Kaufland, Odorheiu-Secuiesc. Un „patriot” lovește inima nației cu o demonstrație trasă de păr. Filmulețul pe care l-a făcut cu o cameră montată la brâu (și pe care l-a și editat – sâc!) a devenit subiect al unei dezbateri mai stupide decât accentul ardelenesc al unui bucureștean sadea. Povestea de la Kaufland, Odorheiu-Secuiesc, a aprins brusc patriotismul cititorilor revistei Kaufland. Iar câțiva ziariști care citesc exclusiv postări de pe Facebook au luat foc și ei. Dacă aveam vreo spaimă că maghiarii vor fugi cu Ardealul în cârcă, m-am liniștit. Acest lucru nu se poate întâmpla. Avem români viteji, iar istoria va consemna ca atare victoria „vitejilor” în bătălia de la Kaufland, Odorheiu-Secuiesc. O descriere a faptelor găsiți aici.

Pe 31 august a fost Ziua limbii române. „Patrioții”au tăcut, pregătind victoria de la Kaufland, Odorheiu-Secuiesc.

Sărbătoarea a fost stabilită prin lege în 2011. Ziua aleasă coincide cu sărbătoarea Limba noastră, care se celebrează în Basarabia încă din 1990. În expunerea de motive pentru adoptarea legii se spune: “importanța limbii române nu trebuie marginalizată de tendințele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identității naționale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite”. (mai multe informații găsiți pe Wikipedia, dar nu numai).

31 august nu a fost atât de interesantă pentru postacii patrioți. A lipsit, se pare, adevărata manifestare a românismului – reacția în fața pericolului maghiar. În Basarabia, ziua limbii române a contat mai mult decât în țara-mamă. La 31 august 1989, în Sovietul Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești, se votează limba română ca limbă de stat și trecerea la grafia latină. Basarabenii au avut o problemă serioasă – URSS. La noi, la 27 de ani de la căderea comunismului, unii își mai măsoară puterile în bătălii penibile ca aceasta de la Kaufland, Odorheiu Secuiesc. Bine că nu suntem toți așa!

Foto: startribune.com

PS1 – remarc slaba pregătire a individului care a filmat, montat și comentat filmulețul;

PS2 – remarc dorința acestuia de a provoca;

PS3 – am crescut în secuime și vorbesc maghiara;

PS4 – îi rog pe cei care comentează să scrie corect românește, cu diacritice și să nu înjure;

PS5 – îi invit pe cei care nu își dau seama cât e de periculoasă manipularea să citească despre evenimentele din 20 martie 1990. Am fost acolo, găsiți o relatare aici;

PS6 – PS înseamnă „post-scriptum”. Expresia provine din limba latină. Explicația acesteia o găsiți aici.

 

Tudor Artenie

Author Tudor Artenie

More posts by Tudor Artenie

Join the discussion 2 Comments

Leave a Reply