De câteva zile, toate posturile de televiziune vorbesc de maneaua rău famată. O știți, are deja peste nu știu câte milioane de vizionări pe Youtube. Atât de multe milioane încât ar trebui să se autosesizeze, în primul rând, Institutul Național de statistică. S-ar putea ca vorbitorii de limbă română să fie cu mult mai mulți decât cei cu cetățenie română!

O fi de bine, o fi de rău?

Oricum, româna nu avea cum să devină, brusc, o limbă de circulație mai internațională decât umblatul românilor după o slujbă mai bine plătită. În al doilea rând, ar trebui ca pe strada General Berthlot, pe locul actualului Minister al Educației să fi apărut un crater. Iar pe fundul craterului să o vedem săpând, de rușine, pe dna ministru al educației. Nu singură, ci alături de toată cohorta de consilieri din nouăzeci încoace.

Maneaua reflectă cel mai fidel sistemul de valori.

„Sistem de valori” este o expresie deja prea pretențioasă. Pe ea se sprijină, cu voia sau fără voia noastră, întreaga societate românească. De la academician, la șofer sau fermier.

O poveste tristă. Sau veselă, dacă sunteți cinici! Așa cum e maneaua.

Pe 23 iulie, la Sala Radio,  Grigore Leșe și rapsozii Gorjului au susținut un concert umanitar. Prin concert s-a dorit strângerea de bani pentru operația de care dl Vintilă Mihăilescu, eminentul nostru antropolog, are nevoie pentru a supraviețui. Deci o poveste de viață și moarte. Sala a fost pe jumătate plină. Sau goală, după cât de încrezători mai suntem în țara asta.

Prin anii ’90, se vehicula teza potrivită căreia atitudinea față de monarhie era „hârtia de turnesol”. Lent, dar ireversibil, „intelighenția” de frunte s-a lăsat orbită de republicanism. Adică, a băgat capul în nisip, iar povestea regelui a rămas doar pe programul doi. Noroc cu ultimii doi președinți, ale căror isprăvi politice au rămas cele mai bune argumente …monarhice.

Dar cine să mai priceapă ceva, când nu ai altă grijă decât să-ți supraveghezi nevasta sau iubita?

Marian Drăgoi

Author Marian Drăgoi

Marian Drăgoi este inginer silvic, conferențiar la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. Predă economia mediului și economia forestieră. Doctor în analiză sistemică aplicată.

More posts by Marian Drăgoi

Leave a Reply