Pandora și cutia ei au devenit leit-motive ale textelor jurnalistice și ale știrilor de radio și televiziune ale momentului. Faptul că autorii acestor „teribile” comentarii nu știu decât foarte puțină mitologie greacă pălește în fața rostirii  răspicate a numelui Pandora. Și a trimiterii indirecte către o poveste cu tâlc pe care „zeii” noștri care pe toate le știu o bănuiesc crescută de undeva din Dâmbovița.

Pandora a fost o femeie despre care vechii greci credeau ca a fost prima femeie de pe pământ.

Zeii, supărați pe șeful lor, Zeus, care crease numai bărbați, au decis că e cazul să apară și o femeie în lume. Așa a apărut Pandora. Hefaistos, meșterul din Olimp, i-a creat trupul și chipul. Apoi Pandora a primit daruri de la alți zei: înțelepciunea, de la Atena, frumusețea, de la Afrodita, talentul pentru arte, de la Apollo. Nu în ultimul rând, Pandora a primit de la Hermes farmecul vorbirii și darul persuasiunii.

După ce Prometeu a furat Focul și l-a dăruit oamenilor, Zeus a făcut o criză de nervi și l-a chemat pe Hefaistos – tot pe el, că el se pricepea la chestiunile acestea – și i-a dat ordin să facă o cutie în care să locuiască toate relele: ura, lăcomia, suferința, minciuna, cruzimea, desfrâul etc. „Produsele” au fost livrate tot de zeii Olimpului. Doar Atena, miloasă, a strecurat în cutie speranța.

Zeus a încercat să o mărite pe Pandora cu Prometeu.

Prometeu a simțit capcana, iar Zeus a schimbat oferta. I-a dăruit-o pe frumoasa Pandora fratelui lui Prometeu, Epimeteu. Acesta se îndrăgostește și acceptă căsătoria. Roasă de curiozitate, Pandora deschide cutia și toate relele se împrăștie printre muritori. Speriată, trântește capacul la loc, sperând să mai rămână ceva închis pentru totdeauna. În cutie a rămas doar speranța.

Cutia Pandorei a intrat astfel în legendă, iar povestea ei s-a rostogolit în timp până la noi. Unii știu despre ce este vorba, au citit-o cândva. Alții însă o pomenesc fără să-i știe firul narativ. De exemplu, dacă Elena Udrea citează pe undeva cutia frumoasei creații a zeilor, să știți că nu știe despre ce vorbește. Frumoasa Elena era și ea în cutie.

Foto: radicaluncertainty.com

Tudor Artenie

Author Tudor Artenie

More posts by Tudor Artenie

Leave a Reply