Derută. Acesta pare cuvântul de ordine al pandemiei noastre. Știm o grămadă de lucruri, dar niciunul nu e sigur. Nu e valid. Înțeleg că multă lume nu știe ce urmează. Nici domnii și doamnele de la vârf nu știu. Sau, parafrazând titlul unui film, fiecare știe altceva. Și ne spune fiecare ce crede de cuviință. Derută peste tot…

Patria e în derută, patrioții fac scenarii.

Să vă dau câteva exemple. Puține, pe lângă abundența de planuri din aceste vremuri.

Dl Cîțu, ministrul de finanțe.

Vom avea creștere economică în „V”. Adică, ne revenim repede. Adversarii domniei-sale sunt țepari (discurs în Parlament). Despre țeapa instalării în funcția de premier, nimic. Despre măsurile de revenire a economiei, mereu „analizate” și „evaluate” – tot nimic. Doar un site care a avut nevoie de două săptămâni ca să pornească după lansare. Un site care intermediază legătura firmelor cu băncile.

Dl Ciolacu, șeful opoziției. Și dnii Tăriceanu și Ponta. Un fel de Trio Do-Re-Mi.

Facem, dregem, mărturisim, dar de fapt nu facem și nu dregem nimic. Planuri la derută. Dau bine, mai ales când știi că nu pot fi validate. Mai și leșinăm câteodată și atunci ne testăm rapid și revenim la derută.

Dl Tătaru, ministrul sănătății.

După 15 mai, vom putea merge în alte localități doar având un motiv întemeiat. Cu formular sau fără, întreabă un ziarist. Probabil că fără. Păi și cum dovedim motivul întemeiat? Cu un act, cu o adresă… Derută e puțin spus.

Dl Iohannis, președinte.

Nu vom putea merge în alte localități! Atenție, Ardealul se vinde pe sub mână, în Parlament. Vom putea merge cu bicicleta în afara localităților. PSD e rău chiar și când pedalează în gol.

CCR, CEDO, Parlament, Guvern, UE – toate se amestecă în discursurile publice, toate ne salvează.

Unii ne salvează mai bine decât alții. O să avem tablete pentru WC-urile din fundul curții. Nu există acorduri internaționale pentru plecarea la muncă în străinătate. Zborurile sunt suspendate. Dar se zboară și se pleacă. Vom mânca bine, românește, deși e secetă. Starea de urgență e constituțională. Ba, nu, nu e! Starea de alertă va fi constituțională. Ba, nu, nu va fi! Dar va fi!…

Dacă România ar fi o corabie cu vâsle…

…și cu vâslași care trag de rame în sensuri diferite, fiecare cu propriul ritm, și tot ar fi mai puțină derută. Gălăgia acoperă lipsa de coerență. De vreo 30 de ani trăim în derută și gălăgie. Îmi spune un prieten: nu ne facem bine! Fatalist, zic eu. Dar o zic cu jumătate de gură. Nu se aude bine ce spun, am mască și trebuie să o port. Sau nu. O port că așa spun unii. Nu e obligatoriu. Dar va fi. Derută să fie. Și zgomot. Să nu vedem că stăm prost, că speranțele sunt puține și că viitorul sună ca bătaia peștelui pe uscat.

Am fost la țară de două ori.

Am dus mâncare și medicamente. Și mâncare pentru pisici și cățea. Gina a pus la punct grădina. Vom avea roșii, ceapă, usturoi, salată, ardei iuți. Eu am reparat o bucată de gard putrezită și două topoare. Nu am luat nicio amendă, aveam declarații. Și dacă luam, le contestam. Și amenzile astea, la derută… Ia amenda, na amenda, nu-i amenda!…

Am lucrat în fiecare zi, am băut cafea, am fumat.

De cântat, mai puțin. Am împlinit 24 de ani de la căsătorie, am băut cu Gina puțin vin cu apă minerală. 24 de ani înseamnă ceva, nu credeți? În rest, zilele se înșiră una după alta în acordurile derutante ale unui haos general. Aștept să treacă starea de urgență. AMR 3 zile. Au trecut 57 de zile de când suntem blocați în case.

Epidemia încă nu a ajuns la vârf.

Suntem în „platou”. Nu s-a schimbat mare lucru în statistici, dar peste 3 zile începem revenirea la normal. În cazul ăsta, de ce am stat? Dacă ieșim din case, nu ne va ajunge vârful din urmă? Știe cineva?

Nimic despre lucrurile serioase.

Despre autostrăzi, infrastructură feroviară, investiții în energie, Basarabia, depedeserizare și depenelizare în folosul profesionalizării instituțiilor – nimic. La fel despre agricultură, irigații, susținerea capitalului românesc și a producției de orice aici, acasă. Despre investiții în educație și cultură – tot nimic. Nimic despre tranziția de la exportul de materie primă la produse finite, fabricate în România. AMR 3 zile și ne vom întoarce acolo de unde nu am plecat niciodată!

Până la ora la care scriu, oficial sunt înregistrate 982 de decese cauzate de noul coronavirus.

Tudor Artenie

Author Tudor Artenie

More posts by Tudor Artenie

Leave a Reply