Ceea ce ne-au făcut Hitler și Stalin se pare că nu mai poate nimeni desface!… Klaus Iohannis vizitează o republică inventată de cei mai mari criminali ai secolului trecut și nu pronunță cuvântul Basarabia. Pactul parafat de Ribbentrop și Molotov este valabil și azi. Și e respectat de politicienii noștri care, cu puține excepții, habar nu au pe ce lume sunt.

Nimeni nu întreabă de Basarabia. Niciun jurnalist.

De ce le-ar păsa jurnaliștilor (sunt și aici câteva excepții) de Basarabia? Mulți dintre ei sunt la fel de habarniști ca politicienii cărora le țin cu umilință trena. Lucruri simple, cum ar fi patriotismul sau respectul pentru jertfele înaintașilor noștri, par desuete. Societatea consumă, nu se consumă pentru mizele cu adevărat importante. Iar acest lucru e posibil din mai multe motive. Unul ar fi acela că indivizii și individele care ar trebui să aibă grijă de țară nu știu carte. Al doile ține de demnitatea fiecăruia. Să eviți cuvântul Basarabia dovedește o acută lipsă de demnitate.

Politicienii români au tupeu doar pe mica scenă a Bucureștilor.

Scenariul după care Republica Moldova va completa familia UE e stupid. Câtă vreme nu se soluționează problema Transnistriei, orice gând de aderare e compromis. Armata rusă nu va pleca nici din Tiraspol, nici din Tighina. Cine își imaginează că UE va semna vreun tratat cu un stat aflat într-o asemenea situație nu știe cum funcționează Uniunea.

Dar vorbele goale sună bine în gurile hrănite de cetățeni, nu-i așa? În loc să bată cu pumnul în masă că Basarabia e România, conducerea statului român vinde iluzii. În loc să arate patriotism, fermitate și cultură, cei mai mari oameni din statul român încearcă o escrocherie ieftină. Ei spun că ne vom regăsi împreună între granițele UE. Un fel de unire …pe ocolite.

La 3 octombrie 1990, Helmut Kohl unifica Germania.

Kohl a fost un bărbat de stat. Noi, pe vremea aceea, îl alegeam pe Ion Iliescu președinte și făceam poduri de flori peste Prut. Nu de piatră, de flori. Dacă Germania a putut atunci, noi de ce nu putem nimic nici azi? De ce nu face nimeni niciun demers ca să aducă Basarabia acasă? Cum să se ducă președintele României la Chișinău într-o „vizită de lucru în străinătate”?

România nu are bărbați de stat.

Adunăturile acelea de indivizi și individe care compun CSAT-ul, guvernul sau parlamentul nu pot produce nimic de valoare. Nu au capacitatea să înțeleagă ce este un simbol. Sau ce este patria. Sunt doar niște funcționari mediocri mânați de dorința de îmbogățire și bolnavi de propria lor imagine. Atât.

Iar acest lucru s-a văzut limpede la reuniunea de la Kiev, unde așa-zisul premier Cîțu a tăcut în fața discursului președintelui maghiar care a asemuit Trianonul cu invadarea Crimeii de către Rusia. Și se vede acum la fel de limpede. Președintele României în loc să viziteze Basarabia, vizitează Republica Moldova. Și vorbește cu superioritate nespunând nimic. Așa cum face de când a devenit președinte.

Basarabia e România, oricât ar încerca unii să ascundă acest adevăr.

Iar cei care nu-l știu, ar putea să fie un pic decenți și să-l învețe. Și să afle că unirea unei țări rupte în bucăți este cel mai important deziderat al unui om politic autentic. Iar după ce află acest lucru, să pună mâna pe creion și să mai scrie: Sudul Basarabiei, Nordul Bucovinei, Ținutul Herței. Și să mai rețină ceva:  istoria îi trimite la coșul de gunoi pe toți neisprăviții. Și pe cei de ieri, și pe cei de azi.

Tudor Artenie

Author Tudor Artenie

More posts by Tudor Artenie

Leave a Reply