De curând, mult după timpul lui Platon (!), a avut loc la Brașov o conferință specială. A fost finalul unui proiect finanțat prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român. Un proiect cu un dublu scop: creșterea capacități organizatorice a asociaților de proprietari de pădure și crearea unui sistem de certificare forestieră în România. Sistemul PEFC.  Un sistem prin care proprietarii de păduri să se apropie de ceea ce numim gestionarea responsabilă a pădurii. Fără furt, fără distrugerea solului, cu suficientă grijă pentru fiarele pădurii și regenerarea naturală a acesteia. Avem deja un astfel de sistem implementat (FSC), doar că acesta este potrivit marii proprietăți forestiere, deoarece presupune raportarea la niște criterii și indicatori stabiliți la nivel internațional, o mai mare importanță acordată consultărilor publice și conservării biodiversității.

Conferința a fost onorată de prezența Excelenței sale, dl Urs Herren, ambasadorul Confederației Elvețiene în România. Consemnez și participarea dlui profesor dr.ing. Ioan Vasile Abrudan, rector al Universității Transilvania. Două personalități mai aproape de Platon decât s-au doveit a fi beneficiarii proiectului.

Unul din partenerii și beneficiarii proiectului este Federația Proprietarilor de Păduri și Pășuni din România „Nostra Silva”. Nicio legătură cu Platon!

„Nostra Silva” este o organizație-umbrelă ce apără interesele proprietarilor de pădure încă din 2005. Atunci, o aripă tânără și animată de bune intenții s-a desprins din Asociația proprietarilor de păduri din România (APPR). Până aici, toate bune și frumoase. Doar că, în partea a doua a conferinței, în loc să se discute calm și la obiect aspecte strict legate de implementarea proiectului, proprietarii de pădure prezenți în sală au trecut brusc la a cere demisia întregii echipe de la conducerea Ministerului Apelor și Pădurilor.

O reacție cât se poate de firească, dar într-o logică a conflictului. Epoca lui Platon a apus demult. Președintele și vicepreședintele „Nostra Silva”,  dnii Bogdan Tudor și Cătălin Tobescu, în loc să prezinte ce a înțeles „Nostra Silva” prin „creșterea capacității organizatorice”, au vorbit despre conflictele mocnite dintre proprietarii de pădure și stat. Au spus că „retrocedarea s-a făcut prost, dar trebuie continuată” și mângâiat biata industrie a lemnului, cocoșată de suprareglementare și abuzuri. Cumva, au pus gaz pe foc, dar aproape de liziera pădurii.

Oricine are dreptul să protesteze.

Dar nu să-și caute un plus de legitimitate în prezența ambasadorului unei țări străine. Un om a cărui singură „vină” a fost că a susținut proiectul. Un domn care, cu siguranță, nu a înțeles nimic în partea a doua a conferinței. E imposibil să traduci toate vociferările și acuzele prin care proprietarii de pădure au arătat ce înțeleg ei prin creșterea capacitatea organizatorice. Mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă am fi pus pe ecran ceva legat de Platon?!

Platon, Glyptothek, Munchen

Am susținut dintotdeauna interesele proprietarilor de pădure.

Din 2006, timp de 18 luni, am fost coordonator local al unui alt proiect similar. Era finanțat, la vremea aceea, de Banca Mondială. Atunci nu am putut ajuta financiar și logistic organizația umbrelă APPR pentru că cele două conduceri erau în proces.

Dar de acum, cu părere de rău, nu mă voi mai ralia niciunei echipe incapabilă de a purta un dialog civilizat pe o temă dată și în termeni civilizați. Și nu mai vreau să mă întorc în trecut decât atunci când merg la mormintele celor dragi.

Oare știe cineva că lui Platon i se datorează dialogul ca formă literară?

Știu, oamenii au dreptate, mafia lemnului a existat și încă încearcă să supraviețuiască. Autoritățile centrale și cele locale mai totdeauna s-au bâlbâit. Silvicultorii au mai furat și ei. Unele organizații de mediu pur și simplu șantajează, mai mult sau mai puțin voalat,  pe cei ce au de-a face cu pădurea. Dar a o ține „langa” într-o luptă continuă cu autoritățile statului de la care aștepți o bună colaborare și o mână întinsă este sinucidere curată. Iar astfel de proiecte seamănă cu o perfuziile pusă periodic unui bolnav care, cum se vede repus pe picioare, cum cere demisia ministrului sănătății.

„Aşa se face că măsura şi proporţia merg mână în mână cu frumosul şi virtutea… Când nu putem surprinde binele printr-o singură idee, îl definim prin trei: prin frumuseţe, proporţie şi adevăr.” (Platon, Philebos)

Foto: wikiwand.com

Marian Drăgoi

Author Marian Drăgoi

Marian Drăgoi este inginer silvic, conferențiar la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. Predă economia mediului și economia forestieră. Doctor în analiză sistemică aplicată.

More posts by Marian Drăgoi

Leave a Reply