Preambul, adică să vă spun ce am de gând. Vreau să scriu cât pot de des, poate zilnic, despre „starea de urgență”. Poate va dura 30 de zile, poate se va prelungi, Doamne-ferește! Vom vedea. Dar e limpede că paradigma vieții noastre se schimbă. Iar această schimbare merită consemnată.

Preambul la urgență, o metodă de lucru nouă, inventată de președintele nostru drag.

Genial! Vom avea stare de urgență! Adică, urgența începe de luni. Președintele României a ieșit la televizor sâmbătă și ne-a anunțat că avem o urgență, dar urgența începe de luni. În weekend ne odihnim puțin, nu e nimic urgent. Pas cu pas, nu?

Preambul cu fapte bune. Există și din astea.

  • 12 muzee celebre din lume pot fi vizitate virtual. Vă puteți informa aici.
  • ASPA anunță că poate prelua animalele de companie ale bucureștenilor infectați cu noul coronavirus.
  • Mănăstirea Neamț a pus la dispoziție 40 de locuri pentru carantină la Centrul social-cultural „Sfântul Paisie” al mănăstirii.
  • Cantonul Geneva a rechiziționat un spital privat – Spitalul de la Tour. Nu s-a supărat nimeni. Dimpotrivă.
  • România ajută Republica Moldova în criza coronavirus. Țara-mamă oferă medicamente fiicei de peste Prut.
  • Francesco Totti, căpitanul legendar al echipei AS Roma, a donat 15 aparate de monitorizare unui spital din capitala Italiei, în valoare de 250.000 de euro.
  • Circulă pe Facebook informații legate de siteuri de unde pot fi descărcate cărți în română. 20 de siteuri găsiți aici.
  • Opera Metropolitană din New York transmite concerte gratuit pe Internet.

Preambul cu lucruri rele.

Am fost la aprozar. În fața mea, o „duamnă” alegea fructe și legume cu mâna. Am întrebat vânzătoarea, care purta mănuși, de ce îi permite? „Am obosit să le tot spunem”, a răspuns ea. I-am atras atenția „duamnei” (arogantă, cu telefonul la ureche, vorbind tare în acest timp cu cineva). M-a privit cu furie și superioritate. Soțul, un nene în trening și pantofi, tăcea și el, dar jenat… Țară de „domni” și „duamne”, ce să-i faci?!…

Preambul politic cu pupături infectate.

Dna deputat Hărău de la PNL Hunedoara iese în (din) peisaj cu o postare de o prostie rară!… A depășit faza pe plăcuțe suedeze, a trecut la cea cu blesteme și „pupături apăsate cu coronavirus”. Vorba-aceea, „eroii” apar în vremuri de restriște!… Mereu am spus că prostia are o doză mare de penibil, oricât ar fi de fudulă.

Premierul a ținut conferință de presă online. E depășit complet.

Am urmărit atent conferința de presă a premierului. Întrebări în general coerente: ce măsuri economice se iau pentru firme, cum vor fi sprijiniți cei care nu vor mai putea merge la serviciu, cum se rezolvă problema necesarului de echipamente medicale, a aprovizionării cu alimente etc.

Un singur răspuns, în diverse forme: analizăm, studiem, cercetăm. Și iar analizăm, ne gândim, avem grupuri de lucru. Nimic concret. Preambul la preambul. Un guvern care nu a făcut nimic concret până acum. Urmează. Pas cu pas. Ca starea de urgență care e urgentă, dar nu azi. Nu acum.

M-am enervat și am scris pe Facebook: fiecare zi de întârziere poate costă vieți omenești. Guvern de libelule amețite, incompetenți cu IQ minor. Vai de ei și vai de noi! „O să luăm măsuri graduale și vom anunța pe măsură ce le luăm”. Scriu și aici. Ce rușine de preambul!

Se anunță vremuri foarte grele. Vă doresc să le treceți cu bine, să vă sprijiniți unii pe alții și să aveți răbdare unii cu alții. Ne leagă pe toți viața, nu moartea. Înțelepciunea e virtutea cea mai de seamă acum. Doamne-ajută!

Maica
Next Post
Tudor Artenie

Author Tudor Artenie

More posts by Tudor Artenie

Join the discussion One Comment

Leave a Reply