Adică, despre foarte mulți dintre noi. Știm, chiar dacă nu avem studii. Chiar dacă nu am citit nimic altceva decât postări pe Facebook. Când am ajuns în București, un prieten ardelean mai în vârstă mi-a spus să fiu atent la una din expresiile favorite ale locuitorilor capitalei: „dacă-ți spun eu?!…” Un argument suprem care nu putea fi combătut nicicum. Argumentul celor care nu se pricep la nimic, dar atacă decisiv orice domeniu.

Nimeni nu mai spune „nu știu, nu mă pricep, n-am idee”.

Fudulia e rudă cu prostia. O vorbă veche care beneficiază azi de un update numit agresivitate. Proștii sunt și fuduli și agresivi. Nu se pricep să despartă în silabe cuvinte simple, dar se pricep la politică, administrație sau management. Își poartă nepriceperea cu superioritate, dau ordine. Încurcă stânga cu dreapta, dar scriu articole despre politicile publice sau principiile guvernării. Copiază citate de pe site-urile pentru ei (pentru proști) și se împăunează pe Facebook. Proștii (și proastele) au dat like la paginile unor creatori de modă sau ale unor „vedete” din categoria „asistentelor” TV și, cu acest bagaj intelectual deosebit, inundă internetul cu inepții. Și, din păcate, nu doar internetul.

Am identificat îndeaproape trei categorii de „oameni care se pricep la orice”.

Primii sunt mai degrabă inofensivi. Stau în bula lor, în scara lor de bloc, ascultă manele și își închipuie că „așa e la modă”. Cea de-a treia categorie (nu i-am uitat pe cei din a doua, revin imediat la ei) sunt la butoane. Sunt sus. Feudalii noștri cu avere și putere. Nu insist asupra lor, îi știe oricine, îi vede la televizor seară de seară. Toată lumea suportă consecințele felului în care ei guvernează țara, orașul, satul. Cea de-a doua categorie este însă cu adevărat interesantă. Sunt cei care, proști grămadă, vor la vârf. În a treia ligă. Aceștia sunt cei mai periculoși pentru că nu au caracter. Sunt obraznici. Sunt inepți, dar se înfig. Pentru ei, înalta societate este scopul vieții. Nu sunt nimic, dar vor să pară. Ei nu muncesc, combină. Nu citesc, știu. Ei nu vorbesc limbi străine, dar există Google Translate…

Dictatura proștilor fără caracter ne-a adus acolo unde suntem.

Nu există soluții pentru îndreptarea proștilor. Ei trebuie trimiși la plimbare fără nicio ezitare. Democrația e una, prostia e alta! Nu poți cere unui analfabet să scoată virgula dintre subiect și predicat. La următoare mișcare, tot acolo o va pune. Nu poți cere nimic celor care nu se pricep, dar se arată pricepuți. Sunt iremediabil pierduți în spatele etichetei pe care o poartă cu ostentație. Evitați-i! Iar dacă nu puteți, striviți-i! Altfel, o vom duce tot așa, din prost în prost, până la disoluție.

Foto: pxhere.com

Tudor Artenie

Author Tudor Artenie

More posts by Tudor Artenie

Leave a Reply