Neliniștea crește „pas-cu-pas”. Ce expresie stupidă!… Președintele a vorbit din nou poporului. Singur. Fără întrebări. Iese armata. Neliniștea s-a făcut verde, după cum spunea un prieten din tinerețe. Eu visam să fiu scriitor, el – critic. Și am ajuns la concluzia că neliniștea are aripi verzi. Și ne învăluie pe fiecare cu ele. Trupele de securitate aveau uniforme kaki. Verzi. Familia lui trecuse prin iad…

Neliniștea vibrează ca o coardă de pian. Sau de chitară.

Sunetul ei nu e clar, nu se aude melodia. Doar o vibrație joasă care își crește tensiunea ca o cafea prea tare. Neliniștea crește, nu există o apropiere „graduală” de vârful stării de urgență. Nu e muzică, să începi abia auzit și să ajungi la fortissimo treptat. Nici vorbă! Întrebarea care a dat din aripile verzi încă de la anunțul președintelui a fost clară: când? Când? Iată, iese armata pe străzi.

Un pic de politică. Doar un pic.

Președintele a anunțat că bătrânii vor sta obligatoriu în case tot timpul. Premierul, după câteva ore, a spus că se va limita foarte mult ieșirea vârstnicilor de peste 65 de ani, dar nu de tot. Cei doi s-au întâlnit azi și s-au pus de acord. Înțeleg că nu s-au pus complet de acord. Vom vedea ce spune maestrul-sudor de la interne. Dacă va reuși să citească mai bine ca ultima dată, vom înțelege. Dacă nu, vom aștepta noua ordonanță militară în formă scrisă. Gata cu politica!

Azi am făcut sport.

Am deschis un post de muzică, Mooz. Apoi, Gina și cu mine am făcut complexul întreg de exerciții de încălzire pe care îl face un sportiv înainte de un antrenament. Am început cu gâtul, am continuat cu umerii, bazinul, genunchii, picioarele. Nu am lăsat nimic în urmă. Ne-am adaptat ritmurilor muzicii. Apoi am făcut flotări și abdomene. Nu multe, nu vă puteți închipui cât de anchilozat sunt. Dar ne-am simțit foarte bine după exerciții. Balconul deschis, frig afară, dar foarte bine. Acum am o ușoară febră musculară.

Nu am făcut altele.

Nu am cântat la chitară și nu am dansat. Am urmărit știrile și la TV și pe Internet și m-am gândit cum va evolua neliniștea lumii. Nu râdeți, scriitorii pierd mult timp gândindu-se la neliniștea lumii. Mai am de citit în seara asta, înainte de culcare. Mâine recuperez la dans și chitară.

Am fost la cumpărături și am întâlnit neliniștea agresivă.

Frigiderul era aproape gol. Așa că ne-am dus la un magazin și am făcut o aprovizionare pentru câteva zile. A mers repede, era lume puțină. Era după-masă pe la 4, se făcuse puțină coadă la intrare.

Apoi am intrat într-un magazin mai mic.

Am luat țigări. Încă nu mă las. Eram vreo 4 cumpărători. Unul, cu un fular în jurul gurii și cu mănuși de cauciuc în mâini, s-a răstit la o femeie care tocmai intrase. Agresiv. I-a cerut să aștepte afară până mai ies oameni din magazin. Arogant și extrem de agresiv. Ca un caporal care dădea ordine unor răcani. Cred că era, de fapt, speriat. Neliniștea a scos din el o agresivitate primitivă. Câți vor fi ca el în următoarele zile?

Azi am mai făcut câteva lucruri.

Am vorbit la telefon cu bătrânele noastre pe care le-am izolat la țară. Sunt bine. Am scos la imprimantă formulare de ieșit afară. Și am avut un lung dialog pe Facebook cu o cititoare a blogului. Îmi reproșează că îi critic pe cei care ne conduc. Îmi spune că nu e momentul acum pentru asta. Acum trebuie să avem încredere în autorități. Turcan, Cîțu, Vela… Violeta, era să uit de feblețea mea, Violeta…

Neliniștea are aripi verzi tot mai mari. Suntem exact așa cum nu ar trebui să fim. Posedați de o boală perfidă, acoperiți de mantia tot mai puternică a unui stat care încă nu a învățat democrația. Aripi verzi, mantie verde.

Până astăzi, 24 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 762 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 762 de persoane confirmate pozitiv, 79 au fost declarate vindecate și externate (53 la Timișoara, 19 la București, 3 la Craiova, 2 la Constanța, una la Cluj și una la Iași). 

Până astăzi, 24 martie, 8 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 și cu boli cronice preexistente, internate în spitale din București, Suceava, Craiova și Iași, au decedat.

LE – au mai murit 3 oameni în această seară. Toți trei din Suceava, de la spitalul blestemat. Unde o fi Gheorghe Flutur, arogantul pedelist prezent pe vremuri pe toate posturile TV?

PS – Pun aici un link al unui video pe care l-am văzut pe Facebook. Un fel de rechizitoriu al unei italience supărată că lumea „mare” nu a ajutat Italia. O țară căreia îi datorăm enorm. Vizionați-l!

Foto: pxhere.com

Tudor Artenie

Author Tudor Artenie

More posts by Tudor Artenie

Leave a Reply