Statisticile arată că în weekend sunt mai puține decese decât în zilele de lucru. Mă refer la decesele din cauza coronavirusului. Aceeași scădere se vede în raportările care privesc noile îmbolnăviri. Ca și cum virusul se relaxează în weekend.

Greu de crezut că în weekend COVID-19 uită de oameni și face plajă.

Spre deosebire de autoritățile noastre, virusul lucrează și în weekend. Cum se explică atunci graficul care arată relaxare? Nu e greu de răspuns. Suntem într-o situație de urgență în care e urgent să stăm acasă. E urgent pentru medici să intervină. E urgent orice, mai puțin o statistică făcută onest. Dacă nu mă credeți, aveți aici linkul unde găsiți informațiile. Și pun și eu tabelul cu evoluția deceselor în România.

Verificați zilele de weekend. Incredibil, nu?

Grupul de comunicare strategică transmite doar date care convin guvernului! Nu doar în weekend.

Nu doar cifrele legate de zilele de weekend sunt dubioase. În aceeași situație se află comunicarea grupului legată de numărul de teste. Semne de întrebare au apărut încă de la primele date. Să vă dau un exemplu: grupul comunică în ziua de 19 martie că până în acea zi fuseseră prelucrate 4973 de teste. 4696 au fost negative. 277 de teste au fost pozitive, iar 25 de persoane au fost vindecate. O scădere rapidă ne arată că 4973-4696=277. Aparent, corect, atâtea sunt infectate. Dar…

O persoană vindecată a fost testată de cel puțin 2 ori.

Prima dată a avut rezultat pozitiv, a doua oară – negativ. Dar sunt cazuri în care și primul și al doilea test au ieșit pozitiv. Altfel spus, aritmetica Grupului de comunicare strategică e greșită! Corect era să știm numărul de persoane testate și numărul de teste pe persoană. Imaginea ar fi fost cu totul alta.

Problema testării peste rând afectează și aceasta cifrele.

Protocolul prevede că sunt testați doar anumite categorii de cetățeni. Dar protocolul a fost schimbat de Ministerul Sănătății chiar în timpul crizei pentru a permite testarea peste rând a parlamentarilor, prefecților, președinților de consilii județene etc.

Acești conducători nu puteau fi testați conform protocolului medical după care se lucrează în timpul acestei pandemii.

Dar s-a găsit o soluție „românească”. Pentru ei, s-au schimbat, pentru o vreme, regulile oficiale. Consecința? De exemplu, atunci când se testau parlamentari, unii chiar de două ori, coronavirusul închidea spitalul Gerota, infectat de celebrul fost polițist care călătorise în Israel cu amanta. La acel spital nu se făceau teste. Se făceau în Parlament.

…Iar povestea testelor continuă în fiecare zi. Și în fiecare zi sunt inadvertențe grave.

De ce nu știm cifrele corecte? De ce scad graficele în weekend?

Sunt două motive. Primul, guvernul încearcă să pară eficient și atunci împachetează datele în așa fel încât poporul să fie mulțumit. Iar al doilea motiv ține mai degrabă de relaxarea naturală dintr-un weekend obișnuit. Starea de urgență nu este respectată tocmai de cei care sunt „generalii” noștri în această bătălie.

Care e tactica acestei bătălii antiCOvid-19 în România?

Doar din comunicarea incompletă (Grupul de comunicare strategică) și împăciuitor-dulceagă (Klaus Iohannis) se poate vedea că România nu a avut o strategie coerentă în acest război. Autoritățile s-au repliat tactic având două obiective: să nu piardă alegători și să nu pară depășite. Suceava, Arad, Deva și nu numai arată că sunt depășite. Incapacitatea de a se organiza coerent, de a elimina de pe scenă incapabilii, dar și invitarea armatei la postul de comandă arată limpede că guvernul e depășit de situație.

Nu ar fi nicio problemă dacă ar recunoaște acest lucru. Dar nu numai că nu o face, președintele chiar laudă guvernul că ar fi luat măsuri foarte bune. Jenant!…

Până acum, au murit 215 oameni.

Tudor Artenie

Author Tudor Artenie

More posts by Tudor Artenie

Join the discussion One Comment

Leave a Reply