Nicolae Voiculeț spune „Bună seara” și începe concertul cu o Doină în memoria Majestății Sale, Regele Mihai. Suntem la Muzeul Național de Istorie, în seara Sfântului Nicolae. Doina adună durere, iar oamenii se înfioară vizibil.

„Vom cânta în 100 de sate, la biserică, la școală și în cimitirele unde sunt eroii noștri”, spune Nicolae Voiculeț

Proiectul dedicat Centenarului Marii Uniri înseamnă pentru naistul Nicolae Voiculeț și muzicienii săi un turneu special în 100 de sate din România. În timp ce ne povestește despre proiect și despre dragostea de țară, într-o parte a micului podium se adună copii. Sunt copii mai mici și mai mari, îmbrăcați în costume populare. Un dirijor îi așează după înălțime.

Copiii părintelui Nicolae Tănase din Valea Plopului

Părintele Nicolae Tănase conduce Asociația Pro-Vita pentru „copii născuți și nenăscuți”. Un așezământ deosebit la Valea Plopului, în Prahova. Părintele, preoteasa și o serie de angajați permanenți sau voluntari – ingineri, medici, preoți, arhitecți, studenți sau țărani au grijă de câteva sute copii. După cum singuri spun: „Asociația a fost creată pentru a structura și a da o formă legală unei activități începută cu ani în urmă, de salvare de la dispariția materială și recuperare psihică și morală a unor copii aflați la marginea societății și refuzați de aceasta.”

Acum, la Valea Plopului sunt peste 400 de persoane asistate. Cei mai mulți sunt copii. O parte din povestea acestui loc dăruit de Dumnezeu o găsiți aici. O altă parte a poveștii ne-a spus-o Nicolae Voiculeț, care a invitat un grupă de copii să cânte în seara magică a Sfântului Nicolae. Și pe care i-a însoțit cu naiul său.

Argentina, tulnicăreasa din comuna Avram Iancu

Lângă Nicolae Voiculeț și trupa lui – toți îmbrăcați în uniforme militare românești din primul război mondial – a cântat și Argentina. O cheamă Argentina Floca, prenumele pare ciudat, dar e un nume cunoscut. A umblat prin toată lumea cu tulnicul ei. Acum, la Muzeul Național de Istorie, a răspuns invitației lui Nicolae Voiculeț.

„Mă simt mândră că sunt moață și că am onoarea să cânt din nou cu maestrul Nicolae Voiculeț la Muzeul Național din București într-un spectacol de excepție – Sunetul Crăciunului – în data de 6 decembrie de la ora .19.00”, a scris Argentina pe contul ei de Facebook, la 1 Decembrie. Da, are cont de Facebook, îl puteți accesa aici.

Au mai cântat în seara aceea copii de la Liceul Dinu Lipatti, Mirela Vaida și un grup de ceterași din Carei. Și cântecele și vocile copiilor și muzica instrumentelor și sunetul naiului ne învăluiau și învăluiau și fragmentul din Columna lui Traian din fundal. Și seara a fost magică. Și am cântat și noi cu ei și am devenit puțin mai buni. 

Tudor Artenie

Author Tudor Artenie

More posts by Tudor Artenie

Leave a Reply