Moartea pe trecerea de pietoni. Ar fi putut fi o un titlu pentru poezie tragică sau pentru o povestire fantastică. Nu e nici una, nici alta. Este o parte a cotidianului nostru nenorocit, alienat și încărcat de nori mereu negri. Sau cenușii. Moartea poate fi neagră, dar poate fi și cenușie. Sau ar fi putut fi titlul unui eseu despre neant. Dar nici asta nu e!

Zebra nu mai e un animal.

Zebra a devenit un loc al execuției. Un eșafod al fraierilor care se încumetă să o traverseze. Povestea e cam așa: la 6.43 dimineața, în timp de se îndrepta spre autobuzul care o ducea la serviciu, doamna X a traversat drumul cu patru benzi de circulație. Mașinile care veneau din stânga au oprit. Zebra nu era semaforizată. Din dreapta venea o singură mașină. Șoferul a manevrat atât de dibaci, încât a ucis-o pe loc. Salvarea a constatat doar atât: Moartea a luat-o pe loc.

Statistic, Moartea a luat din România, în 2016, 97 de oameni dintr-un milion prin accidente rutiere.

Doar Bulgaria are cifre „mai bune”. Suntem vicecampioni. De la vecinii noștri, Moartea a luat 99 de oameni dintr-un milion în anul european 2016.

Să nu te bați cu statistica, frate, că ți-o iei așa cum și-a luat-o un bun și drag prieten! El nu și-a pierdut decât soția. Moartea a scos-o în fața unei mașini, pe trecerea de pietoni. Mașina nu a oprit, a ucis-o pe loc. Moartea respectă statistica. Vreți o statistică? Găsiți aici.

Ce aș putea să fac?, se întreabă prietenul meu.

Și tot el răspunde: nu pot să fac nimic. Și continuă: am fost la IML, am vorbit cu medicii de acolo, m-a întrebat unul dintre ei când să facă autopsia? Am spus să o facă atunci când crede el că trebuie făcută. Mi-a spus: sufletul ei este încă aici. O facem mâine. Bine, a răspuns prietenul meu. Mâine.

Moartea a venit azi pe trecerea de pietoni, autopsia o facem mâine. Poimâine va fi înmormântarea, iar eu voi purta un costum negru, ca și prietenul meu. Apoi eu mă voi întoarce la viața mea, iar prietenul meu… Nu știu la ce se va întoarce prietenul meu. Cred că nu vom înțelege niciodată cum singurătatea lui a început pe o trecere de pietoni.

Dumnezeu să o odihnească în pace!

Foto: singularityweblog.com

Tudor Artenie

Author Tudor Artenie

More posts by Tudor Artenie

Leave a Reply