LGBT înseamnă lesbiene, gay, bisexuali si transsexuali. Știm cu toții. Dar acest text nu este despre orientarea sexuală a cuiva, ci despre economie. Și nu are nicio conotație religioasă. Dar încep cu un citat din Facerea, pe care un reprezentant al patriarhiei mi l-a sugerat în 2007. Căutam un motto al unui fluturaș despre ecologie pe care voiam sa-l distribuim prin biserici. Noi propusesem ceva cu referire la Potop. BOR ne-a suprascris ideea cu un text despre care ni s-a spus ca este asumat de întreaga comunitate iudeo-creștină: „Creșteți şi vă înmulțiți şi umpleți pământul şi-l supuneți; şi stăpâniți peste peștii mării, peste păsările cerului, peste toate animalele, peste toate vietățile ce se mișcă pe pământ şi peste tot pământul!” (FACEREA, 28).  Cred că de aici vine și interdicția oricăror mijloace contraceptive.

Am rămas puțin dezamăgiți: Biserica nu e „eco”?

Totuși, dacă te gândești la ce înseamnă postul, mai ales la ortodocși (restricția privind orice produs de origine animal), vezi că amprenta de carbon a credincioșilor e mai mică decât a ateilor. Postul, dacă ar fi practicat de toți cei ce se declară creștini, ar fi o adevărată pacoste pentru industria laptelui și cărnii. Ce faci cu stocurile de materii prime? Ce faci cu utilajele pe care le treci de două ori pe an în conservare?

Cum spuneam, LGBT înseamnă lesbiene, gay, bisexuali și transsexuali. O comunitate compusă din oameni extrem de diferiți.

Primele două categorii se mulțumesc cu ce le-a dat natura. LG din LGBT își găsește o brumă de legitimitate în faptul că homosexualitatea mai apare natural și la alte specii. Se întâmplă, dar e limpede că natura nu este sinucigașă. În schimb, cealaltă comunitate, mică acum, a bisexualilor și transsexualilor, este o comoară la …casa capitalismului globalist. O comoară din punct de vedere tehnologic, economic, și chiar ecologic. La nivel macro, ocrotirea și întărirea comunității LGBT+ (după LGBT apare acum semnul „+” pentru că apar noi tipologii în cadrul acestei comunități) este singura soluție fezabilă de a decupla creșterea economică (adică consumul) de creșterea demografică. Altă soluție nu avem! Cum adică?

Ce are creșterea economică cu LGBT?

Are! Comunitatea LGBT își diversifică și crește consumul în zona cea mai profitabilă a economiei actuale: chirurgia plastică și industria farmaceutică. E nevoie de echipamente noi, de noi protocoale, de medicamente noi. Nu mai e  vorba de simple operații de apendicită!  Să dezvolți toate astea ai nevoie – științific vorbind – de o cazuistică mai bogată, care să-ți valideze respectivele protocoale. Altfel nu poți porni afacerea! Industria auto a tras după sine toată creșterea economică ce ne-a adus unde suntem. În noul mileniu, banii trebuie să se ducă în alte industrii. Gândiți-vă că laserul, deși fusese inventat prin anii ’70, abia în anii 90 și-a găsit utilitatea în produsele de larg consum și în medicină. În aceeași situație sunt acum nano-tehnologiile; acestea promit profituri mari dacă le găsim piață.

Când e vorba de politici publice, capitalismul victorios gândește pragmatic.

Foarte pragmatic. Un exemplu la îndemână și o întrebare: credeți că în Olanda consumul de droguri s-a liberalizat de dragul libertății și responsabilității individuale? Răspunsul e nu! A fost, pur și simplu, un calcul economic. Dacă  prevenția (interdicția intrării cu droguri în țară) este mai scumpă decât monitorizarea – căci de tratare și vindecare nu poate fi vorba – mergem pe monitorizare. Chiar dacă înseamnă bani aruncați pe fereastră. Dar politic dă bine!

Cineva spunea că întregul secol al XIX a fost creația lui Balzac. Dacă e să mergem pe teza asta, secolul XXI s-ar părea că este creația lui Michel Houellebecq. Până la referendum, citiți măcar „Posibilitatea unei insule”. E în ton cu armonia în care vrem să trăim, dar nu ne lasă bisericoșii ăștia de modă veche!

Foto: pxhere.com

Marian Drăgoi

Author Marian Drăgoi

Marian Drăgoi este inginer silvic, conferențiar la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. Predă economia mediului și economia forestieră. Doctor în analiză sistemică aplicată.

More posts by Marian Drăgoi

Leave a Reply