameni de afaceri își dau întâlniri de lucru în cafenele. Tinerii stau cu smartphone-ul în fața, butonează, își fac fotografii. Un selfie la mall umple viața.

La țară a început curățenia în curți.

Se pregătesc grădinile. Cu sapa, cu plugul tras de cal sau cu tractorul, pământul e răsturnat și mărunțit. Sunt muguri mici pe crengi, iar printre frunzele de sub pomi au răsărit ghiocei. Mai mari și mai frumoși ca ghioceii vânduți în piețe sau la semafoare. Câinii sunt eliberați din lanț, încă nu pot călca pe straturile de ceapă sau usturoi. Clocitoarele au fost puse la treabă.

Nu mai e mult și ies puii, iar satul devine verde. Străzile orașului se vor colora, praful se va risipi, fustele și pantofii vor înlocui pantalonii și cizmele, iar pielea albă va căuta soarele. Tinerii vor ieși din mall-uri și își vor face selfie-uri în parc. Primăvara e un nou început, nu-i așa?

Pentru amatorii de muzică, Primăvara lui Vivaldi.

 

 

 

Lasa un răspuns