Gigacaloria trebuie plătită de cei care o consumă! Suntem în mod evident personaje într-un film cu fraieri. Fraieri din sate care se încălzesc cu lemne, dar plătesc gigacaloria celor din orașele mari. De ce nu și-o plătesc singuri? Nu pot, să închidă caloriferele! Nouă, fraierilor de la țară, cine ne subvenționează căldura din case? Nimeni. Iar de apa caldă nu prea putem vorbi în mediul rural. Boiler sau cazan pe sobă dacă vrei să te speli…

Gigacaloria nu e un bun național.

De ani de zile, tot poporul contribuie la confortul termic al locuitorilor din marile orașe. Cum? Simplu. Guvernul „dă” subvenție către primăriile orașelor unde există încălzire centralizată. Numai că guvernul nu „dă” de la el. Nici Cîțu, nici Vîlceanu nu au venit cu bani de acasă. Guvernul „dă” de la toți cei care contribuie plătind taxe și impozite la buget. Adică, gașca din Piața Victoriei ia bani de la toți (ferească Dumnezeu să nu ai dările plătite la zi!) și îi orientează către orașe ca București sau Timișoara. Și nu sunt singurele „metropole” binecuvântate…

Nicușor Dan și Dominic Fritz nu sunt numai foarte slabi ca primari, sunt și obraznici! Vor să subvenționeze gigacaloria? Să împrumute bani de la bănci, nu să-i ia de la noi cu japca!

„Bucureștenii ar putea plăti 164 de lei pe gigacalorie în această iarnă, dacă Guvernul va acorda subvenția de 968 de milioane de lei, cât a solicitat Primăria Capitalei, în caz contrar PMB va fi într-o uriașă dificultate“, a declarat miercuri primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.

Omul (nevaccinat, mă întreb cum de l-au primit într-o clădire publică?!) s-a dus la Parlament să explice că va fi dificil pentru primărie dacă Guvernul nu îi varsă în conturi aproape un miliard de lei. Bani ca să fie cald în casele bucureștenilor. Iar Guvernul va „da” acești bani. Adică și pe cei pe care i-am dat eu și toți ceilalți români la buget. Că de-acolo „dă” Guvernul. Dar pe mine nu m-a întrebat nimeni dacă sunt de acord să susțin gigacaloria care produce „dificultăți”. Și nici pe ceilalți contribuabili nu i-a întrebat.

Nu m-a întrebat nimeni de ce nu am asfalt pe ulițele satului, canalizare sau apă curentă. Sau rețea de gaz metan. N-a venit Guvernul la Sohatu să zică: bă, voi trăiți aici ca în Evul Mediu! Sunteți la 40 de kilometri de Capitală, dar e vai de voi! Luați de-aici o subvenție, poate faceți și voi ceva. Nici vorbă!

Eu cumpăr lemne, le sparg și fac foc în sobă. Fără subvenție.

Și bucureștenii ar putea să își facă sobe în case. Ar putea să facă magazii de lemne pe lângă blocuri. Apoi să scoată coșul de fum prin perete și să care lemne. Sau să cumpere o mașină de gătit pe lemne. Să fiarbă apă la focul de lemne. Să facă ceai, cafea, ciorbă. Sau să facă baie, treaba lor! Ei, bucureștenii, timișorenii, brașovenii etc nu fac asta. Mă lasă pe mine să le fac la mine acasă pe toate, apoi, cu ajutorul Guvernului, îmi iau banii și își plătesc gigacaloria. Și la fel se întâmplă cu banii tuturor celor care nu stau în „marile” orașe românești.

Rostul subvenției pe planetă e altul. Nicușor, Fritz, Cîțu, Klaus, Ciolacu, Simion, Kelemen etc nu înțeleg nimic!

Da, sunt de acord ca din banii mei să fie subvenționată căldura pentru oamenii săraci. Pentru bătrâni sau pentru familiile cu mulți copii. Pentru instituții de cultură sau spitale. Dar să plătesc din banii mei (repet, banii mei, ăia munciți de mine!) gigacaloria altuia în timp ce o plătesc și pe a mea integral, e nedrept! Chestia asta pe care o face Guvernul se numește escrocherie!

Dacă bucureștenii sau timișorenii au o problemă grea, să o rezolve cu ăia pe care i-au ales.

Să pună banii de subvenție administrațiile locale. Cetățenii n-au decât să le dea șuturi în cur lui Fritz, Nicușor, Clotilde sau celor care mai zac pe la vârful primăriilor. Să le de șuturi și celor de dinaintea ăstora, că problema e veche. Să dea cui vor, dar acolo, la ei în ogradă. Nu le ajung banii? Să vină în weekend la mine. Să spargă lemne, îi plătesc. Nu să se obrăznicească la banii tuturor românilor doar pentru că au nevoie de căldură în apartamente. Nu e corect!

Pentru cei care nu înțeleg ce se întâmplă – o explicație. Pe scurt!

În fiecare an, românii plătesc aproximativ 700 de milioane de lei pentru cogenerare. Plată care se face prin factura de curent electric. Acești bani, luați de la toți, se duc spre subvenționarea gigacaloriei produse prin acest proces: cogenerarea.

Prin PNRR, România s-a angajat că va renunța la această subvenție. Dar a colectat banii în continuare. Verificați-vă facturile, veți vedea acolo cu cât contribuiți fiecare. Acum, premierul interimar are banii, dar nu vrea să mai plătească. Joc politic, joc electoral, spuneți-i cum vreți. Nu e nicio urmă de echitate în asta. E o porcărie!

Tudor Artenie

Author Tudor Artenie

More posts by Tudor Artenie

Leave a Reply