Președintele Klaus Iohannis a făcut azi o declarație năucitoare! Acuzând partidul politic pe care îl urăște de pact cu Ungaria, președintele a tulburat de tot pandemia. Suntem în cea de-a 44-a zi de stare de urgență. Nervii tuturor sunt întinși, lucrurile merg prost, încrederea în politicieni e la pământ. Era nevoie de un „cutremur”. Președintele a avut grijă să ne scoată din amorțeală! „În timp ce noi ne luptăm cu pandemia, PSD se luptă să dea Ardealul ungurilor!”, a rostit indignat Klaus Iohannis.

A ieșit un caraghioslâc de zile mari. Președintele „apără” Ardealul!

Povestea, pe scurt: doi parlamentari UDMR au depus un proiect legislativ care se referă la „autonomia Ținutului Secuiesc”. În România avem două camere legislative – Camera Deputaților și Senatul. Fiecare este „for decizional” la anumite tipuri de proiecte de lege. Camera decizională pentru acest proiect este Senatul României.

Proiectele trec mai întâi prin camera care nu are drept de decizie. De acolo, ajung în camera decizională.

Proiectul Ținutului Secuiesc a trecut tacit prin Camera Deputaților. Ce înseamnă că a trecut „tacit”? Pentru a evita blocarea, intenționată sau din greșeală, a unui proiect de lege în prima cameră (nedecizională), procedura parlamentară stabilește că proiectul ajunge în cea de-a doua după un anumit număr de zile. În camera cu drept de decizie trebuie adoptat prin vot. Deci, niciun proiect  aprobat „tacit” într-o cameră nu poate deveni lege în mod automat.

Brambureala parlamentară declanșată în urma pandemiei a trimis „tacit” proiectul în Senat.

Atât le-a trebuit politicienilor noștri! Președintele a ieșit la TV. A „deschis” cu un salut în maghiară și a acuzat PSD că s-a înțeles cu UDMR. Mai mult, s-a înțeles și cu premierul Ungariei, Viktor Orban. Înțelegere pentru autonomia Ținutului Secuiesc. Klaus Iohannis a rupt astfel ritmul aparițiilor publice anoste legate de pandemie.

Atacul declanșat nu are nicio legătură cu patriotismul, ci cu politica.

Președintele Iohannis a atacat PSD la baionetă. A pus în cârca pesediștilor aprobarea tacită. A făcut abstracție de faptul că în Camera Deputaților sunt mai multe partide politice. Comisia de specialitate – cea de administrație publică – este chiar condusă de PNL. Iohannis a ignorat aceste „detalii”. A ignorat și  mapa primită zilnic de la serviciile de informații. Dacă acestea sunt serioase, cu siguranță că au livrat președintelui informații despre acest proiect.

În condițiile în care proiectul este anticonstituțional, de ce a atacat președintele? Și de ce atât de vehement?

Proiectul privind autonomia Ținutului Secuiesc nu avea cum să devină vreodată lege! Dacă Senatul l-ar fi  aprobat, președintele nu l-ar fi promulgat. Adversarii proiectului ar fi putut sesiza Curtea Constituțională. Dar Senatul a votat împotrivă, cazul este închis. Și atunci?

Să ne uităm la câmpul politic.

  • UDMR a lucrat aparent în favoarea etnicilor maghiari, a fost la guvernare în diferite formule, dar județele Covasna și Harghita sunt la coada oricărui clasament între județele țării: economie, sănătate, turism etc. Cu un astfel de „proiect” sub braț, UDMR poate cere din nou încrederea alegătorilor maghiari la viitoarele alegeri. Să mai mimeze 4 ani de activitate și „luptă”.
  • PSD e năucit după ce a pierdut guvernarea, pe Dragnea, alegerile europarlamentare și prezidențialele. Nu are președinte (Marcel Ciolacu e interimar), nu are linie de acțiune politică și comunică prost. Dar are încă un oarecare sprijin popular și e numai bun de luat la țintă!
  • PNL pierde teren din cauza felului în care gestionează pandemia. Măsurile economice, vitale pentru a trece cu bine de criză, sunt timide. Vorbitorii PNL din guvern – Vela, Anisie sau Violeta Alexandru – produc de-a dreptul prejudicii de imagine.
  • Pentru că partidele mai mici au voci mai „mici”, PMP, ALDE sau ProRomânia nu intră în „calculul mare”. Așa încât pentru a trage în sus PNL, președintele strivește PSD. Cea mai bună formulă de „creștere” politică.

E un joc politic, din păcate, murdar. Președintele se joacă cu emoțiile oamenilor, români și maghiari deopotrivă.

Tema Ungariei care ia Ardealul și îl duce în sac la Budapesta este o enormitate care nici nu merită comentată în România europeană a anului 2020. Dar care poate aduce către PNL electoratul pierdut de urmașii lui Corneliu Vadim Tudor.

Tema drepturilor maghiarilor în România, respectiv a românilor minoritari din Covasna și Harghita, este o temă care poate fi continuu îmbunătățită. Dar care nu poate fi privită – și nici acceptată! – în cheia urii interetnice. Cele două județe sunt printre cele mai sărace din România. Există foarte puțină industrie. Drumurile din cele două județe sunt printre cele mai proaste din țară. Locurile de muncă sunt mai prost plătite decât, de exemplu, cele din Brașov. Zone turistice și cu valoare balneară mare sunt tratate de la București ca zone second-hand.

Periodic, sensibilitățile românilor și maghiarilor sunt „stimulate” pentru a obține puncte politice.

Da, există sensibilități. Eu sunt din Sfântu-Gheorghe. Știu care sunt temele sensibile și chiar dificile din zonă. Dar recursul absurd la sentimentele naționaliste nu are alt efect decât acela de a provoca ostilitatea unora împotriva celorlalți. Rupți în cur și cu steagurile pe piept, și unii și alții devin victime ale unei manipulări politice de cea mai joasă speță. O manipulare care securizează funcții și demnități pentru o clasă politică – și română, și maghiară – interesată doar de propriile privilegii.

O manipulare căreia astăzi președintele Iohannis i-a dat rang de politică de stat. Sunt curios ce urmează? Dacă mai urmează ceva… Că despre redresarea economică și ajutorul dat firmelor românești știm: nu se poate!

Tudor Artenie

Author Tudor Artenie

More posts by Tudor Artenie

Join the discussion 3 Comments

  • […] „Da, există sensibilități. Eu sunt din Sfântu-Gheorghe. Știu care sunt temele sensibile și chiar dificile din zonă. Dar recursul absurd la sentimentele naționaliste nu are alt efect decât acela de a provoca ostilitatea unora împotriva celorlalți. Rupți în cur și cu steagurile pe piept, și unii și alții devin victime ale unei manipulări politice de cea mai joasă speță. O manipulare care securizează funcții și demnități pentru o clasă politică – și română, și maghiară – interesată doar de propriile privilegii.” Am scris chestia asta tot azi, după ieșirea extraordinară a lampadarului de la Cotroceni.  […]

  • […] Rupți în cur și cu steagurile pe piept, și unii și alții devin victime ale unor jocuri politice purtate în cheia urii interetnice. Jocuri care manipulează pentru a securiza funcții și demnități pentru o clasă politică – și română, și maghiară – interesată doar de propriile privilegii. […]

  • […] vom putea merge în alte localități! Atenție, Ardealul se vinde pe sub mână, în Parlament. Vom putea merge cu bicicleta în afara localităților. PSD […]

Leave a Reply