Nu evitați cu niciun chip vaccinurile! Peste 2.600 de cazuri de rujeolă au fost înregistrate în România. 16 pacienți au murit. 2.554 dintre bolnavi nu au fost vaccinați. Cifrele provin de la Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). Datele sunt de săptămâna trecută.

Înțelepții spun că este mai bine să previi o nenorocire, decât să te lupți cu efectele acesteia. Vaccinul exact acest lucru îl face: previne. Suntem în România, țară membră UE și NATO. Suntem în secolul 21. Ce (ni) se întâmplă?

Nu avem toate vaccinurile. Sistemul e în genunchi.

Avem un sistem de sănătate subfinanțat, cu probleme pe care le știe orice pacient. Cele mai mult unități medicale publice sunt în suferință. Conform unor informații făcute publice de noul ministru al sănătății, prof. dr. Florian Bodog, la sfârșitul anului, din cele 5 vaccinuri pe care trebuie să le facă toți copiii mici, doar pentru unul singur erau asigurate stocurile.

Cum Institutul Cantacuzino este în criză, vaccinurile trebuie importate. Autoritățile erau și sunt în continuare obligate să asigure stocurile de vaccinuri, chiar dacă pentru acest lucru trebuie să recurgem la import. Riscul asupra sănătății este uriaș!

Propaganda antivaccinare este o enormitate.

Asist, cu uimire, la disputele tot mai mari și tot mai răspândite în presă și pe internet care s-au creat în jurul vaccinării împotriva unor boli. Sunt consternat de faptul că oameni cu pregătire intelectuală serioasă pun la îndoială beneficiile vaccinării și, mai mult decât atât, consideră vaccinul un pericol pentru sănătate. De parcă nu ar fi de-ajuns situația precară a sistemului de sănătate, exodul medicilor și al personalului de specialitate sau scandalurile care au afectat puternic încrederea pacienților în medici. Am scris pe larg despre acest subiect în România liberă.

Unul dintre motivele invocate de părinții care refuză să își vaccineze copiii sunt presupusele efecte secundare grave.

Agenții antivaccin vorbesc despre prezența metalelor grele în vaccinuri, dar citează doar analize făcute în străinătate. De fapt, surse neverificabile. Precizez: Agenţia Europeană a Medicamentului interzice producția de vaccinuri care să conțină substanțe periculoase, inclusive metale grele.

Nu evitați vaccinurile, cereți-le medicilor de familie. Țineți seama de faptul că doar copiii sănătoși pot fi vaccinați. Religia, veganismul sau modul de viață „eco” nu au legătură cu vaccinurile care ne protejează de boli grave, boli care nu pot fi vindecate doar cu un trai sănătos. Desigur, este important și acesta, dar nu ține loc de vaccin.

Este nevoie ca autoritățile medicale informeze pe larg despre beneficiile vaccinării. În dilema publică a obligativității vaccinării, ca medic și profesor aleg varianta responsabilizării și a bunei cunoașteri a problematicii. Nu cred în obligativitate, ci în oamenii care înțeleg că vaccinându-și copiii le fac un bine. Și fac un bine și comunității în care trăiesc, se joacă sau învață cei mici.

Foto: medicaldaily.com

Prof. Univ. Dr. MSc Alexandru Vlad Ciurea

Author Prof. Univ. Dr. MSc Alexandru Vlad Ciurea

Prof. Univ. Dr. MSc Alexandru Vlad Ciurea este neurochirurg, director științific al Spitalului Sanador

More posts by Prof. Univ. Dr. MSc Alexandru Vlad Ciurea

Leave a Reply