După conferința de la New York privind schimbările climatice, toată lumea vorbește despre Greta Thunberg. Despre protestul micuței activiste suedeze. Pe Facebook nu trece zi de la Dumnezeu să nu apară ceva despre ea. De rău. Pentru marea majoritate a utilizatorilor, ea este expresia a ceea ce numim ecoterorism. Din păcate, pentru ea, subscriu și eu la această opinie.

Care este diferența dintre alfabetizarea (educația) ecologică și ecoterorism?

Modul de formulare și de transmitere a mesajului! Ecoteroriștii nu informează și nu formează. Ei mai întâi înspăimântă. Dacă nu faceți toți ca mine, cât mai repede, catastrofa e iminentă. Ecoteroriștii induc frica, apoi se folosesc de ea. Iar frica este unul din cele mai mârșave mijloace de manipulare a opiniei cuiva.

Or, ce vedem? Există o complicitate criminală între media și organizațiile de mediu. Presa promovează fără jenă această formă extremă de manifestare numită ecoterorism.

La noi, cel mai ipocrit mesaj este cel ce leagă tăierea pădurii de calitatea aerului.

Nu contează că această tăiere este una de normală, de regenerare. Sau că sunt îndepărtați arborii doborâți de vânt. Ei e o țin una și bună: rămânem fără oxigen! Strigă zi și noapte ca din gură de șarpe. Strigă fără a-și da jos fundul din propriul autoturism. Acela care într-adevăr ne poluează.

Fără promovarea la disperare a consumului de orice, televiziunile ar cădea ca muștele.

Consumul este  strâns legat de reclamă. Iar reclama nu e doar sufletul comerțului, ci și al mass-media. De fiecare dată mă crucesc cât de proaste sunt majoritatea producțiilor de televiziune. Dezlânate și fără noimă.

Cine plătește așa ceva?

Care ar fi rolul acestor producții? Paradoxal, dar cred că e invers decât am crede. Rolul acestor producții este să țină oamenii captivi în fața ecranelor între două reclame. Doar atât! Educație? Vax!

Când banii îți vin din reclame, e cam peste mână să ceri corporațiilor să joace ecologic. „Știți, vă sugerăm să schimbați ambalajele din plastic. Reclama pe care ne-o cereți contravine principiilor noastre ecologice”… Cine ar face asta, s-ar sinucide comercial.

Un pic de ecoterorism la TV nu strică…

Tu, televiziune, îți „speli” onoarea ușor. Inviți la TV pe cei mai tari ecoteroriști ai momentului. Îi pui să dezbată o problemă la modă în piață. Sigur vei avea rating! Orice act de ecoterorism face audiență.

Iar publicul, din fotoliul în care ronțăie chipsuri în ambalaje de unică folosință, va fi vrăjit. „Domnule, uite ce grozăvii am aflat!” Și așa ajungem cu toții niște șobolani. Atleți ce aleargă singuri în cuștile rotative. Că sunt proprietate personală sau corporatistă, nici nu mai contează. Sunt cuști. Nimic nu se schimbă!

Alfabetizarea ecologică?

Da, ar fi primul pas spre educația ecologică. Dar cine să o facă? Doar profa sau proful de biologie, care ne scot o dată pe an la strâns gunoaie? Educația ecologică ține de cei șapte ani de acasă. Este, în egală măsură, în responsabilitatea școlii – a școlii, nu a profei de bio! – și a părinților. Așa că părinții trebuie educați, în primul rând.

Am lucrat în câteva campanii de conștientizare publică pe teme de mediu. Implicarea copiilor în așa ceva e o formă perversă și rafinată de abuz. Știu, trebuie să formăm formatorii de mâine. Dar această premisă mi se pare falsă. Nu toți părinții se fac preș în fața copiilor. Iar dintre ei, doar unul din câteva sute de mii va deveni Greta. Pentru că pentru orice „Greta” e nevoie și de rețea de interese în spate.

Ca și în cazul minunatei povești cu viitorul Parc Național Munții Făgărașului, la noi. Avem și noi câteva personaje asemănătoare, dar mai în vârstă.

Ecologia și politica

Din păcate, programele partidelor politice seamănă cu acele coșuri gata pregătite pentru a fi puse sub bradul împodobit. Sau, dacă vreți, cu meniul zilei la un restaurant: cel mult două varietăți, fără posibilitatea de a le combina.  

Conservatorii sunt naționaliști.

Ei nu recunosc iminența schimbărilor climatice. Nu au treabă cu ecologia. Vor doar familii tradiționale etc.

Iar progresiștii vor tot ceea ce… conservatorii resping.

Sunt globaliști (nu văd în o pacoste în asta). Se agită să fie cât mai ecologiști. Echipați din cap până în roata bicicletei cu tot de felul de gadget-uri. Sunt vegani sau mănâncă numai eco. Ei nu văd nicio problemă cu drepturile comunității LGBT. Ba, din contră, am putea crede.

Dacă încerci să-ți faci propriul meniu, cu ingrediente sigure, care  nu îngrașă… Încerci degeaba. Stai și tot aștepți viitoarele alegeri. Ele nu vor veni niciodată cu meniul tău, personalizat. Între atâta comerț și ecoterorism, tu nu ai loc!…

Foto: pxhere.com

Marian Drăgoi

Author Marian Drăgoi

Marian Drăgoi este inginer silvic, conferențiar la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. Predă economia mediului și economia forestieră. Doctor în analiză sistemică aplicată.

More posts by Marian Drăgoi

Leave a Reply