În timpul vieții, Sfântul Nicolae s-a remarcat prin milostenia și grija sa pentru cei sărmani.

Pentru noi, ortodocșii, Sfântul Nicolae este ierarhul care a participat la Primul Sinod Ecumenic din anul 325 și s-a opus lui Arie, cel care a negat partea îndumnezeită a lui Iisus Hristos.

Dar Sfântul Nicolae este și personajul unor povești pline de farmec. Anul acesta, Moș Nicolae ne-a dăruit o carte: Viața Sfântului Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni, ocrotitorul și dăruitorul, apărută la Editura Meteor Press. Din această carte, vă spun și eu, pe scurt, două povești.

Trebuia să păzească soarele, să nu fugă de pe cer.

Prima povestioară spune că Sfântul Nicolae (Sânicoară) era al doilea sfânt creat de Dumnezeu și stătea în stânga Lui. Trebuia să păzească soarele, să nu fugă de pe cer. Iar soarele era destul de capricios, de două ori pe an, primăvara și iarna se “scârbește” atât de tare încât e trimis Sfântul Teodor (Sântoader) să-l “aducă la ordine”. Iarna, de disciplina soarelui e responsabil Sfântul Nicolae.

A întârziat, dar a ajuns primul la întâlnirea cu Dumnezeu.

A doua poveste este despre drumul Sfinților Nicolaesf_cuv_ioan_casian și Casian către Dumnezeu. Aveau oră fixă pentru întâlnire. Pe drum, au întâlnit un țăran căruia i se  împotmolise căruța în noroi. Sfântul Nicolae s-a oprit să-l ajute, dar Sfântul Casian a refuzat, ca să nu întârzie la întâlnirea cu Dumnezeu. Bineînțeles, Sfântul Casian a ajuns primul. După ceva vreme, a ajuns și Sfântul Nicolae, obosit și murdar și cu hainele rupte. Deși a întârziat, Dumnezeu l-a primit cu mai multă căldură pe întârziat, tratându-l pe primul ceva mai rece. Și i-a spus Dumnezeu Sfântului Casian că numele lui va fi purtat doar de un om din zece mii, iar cel al Sfântului Nicolae va fi unul dintre cele mai întâlnite nume între oameni pentru că atunci când s-a oprit să-l ajute pe bietul om, atunci l-a întâlnit pe Dumnezeu.

V-am spus și vouă aceste povești pentru că vine Moș Nicolae. La mulți ani!

Fotografii: doxologia.ro

Tudor Artenie

Author Tudor Artenie

More posts by Tudor Artenie

Leave a Reply