Când spui pensii speciale te gândești la oameni speciali. Oameni care își pun viața în pericol atunci când sting incendii, care își riscă existența pe câmpurile de luptă, care prind teroriști sau criminali. Care salvează vieți. Oameni cu un bagaj de cunoștințe, curaj și onoare pe care le pun în slujba noastră. Oameni care lasă în urma lor ceva, o „urmă” a ceea ce au avut special și ne-au dăruit nouă.

În curând, purtătorii de uniforme de orice fel nu vor mai avea parte de pensii speciale.

Știind acest lucru, copacul ființei naționale se scutură temeinic, iar trese și uniforme care consideră că au slujit destul se întind în dosarele de pensionare. La 42 de ani, o doamnă din Ministerul Afacerilor Interne, cea mai tânără doamnă chestor (avea doar 35 de ani când a „cucerit” acest grad) iese la pensie.

Va avea o pensie de numai …12.000 lei!

Ce a făcut? S-a ocupat la un moment dat în carieră de prefecți, de relația cu Parlamentul sau cu Guvernul. Citiți-i CV-ul aici și încercați să răspundeți la întrebarea: de ce merită doamna pensie de 12.000 de lei la numai 42 de ani?

Puterea se împarte de sus în jos, nu-i așa?

Am citit pe undeva despre simpatia pe care i-a purtat-o bulldog-ului Blaga, dar nu știu dacă să cred. Și, la fel ca doamna, alte multe figuri marcante ale polițiilor noastre vizibile și invizibile pleacă la surf pe dosarul de pensie.

Pensii speciale pentru că a scăpat (și) Puiu

Am citit comentarii de mai multe feluri. Unul, pe Hotnews, scrie cu îngrijorare că plecările marilor șefi slăbesc instituțiile de forță. Amestecă planuri politice cu incapacitatea CSAȚ de a gestiona o astfel de „criză”. Subiectul nici nu a fost pe agenda ultimei ședințe a Consiliului. Adrian Papahagi se întreabă: „Ce au oferit națiunii securiștii, polițiștii și militarii pentru a binemerita aceste pensii revoltătoare după 20-30 de ani de serviciu în timp de pace?” Iar în declarația sa – aici – vorbește despre privilegii de castă și categorii sociale mituite.

Vinovăția naște complicități. Un fel de instinct de haită

Opinii și opinii, dar avem acest drept. Suntem trăitori într-o societate liberă și democratică, în care cei care au grijă de noi au binemeritate pensii speciale, nu ca restul, profesori, medici, asistente medicale, strungari, fermieri etc. Restul – cei îngrijiți de specialii noștri. Cei atât de grijulii, încât l-au pierdut pe Ghiță, au pierdut fabrici și uzine, iar acum l-au pierdut și pe Puiu. Cum au pierdut și flote, cum l-au pierdut și pe Hayssam. Care ne-au protejat și la Revoluție, și la Mineriadă (am scris ceva aici) și la „centura de siguranță FMI” și în orice împrejurare ulterioară în care niciun telefon nu a trecut și nu trece neascultat.

Cum să nu merite băieții aceștia speciali și fetele acestea speciale pensii speciale? Mai ales că unii dintre ei se întorc la muncă și pe leafă, și pe pensie.

PS – Hiena este un animal cât se poate de cumsecade. Acest text nu se referă la acest animal.

Foto: youtube

Tudor Artenie

Author Tudor Artenie

More posts by Tudor Artenie

Join the discussion One Comment

Leave a Reply