O parte din Brigada Antiteroristă a SRI se plimba deunăzi cu o dubă prin București. Duba albastru închis s-a urcat pe linia de tramvai și ne-a depășit pe noi, ceilalți, neînsemnații care stăteam cuminți în coloană. Am putut observa însă logo-ul  mândru cu tricolor sus, Brigada Antiteroristă a SRI jos și la mijloc acea steluță (sau ce-o fi ea) a SRI-ului. Erau tare grăbiți.

Poate că „luptătorii” de la Brigada Antiteroristă a SRI se grăbeau spre o altă bătaie în bucătăria vreunui club de fițe.

Nu că aș fi avut vreo părere prea bună despre ei înainte de știrea că un milionar a fost snopit în bătaie de  bodyguarzii unui local de lux și că bătăușii sunt foști și actuali angajați de la Brigada Antiteroristă a SRI. Prima dată am auzit de „băieții cu ochi albaștri” în copilărie, înainte de ’89. Erau buni „prieteni” cu vecina mea, Carmen,
prietenă foarte bună, la rândul ei, cu arabii cazați în căminele din Regie.

Între timp, securitatea a devenit SRI, iar registrul activităților de protejare a țării s-a diversificat. Cu avantaje pe măsură!

Informațiile publice despre „băieții cu ochi albaștri” și afacerile lor minunate s-au înmulțit. Fac protocoale, au case de păpuși, urmăresc, filează, ascultă, monitorizează etc. O instituție colorată, beneficiară a tot ce înseamnă casta sistemului de siguranță și ordine publică. Ce-i al lor, e al lor – școli, cursuri, sedii, hoteluri, casă de asigurări de sănătate, casă de pensii, pensii inuman de speciale la care acced de la o vârstă fragedă, locuri de antrenamente, mașini, sporuri, deconturi, norme de hrană, de uniforme… O listă ce pare că n-are sfârșit. Pentru că siguranța națională e importantă, e suprema noastră prioritate. Iar cei angajați să vegheze, atunci când nu fac teste prin bucătăriile restaurantelor, merită orice!

Brigada Antiteroristă a SRI e o structură complexă a sistemului de protecție a statului.

Potrivit site-ului propriu, Brigada Antiteroristă a SRI este un departament care are misiuni de intervenţie  antiteroristă (prevenire) și contrateroristă. Asigură, prin măsuri specifice, securitatea ambasadelor și a altor obiective aflate în responsabilitatea SRI. Are grijă de securitatea zborurilor operatorilor aerieni înmatriculaţi în România. Asigură controlul de securitate pe toate cele 16 aeroporturi ale aviaţiei civile existente în ţară. E pregătită pentru intervenții pirotehnice la obiectivele aflate în responsabilitate permanentă sau temporară. Și face o grămadă de lucruri utile, secrete și periculoase.

În acest moment, la Parchetul Militar este în derulare o anchetă referitoare la câțiva angajați de la Brigada Antiteroristă a SRI. Cum spuneam, câțiva „luptători” au fost implicați într-un scandal într-un club, unde lucrau ca
bodyguarzi. L-au bătut pe un afacerist în bucătăria clubului. L-au snopit, scriu unii, că doar sunt lucrători bine antrenați de statul român. Desigur că agenții/ofițerii lucrau acolo în timpul lor liber (oare au voie să se angajeze în două locuri?!).

Eu îi înțeleg, se plictisesc. Ce misiuni antiteroriste au? Pe de altă parte, ce mai înseamnă azi statutul unui angajat al SRI? L-am văzut pe domnul Dragomir, pe domnul Coldea, am văzut oamenii filmați și prin toalete, am ascultat cu toții „ambientalele”, am citit transcrierile cu steluțele aferente… Un sistem căzut în derizoriu, în penibil. Meseria de bodyguard pare mult mai demnă – „luptătorii” din club măcar nu stau la masa din lemn masiv a CSAT.

Foto: theinspirationroom.com

Anastasia Apostol

Author Anastasia Apostol

More posts by Anastasia Apostol

Leave a Reply