Dl Iulian Fota ar trebui să citească (cel puțin) o carte. Naomi Klein este o jurnalistă canadiană ce a scris o carte fenomenală despre lumea în care trăim: Doctrina Șocului. Nașterea Capitalismului Dezastrelor. Autoarea  descrie cu argumente felul în care multinaționalele distrug economiile și culturile naționale prin mijloace cât se poate de democratice. Cum acționează corupând politicieni și/sau regizând tot felul de „primăveri”. O prezentare găsiți aici.

Dl Iulian Fota nu este un oarecare. A fost și este om cu „foncții”.

Dl Iulian Fota este directorul Colegiului Național de Informații. Domnia-sa a fost consilier pe probleme de securitate al președintelui Băsescu. Și este un bun exemplu viu al tezei lansate de Naomi Klein: capitalismul se bazează pe dezastre. Spre norocul nostru mai avem și tezaur uman viu,  nu doar experți aduși la pachet cu etnobotanicele al căror consum a fost dezincriminat – sper să vă mai amintiți! -, de mezina președintelui Băsescu. Nu-ți trebuie miros fin, ci doar minte limpede.

Neliniștile unui inginer constructor bine convertit!

Ce neliniște existențială l-o fi măcinat pe dl Iulian Fota (de meserie, inginer constructor) încât să afirme că Eminescu era o coadă de topor a boierimii autohtone, nu voi pricepe niciodată. Iată-i afirmația din ultimul interviu dat revistei ultraprogresiste 22: ”Eminescu era un antipașoptist pentru că era acea luptă de putere între noua elită politică – burghezia, bancherii, comercianții – și vechea elită, cea care era bazată pe proprietatea pământului, moșierii, și aceștia îl finanțau pe Eminescu să desființeze toate ideile venite dinspre Europa prin pașoptism”.

O chestiune de cultură. Sau de incultură, cum doriți!

Pentru dl Iulian Fota, orice nouă elită este mai bună decât orice veche elită. Oricare ar fi aceasta. Fără filtrul moral și social pe care orice cultură națională îl joacă în raport cu orice vine de peste graniță: de la specii, la idei invazive. Dacă ar veni peste noi ISIS – Doamne ferește! – primul preș pe care noii stăpâni se vor închina la Allah va fi al dlui director și fost consilier Iulian Fota, vă asigur. Fără complicații mistice, cu rongleza în limite acceptabile, astfel de personaje se adaptează continuu la mediul înconjurător și, din când în când, încearcă judecăți de valoare. Judecăți ce  nu lasă nicio dâră în sufletele celorlalți pentru că nu vin nici din inimi, și nici din creiere. Vin din angoase mici și reci, de proletar, veșnic slugă la curțile unor împărați ai tenebrelor.

Pentru noi, ceilalți, ultimul paragraf din Viața lui Mihai Eminescu rămâne în continuare termometrul normalității sufletești: „Ape vor secă în albie, și peste locul îngropării sale vă răsări pădure sau cetate, și câte o stea vă vesteji pe cer în depărtări, până când acest pământ să-și strângă toate sevele și să le ridice în țeavă subțire a altui crin de tăria parfumurilor sale.”

Foto: rcpi.ie

Marian Drăgoi

Author Marian Drăgoi

Marian Drăgoi este inginer silvic, conferențiar la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. Predă economia mediului și economia forestieră. Doctor în analiză sistemică aplicată.

More posts by Marian Drăgoi

Leave a Reply