Datele asta arată, că ne întoarcem la starea de urgență. Parcă am trăi într-un film prost. Un fel de  „Pandemia se întoarce”. Un amestec de prostie, nesimțire, politicianism și proastă guvernare ne copleșește și deschide larg drumul virusului cu nume de bere mexicană. Parcă nu merităm nimic altceva decât o perpetuă stare de urgență. Sau, mai știi, poate doar asta merităm…

Relaxarea a fost prost înțeleasă.

Oamenii nu au înțeles că „relaxarea măsurilor de protecție” nu înseamnă „vacanță”. Nu înseamnă relaxare în sensul propriu al cuvântului. Scriu „sens propriu” de parcă ar mai înțelege multă lume gramatică sau semantică. „Shaorma” e un cuvânt binecunoscut și înțeles cum se cuvine. Sau „manea”. O să spuneți că sunt rău. Eu spun că sunt blând. După 30 de ani de educație confuză, „România educată” a dlui Iohannis a rămas la nivelul unui domn Goe perfect.

Starea de urgență e bună pentru guvern.

Miniștrii mai dau un tun, mai născocesc metafore ca dl Vela, mai muncesc asiduu așa cum se străduiește dna Violeta Alexandru să ne arate, invadându-ne pe Facebook. E bună și pentru că guvernul poate lua măsuri multe și amestecate, ca să nu dea nimeni vina pe miniștri că pandemia s-a îngrășat peste măsură. E bună și pentru dl Arafat, care e atât de marcat de starea de urgență personală, încât nu ar fi de mirare să aflăm la dl Gâdea că „urgentistul” doarme la capul patului cu un stingător de incendii.

Starea de urgență e foarte bună și pentru opoziție.

Ce atacuri bune se pot lansa la adresa puterii!… Din toate pozițiile, mai abitir ca teroriștii care trăgeau tot din toate pozițiile în decembrie 1989. Dacă „pandemia se întoarce”, și „m… se întoarce”, că tot erau unii îndrăgostiți de numărul acela de înmatriculare. Doar că „adrisantul” e altul acum. Să vezi atunci negarea superioară a pandemiei rostită de la tribuna parlamentului de câte-un personaj fudul. Și pentru că nu-i destul, să-i vedeți pe Facebook tunând, fulgerând și frumos pozând.

Poporul se va stresa, iar presa va forța lucrurile mai mult decât de obicei.

Starea de urgență înseamnă declarație pe proprie răspundere, interdicții – fără vacanțe, nunți, botezuri sau alte chermeze – și bani mai puțini. Tot mai puțini. Click-urile multe pe articolele de senzație nu țin de foame, dar tot sunt mai bune decât amenzile mari și neconstituționale.

Ne îngropăm singuri, pas cu pas, într-o nouă stare de urgență. Nu purtăm măști în magazine, nu ne pasă de distanța dintre persoane, nu ne spălăm pe mâini, că doar ne-am „relaxat”. Politicienii vor politiza, poliția va amenda bătrâni, interlopii se vor bate de foame, șmecherii ne vor saluta din Dubai, iar președintele va pluti pe norul său de deasupra noastră suferind pentru că a făcut un sacrificiu imens: anul acesta nu a avut vacanță!

În ultimele 24 de ore, au fost raportate 555 de noi cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Este cel mai mare număr înregistrat în România de la începutul pandemiei! Ce trist. Ce bine ar fi dacă am deschide larg ochii…

Tudor Artenie

Author Tudor Artenie

More posts by Tudor Artenie

Join the discussion 2 Comments

  • George Pisleag says:

    eU AM ZS SI O MAI REPET. sTAREADE URGENTA NU TREBUIA ANULATA. TREBUIA LASATA PANA APAREA VACCINUL. DECLARATIA PE PROPRIE RASPUNDERE PERMANENT CU TINE SI DOAR ADAUGAU MOTIVEE DE IESIT. LIBERTATEA COMPELTA DE MISCARE TREBUIA REDATA ULTIMA DUPA CE APAREA VACCINUL.

  • George Pisleag says:

    eU AM ZS SI O MAI REPET. sTAREADE URGENTA NU TREBUIA ANULATA. TREBUIA LASATA PANA APAREA VACCINUL. DECLARATIA PE PROPRIE RASPUNDERE PERMANENT CU TINE SI DOAR ADAUGAU MOTIVEE DE IESIT. LIBERTATEA COMPELTA DE MISCARE TREBUIA REDATA ULTIMA DUPA CE APAREA VACCINUL. sI CNAD O APARE VACCINUL IN TIMP CE INALTE STATE VA FI BENEVOL LA NOI AR TREBUI OBLIGATORIU CACI ALTFEL VOM RAMANE INTR-O EPIDEMIE CONTINUA CA ROMANII SUNT DEJA SPALATI PE CREER DE ANTIVAXERI SI CONSPIRATIONSITI. SI CAND APARE VACCINUL FACI VACCINUL CASA SCAPI DE DECLARATIE PE PROPRIA RASPUNDERE. sI NU, FARA NICI UN CARD LA TINE, CI DOAR INSCRIS INTR-O BAZA DE DATE A MEDICULUI DE FAMILIE LA CARE SA AIBA ACCES DSP SI POLITIA

Leave a Reply