Diaspora este un cuvânt care definea totalitatea comunităților evreiești care trăiau în afara Palestinei. Dar cuvintele sunt vii, iar astăzi, diaspora definește, pe scurt, grupul etnic care trăiește în afara granițelor țării sale.

Statisticile recente situează românii pe locul al doilea între populațiile care și-au părăsit țara. Pe primul loc sunt cei care fug din fața războiului din Siria.  Conform cifrelor oficiale, diaspora românească numără circa 10 milioane de membri. Aproximativ 4 milioane de români (nu sunt cifre exacte!) lucrează azi în țările dezvoltate ale Europei.

De ce au plecat și cine sunt ei, cei din diaspora românească?

Au plecat pentru că erau necăjiți. Europa s-a deschis, iar un loc de muncă în Italia sau Spania sau Anglia s-a dovedit mai bun decât cel de acasă. Sunt români de toate felurile. Cu școală multă sau cu școală mai puțină. Vorbitori sau nevorbitori de limbi străine. Tineri sau mai în vârstă. Femei și bărbați. Oameni care au acceptat munci mizere sau care au ajuns în laboratoare de cercetare. Sunt și copii – unii părinți au putut să îi ia cu ei. De toate felurile, cum spuneam; toți căutând o viață mai bună. Muncesc și trăiesc și trimit bani acasă. Iar uneori ies în evidență cu performanțele lor. Sau cu numerele de înmatriculare personalizate.

Multă vreme, diaspora nu a interesat pe nimeni.

Dar în perioada domniei lui Traian Băsescu a devenit interesantă electoral. Au apărut asociații ale diaspora, au apărut parlamentari ai diaspora, au apărut interesele politice. Pe măsură ce numărul celor plecați creștea, importanța lor electorală era tot mai mare. Au apărut și fenomene curioase, cum ar fi procesele de votare ultrarapide, cum a fost cel gestionat în vremea aceluiași președinte de ambasadorul României la Paris.

Cât a contat votul lor? De când au devenit interesanți?

Uneori a fost decisiv. Alteori – au votat puțini și voturile lor au contat prea puțin în stabilirea câștigătorilor. La alegerile parlamentare din 2016, din diaspora au votat doar 106.038 de români. Nu știu dacă nu i-a interesat să voteze sau nu au reușit să ajungă la vot? Cert este că nu s-au exprimat. Cu toate acestea,  diaspora este în continuare extrem de interesantă pentru partidele politice.

Au apărut apoi protestele… De ce protestează dacă nu au votat și nu mai trăiesc aici? E o întrebare la care vă invit să răspundeți dvs, cititorii.

Scriu aceste rânduri înainte de mitingul anunțat pentru 10 august. Nu știu cum va fi mitingul. Poate va fi unul al unității, așa cum spun unii dintre cei care anunță că vor participa. Poate va fi urât, așa cum anunță alții. Eu sper să se desfășoare civilizat, fără violență, fără sânge pe asfaltul fisurat al României.

Dar, indiferent de felul în care se va desfășura, diaspora a devenit, din punct de vedere al propagandei, un „regiment” cu o singură direcție de atac. Încă o falie între români la care cineva a pus „umărul”. Care „umăr”? Unii zic că „umărul” întâmplării, alții spun că e cel cu trese. Vom vedea.

Foto: dreamstime.com

Tudor Artenie

Author Tudor Artenie

More posts by Tudor Artenie

Leave a Reply