Ce legătură ar putea fi între UEFA Champions League și Vechiul Testament? Ei, bine, chiar dacă pare incredibil, există o legătură… muzicală! Preotul Țadoc (sau Zadok)  este un personaj important în Vechiul Testament. Este primul slujbaș al regelui Solomon. În Cartea a Treia a Regilor este descrisă scena în care bătrânul rege David, aflat pe patul de moarte,  îi cheamă la el pe preotul Ţadoc şi pe profetul Natan și le  poruncește ca după moartea sa, să îl ungă pe Solomon rege peste Israel. „Iar preotul Țadoc a luat din sfântul locaș cornul cu untdelemn și l-a uns pe Solomon; și a sunat din trâmbiță și’ntregul popor a strigat: Trăiasca regele Solomon!”

Ungerea regelui Solomon, pictură de Cornelis de Vos

Momentul ilustrat de Vechiul Testament devine emblematic. Este pus pe note muzicale de George Frederic Häendel în  1727, cu ocazia încoronării regelui George al II-lea și  devine imnul cântat la fiecare încoronare a unui monarh britanic. În dicționarul biblic, preotul Țadoc era răspunzător pentru chivot și îndeplinea funcția de mare preot al Templului lui Solomon.

În 1992, Cupa Campionilor Europeni devine UEFA Champions League.

A fost atunci un rebranding complet, nu doar al numelui, ci și al formatului. Era nevoie de o nouă imagine, un nou început. Erau probleme cu suporterii și se dorea o nouă perspectivă. Se căuta o melodie pe măsură și s-au oprit cu toții la Queen – „We are the champions”. Managerul de marketing și-a dorit însă ceva mai mult. Mai înălțător, mai spiritual. Au ales un compozitor de muzică clasică, un om de elită care să lucreze pentru elite și căruia i-au dat această temă, să compună imnul UEFA Champions League. Au apelat la Tony Britten.

Tony Britten

„Când UEFA a cerut o melodie care să reflecte gravitatea și importanța acestei competiții, era nevoie de o referință”,  povestește Britten într-un interviu. „Zadok the Priest” al lui Häendel avea asumate, în opinia lui, răspunsurile pe care le căuta UEFA: puterea, succesul, grandoarea. Scrisă pentru încoronarea unui rege, piesa avea să fie sinonimă cu începutul unei noi ere în fotbalul european.

Compozitorul este mai degrabă un fan al …rugby-ului, nu al fotbalului.

Dar, chiar și așa, Tony Britten a reușit să compună un imn pe măsura numărului imens de suporteri de care se bucură acest sport și, evident, competiția UEFA Champions League.  Și este faimos grație acestui contract cu UEFA. Chiar dacă a mai compus și alte melodii – cum ar fi muzica din filmul Robocop – toată lumea e de părere că Imnul UEFA e opera lui de căpătâi.

Culmea e că acest imn nu a fost niciodată într-un top, în vreun clasament, chiar dacă e atât de familiar. Nu poate fi downloadat legal și nici cumpărat. Versurile sunt în trei limbi – germană, engleză, franceză – și conțin numai superlative – Ce sont les m eilleures équipes / Es sind die allerbesten Mannschaften/ The main event/ Die Meister/ Die Besten/ Les grandes équipes/ The champions/ Une grande réunion/ Eine grosse sportliche Veranstaltung/ The main event etc.

Foto: tripivent.com, cs.wikipedia.org

Anastasia Apostol

Author Anastasia Apostol

More posts by Anastasia Apostol

Leave a Reply