Pandemia e ca o radiografie. Nemiloasă. Rece. A venit virusul și ne-a arătat ce-am făcut de 30 de ani încoace. Cum s-au chinuit, unii, cum au învățat sau muncit alții și cum au profitat EI! Iar „ei”, niște nepricepuți, lacomi și vicleni, au făcut România de azi așa cum e. Țara frumoasă care își salvează cetățenii lăsându-i să plece la muncă oriunde în lume. Țara frumoasă care mai are puțin și trece pe ventilare artificială. Sau chiar a trecut deja. Dar suntem atât de obișnuiți cu răul, încât nu am băgat de seamă.

Baronii pandemiei noastre eterne sunt de neclintit.

Asta am înghițit 30 de ani. Baroni. Afaceri murdare puse pe numele unor părinți octogenari sau ale unor copii de câteva luni. Nași. Fini. Cumetri. O pandemie politică sufocantă. Mereu „ei”, mereu aceiași. Din toate partidele. Iar atunci când partidele lor nu au mai fost instituții-suport, infectații au trecut la alte partide.

Când baronii se trec, vin urmașii lor.

Se spune că la umbra unor copaci nu crește iarbă. Ei, bine, la umbra baronilor cresc buruieni. Asemenea celor pe care i-au adulat fără jenă. Pe care i-au slujit măturându-le scamele imaginare. Și i-au aprobat chiar și când au spus cea mai mare prostie. Nici nu puteau să-i contrazică. Prostia adună proștii la un loc. Iar fidelitatea și slugărnicia sunt mai prețioase decât educația și priceperea.

Poliția ne va aduce lumina de Paști acasă.

Nimeni nu poate risca să piardă voturi. Așa că o negociere modernă a făcut ca în ziua în care președintele emitea decretul prin care prelungește starea de urgență, ministrul de interne să ne prezinte rezultatele negocierii statului cu BOR. Suntem de râsul lumii! Polițiști în sutană vor veni să ne aprindă lumânările! Guvernul crede că își va conserva niște voturi. Pandemia ne scanează pe toți, de sus până jos, și râde de noi. Râde cum confundăm Săptămâna Patimilor Lui cu succesiunea păcatelor noastre.

Am citit azi cel mai frumos text despre părinții și bunicii noștri. Este al lui Ioan-Aurel Pop.

M-am gândit la mama. Cum ar trebui să o țin mereu închisă undeva. Să trăiască doar cu amintirea și fotografiile nepoților ei. Condamnată la izolare pentru că ne încurcă. Cum pare normal ca în aceste vremuri de pandemie să închidem undeva bătrânii ăștia inutili și, oricum, bolnavi de atâtea boli că ar fi mai potrivit să moară. Nu poți fi cinic decât dacă ești ticălos. Textul președintelui Academiei Române îl găsiți aici. Dar cine să audă cuvintele unui învățat? Ei?

Avem o șansă să schimbăm lucrurile. Sau măcar să începem schimbarea.

Pandemia va trece. Va trece și starea de urgență. Și vor veni alegerile. Și vom fi din nou în fața unui test. Dacă am înțeles ceva din ceea ce ni se întâmplă acum, vom alege alți oameni. Oameni cu școală, cu bun-simț, iubitori de adevăr și dreptate. Mai sunt și din aceia și ar fi timpul să apară. Dar dacă nu am învățat nimic, vom merge pe mâna buruienilor și a celor crescuți de buruieni și vom condamna țara asta la nefericire pentru mulți ani de acum încolo.

Sau ne vom sufleca mânecile și vom rade buruiana de la rădăcină. Și vom face cinste părinților noștri și vom da copiilor noștri o țară bună.

Până astăzi, 14 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 6.879 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 1.051 au fost declarate vindecate și externate. 341 au decedat.

Tudor Artenie

Author Tudor Artenie

More posts by Tudor Artenie

Join the discussion 3 Comments

Leave a Reply