Unele lucruri s-au schimbat în bine în anii care au trecut de la Revoluția din 1989. Faptul că ne putem exprima liber, fără teama de a fi anchetați sau închiși, e un bun câștigat. Faptul  că putem vota conform dorințelor și simpatiilor noastre, de asemenea. Faptul că putem să circulam liberi în lumea largă este un alt mare câștig. Dar nuanțele de gri par tot mai întunecate.

Nuanțele de gri ale tranziției s-au tradus în pierderi uriașe.

Industria s-a distrus, pe locul fostelor fabrici răsărind, de cele mai multe ori, centre comerciale. Agricultura  suferă, sistemul național de irigații a dispărut. Capitalul străin se manifestă peste tot, inclusiv în agricultură. Jumătate din terenurile agricole aparțin astăzi străinilor. Terenurile românilor sunt mai mult nelucrate sau lucrate rudimentar. Industria de tractoare și mașini agricole nu mai există. Din nou, nuanțele de gri se întunecă.

Rezultatul? Peste 3 milioane de români trăiesc și muncesc în străinatate. Italia, Spania, Germania, Marea Britanie sunt pline de comunități românești. Românii nostri produc acolo, și-au întemeiat familii și nu dau semne căs-ar întoarce acasa. De ce ar face-o? Nu avem autostrazi, spitalele sunt bombe cu ceas, sistemul de învațământ este învechit. Iar inițiativele private se lovesc de o legislatie stufoasă și ambiguă. Parcă e făcută intenționat pe dos; întreprinzatorul primește amenzi din toate părțile și ajunge să fie ca în bancul cu iepurașul care oricum ia bătaie pentru că nu are bască. Dar toate aceste lucruri sunt știute, nu are rost să le mai repet. Viața noastră e gri și doar bucuria de a trăi mai produce culoare!

Profitorii Revoluției au pus mâna pe tot ce avea statul mai valoros.

Și totuși, printre nuanțele de gri care ne domină viața, găsim și români care au prosperat. Unii, puțini și cu afaceri nu foarte mari,  au prosperat pe munca lor, pe inteligența și sacrificiile lor, cu mult stres și cu nopți nedormite. Alții – aleși oameni speciali pentru care sistemul nu a fost deloc ciumă. Dimpotrivă, a fost mumă bună. Aceștia sunt profitorii Revoluției, sunt acei “aleși” care au fost prezenți la privatizările mari și mici. Care au pus mâna pe cele mai bune spații comerciale. Spații „cumpărate” de la firmele de stat conduse spre  insolvență sau faliment. Sunt cei care au cumpărat hoteluri cu prețul a două apartamente la bloc. Sunt cei care au cumparat fabrici pentru a le vinde la fier vechi, vânzând apoi terenurile dezvoltatorilor imobiliari. Și exemplele pot continua.

Marile averi nu se puteau face fără schema dublei măsuri.

Acești “aleși” au fost protejati și favorizati de sistemul politic și instituțional al ultimilor 27 de ani. Ei au fost mereu ocoliți de controale. Concurenții lor au fost îngenunchiați de instituțiile de control. Se spune că în capitalism supravietuiește cel mai bun. La noi a supraviețuit cel puternic politic și cu proptele mari. Cel care, ca să citez un clasic în viata din lumea politicienilor-oameni de afaceri, „au știut tabla împărțirii”. Din vânzarea țării la bucată (după ce ei au luat-o la preț de en-gros) s-au făcut profituri uriașe. Apoi, banii au fost înmulțiți prin afaceri cu statul. O parte a celor „aleși” defilează azi la DNA.

A existat un plan secret de creare a capitalului românesc? Dacă da, a eșuat lamentabil.

Ei sunt puternici, bogați și discreți. Am putea spune că așa e capitalismul, fără capital nu există. Îndrăznesc un exercițiu de gândire extremă și lansez ipoteza unui proiect premeditat prin care conducătorii țării au vrut să creeze capitaliști români. Dacă aceste sume uriașe de bani erau investite în mod întelept în țară, producând plus-valoare aici, poate găseam o justificare pentru acest proiect de îmbogățire selectivă. Dar nu s-a întâmplat asta. Proiectul nu a fost construit pe valori, ci pe interese.

Banii au fost scoși în afara țării, în paradisuri fiscale din Cipru sau Caraibe. Au fost puși la adăpost pentru următoarele generații. Și iata cum acest  proiect de culise, pentru că ce s-a întâmplat nu are cum sa fie doar rezultatul întâmplarii, a scăpat în cel mai balcanic mod de sub control. În loc sa avem un capital românesc puternic, avem doar câțiva oameni foarte bogați. Sistemul care a gândit acest proiect a plecat de la premisa falsă că doar unii merită. Cei pe care nuanțele de gri îi țin în umbră.

Instituțiile care trebuiau să apere statul nu și-au făcut datoria, au apărat nuanțele de gri.

Toate aceste s-au întâmplat pentru că cei care trebuiau sa vegheze nu și-au făcut datoria. Scandalurile din ultimele zile arată că au fost oameni în serviciile de forță ale statului care nu și-au făcut treaba. Au fost parte în proiectul ticălos. Sau au  închis ochii și s-au bucurat de o vacanță exotică sau de un plic cu bani. Eu încă sper că instituțiile acestea „speciale” sunt formate în marea lor majoritate din patrioți. Din oameni care și-au ales această meserie pentru a proteja țara și poporul și care ar trebui să fie anticorpii care să elimine corupții și trădătorii din sistem. E timpul să o facă, până nu e prea târziu!

Mai multe articole semnate de Cătălin Leonte găsiți pe Gazeta Brasovului. 

Foto: mediafax.ro

Cătălin Leonte

Author Cătălin Leonte

Cătălin Leonte este expert în management. A fost consilier local în Brașov, președinte al Comisiei Economice. Scrie la Gazeta Brașovului.

More posts by Cătălin Leonte

Join the discussion One Comment

  • Bun articol, dar din pacate Romania nu mai are nici macar un picior de patriot ramas in tara! Toti sunt vanduti banului, iremediabil. Tara este in colaps, in moarte clinica!

Leave a Reply