De Sf. Andrei, dezacorduri.ro a împlinit un an. Acesta este textul cu nr. 100. Am avut peste 60.000 de vizite din întreaga lume. Cititori pe toate continentele. Iar pagina de Facebook e foarte aproape de 4.000 de like-uri. 

Am ales deliberat nașterea dezacorduri.ro la 30 noiembrie, de Sf. Andrei.

„Astăzi, la 30 noiembrie, prăznuim cu multă bucurie pe Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Apostolul românilor, care a vestit Evanghelia lui Hristos pe pământul țării noastre acum aproape 2000 de ani, în Dobrogea si la Gurile Dunării”, spunea într-o predică părintele Cleopa.

Sf. Andrei a fost fratele Sfântului Petru. Spre deosebire de acesta, nu s-a căsătorit, ci a devenit ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. La sfatul acestuia, l-a urmat pe Iisus Hristos, devenind unul dintre cei 12 apostoli. I se mai spune „cel dintâi chemat la apostolie” (despre Sf. Andrei, pe larg aici).

Scriam acum un an, în prima postare: „Vorbim despre politică, despre lume și viață, ne cercetăm neîncetat telefoanele inteligente, trimitem emailuri și sms-uri urgente; trăim în secolul tehnologiei, nu-i așa?

Dar lucrurile noastre dintotdeauna sunt la locul lor. Căni de lut pentru vinul fiert cu bucăți de măr. Blidele de pământ pentru ciorba de fasole (de post, pentru cine îl ține) cu ceapa roșie, tăiată subțire pe un platou de lemn sculptat. Parcă totul are un gust special, mai bun.”

Fac parte dintr-o generație strânsă de umeri între mai multe lumi.

Abandonul oricăreia dintre lumile care ne fac bucăți ar însemna să renunțăm să ne mai ajutăm părinții sau copiii. Ar însemna să ne acceptăm degradarea în întregul ei.

Am acceptat suficientă degradare venită din zona celor care spun că ne conduc, din partea celor care ne fură, din partea celor care ne sfidează prin incultură. Din partea celor care se hrănesc cu ură. De aceea am creat dezacorduri.ro.

Mulțumesc celor care au crezut în acest proiect și au scris: Anastasia Apostol, Cătălin Leonte, Cornelius Popa, Marian Drăgoi, Nicu Gheorghiu, Mircea Petrescu, Ștefan Ungurean și Alexandru Vlad Ciurea. Îi mulțumesc lui Mugur pentru site, pentru design și pentru sfaturile bune.

Și vă mulțumesc dumneavoastră, dragi cititori. Când jurnaliștii și publiciștii vor înțelege că scriu pentru cititori și nu pentru ei înșiși, vom fi închis o epocă urâtă.

La mulți ani! 

Tudor Artenie

Author Tudor Artenie

More posts by Tudor Artenie

Join the discussion One Comment

Leave a Reply